EP 2020 Valter Matošević: Obranu 5-1 igramo zbilja odlično, ali u drugom krugu igramo protiv puno jačih protivnika

Utorak, 14. siječnja 2020. 13:18 Napisao  I. V.

Nastavlja se trend sa zadnjeg Svjetskog prvenstva, rukomet se diže, stalno netko novi iskoči. Sada je iskočio Potugal, kaže Matošević

Valter Matošević
Valter Matošević

Hrvatski rukometaši trima pobjedama u Skupini A plasirali su se u drugi krug, natjecanje nastavljaju u Beču gdje počinje razigravanje za plasman u završnicu:

- Mislim da je igra bila dobra, posebice u fazi obrane gdje smo iz utakmice u utakmicu rasli. Obranu 5-1 s isturenim Duvnjakom igramo zbilja odlično, Duvnjak lucidno zatvara vanjski šut, nema dijagonalnih pasova prema pivotu, usporen je brzi protok lopte vanjskih igrača. Za sada mogu samo reći da tri reprezentacije protiv kojih smo igrali ne spadaju u vrh kvalitete iako se Bjelorusija diže na klupskom i reprezentativnom planu. Pokazali smo stabilnost što je najvažnije i što nam ulijeva optimizam uoči daljnjega natjecanja, kaže Valter Matošević.

Pero Metličić smatra da ovo nije dovoljno za postolje, Matoševićev nekadašnji suigrač i suradnik u stručnom stožeru reprezentacije kaže da se igra mora podignuti ako Hrvatska namjerava osvojiti medalju:

- Možda nam nedostaje šut lijevog vanjskog igrača, Duvnjak ipak nije izraziti šuter, tu bismo mogli podignuti razinu igre. Na tom mjestu vidim Mamića, koji ima problem što u klubu ne igra puno u napadu dok je u fazi obrane odličan. Hrstić i Šarac su debitanti, pa su ruke možda malo "skraćene", ali vjerujem da će sve doći na sebe. U drugom krugu će biti druga priča, igramo protiv puno jačih protivnika, ali mislim da imamo snagu i kvalitetu doći do Stockholma, govori Matošević uz napomenu da se u Stockholmu igraju polufinala i finale.

Francuzi su ispali, Danci su se doveli u tešku situaciju, nakon prvoga kruga ostao je dojam da su razlike u kvaliteti sve manje:

- Na ovom Europskom prvenstvu nastavlja se trend sa zadnjeg Svjetskog prvenstva, rukomet se diže, stalno netko novi iskoči. Sada je iskočio Potugal! Za slabije poznavatelje rukometa, riječ je o naciji koje je u svim mlađeuzrasnim kategorijama u vrhu europskog i svjetskog rukometa, bili su svjetski prvaci tako da ovi rezultati portugalske reprezentacije nisu iznenađenje. U portugalski rukomet ušli su nogometni klubovi poput Porta i Sportinga što je dodatna kvaliteta Bragi, koja je godinama bila nositelj klupske kvalitete. Bilo je dosta čudnih rezultata zaključno s utakmicom Njemačka - Latvija (28:27), dok je Danska protiv Mađarske opasno visila, nekoliko minuta prije kraja gubila je tri razlike pa su izvukla (24:24). Svjetskim i olmpijskim prvacima može se dogoditi da ispadnu u prvom krugu, a ispadanje Francuske najveće je iznenađenje. To pokazuje da treba biti čvrsto na zemlji, ići iz utakmice u utakmicu. Možda najbolje reprezentacije kalkuliraju na prvenstvu, jer je Francuska domaćin olimpijskog turnira, Danska se izravno plasirala na Olimpijske igre kao svjetski prvak, Norveška i Njemačka su domaćini kvalifikacijskih turnira. Koliko god bile važne medalje na europskom prvenstvu, važniji je plasman na Olimpijske igre. Traži se četvrti, nadam da će to biti Hrvatska, zaključuje Matošević.