DAMIR MIŠKOVIĆ UKORIČIO ŽELJU

Povijest kluba počinje od 25. studenog 1906. godine

Subota, 19. prosinca 2020. 22:22 Napisao/la  Igor Vranić

Ako Opatija iduće godine obilježava 110. godišnjicu osnutka, zašto HNK-a Rijeka ne bi trebao obilježiti 115. godišnjicu osnutka kao što najavljuje Damir Mišković?!

Damir Mišković drugačije tumači klupsku povijest
Damir Mišković drugačije tumači klupsku povijest

Izašla je nova monografija HNK-a Rijeka koja se prema sadržaju ne razlikuje od sličnih izdanja, povijest uvijek pišu pobjednici.

Ova monografija ipak je drugačija, jer je postala prva u klupskoj povijesti koja drugačije tumači klupsku povijest.

Damir Mišković ukoričio je davnu želju, što se njega tiče povijest kluba ubuduće počinje od 25. studenog 1906. godine

Toga dana Sportskog društvo Olympia osnovalo je u Rijeci nogometu selekciju, koja će od 1913. godine do 2015. godine igrati na Kantridi pod imenima Fiumana, Kvarner i Rijeka.

Miškovićeva promjena datuma osnivanja kluba izazvala je različite komentare u javnosti, dominiraju cinična iščuđavanja i površni komentari.

Nameće se pitanje prema kojim povijesnim kriterijima treba definirati klubove u regiji, koji su pod različitim imenima djelovali u različitim državama?

Evo jednog općeprihvatljivog odgovora:

Godine 1911. Hrvatski sokol osnovao je nogometnu selekciju pod imenom Hrvatski sokol Opatija - Volosko. Prvi službeni nastup opatijski klub odigrao je 14. svibnja 1911 na Sušaku protiv jedne selekcije Sokola. Godinu dana kasnije opatijski Nijemci osnovali su svoju momčad - Njemački nogometni klub Opatija (Vorwärts). Suparništvo između dvaju klubova rezultirao je nesuglasicama u Hrvatskom sokolu, na prijedlog Ivana Matetića Ronjgova, kasnije proslavljenog skladatelja, osnovan je klub koji je dobio ime Slavenski klub Opatija.

Tako stoji u proslovu povijesnice NK-a Opatija, prema uvriježenom shvaćanju nogometne povijesti najstariji klub na Kvarneru osnovan je 1911. godine.

Ako Opatija iduće godine obilježava 110. godišnjicu osnutka, zašto HNK-a Rijeka ne bi trebao obilježiti 115. godišnjicu osnutka kao što najavljuje Mišković?!

HNK Rijeka baštini nematerijalno naslijeđe Olympije i Fiumane (nastala 1926. godine spajanjem Olympije i Glorije, koja je osnovana 1917. godine) isto kao što Opatija baštini tekovine Hrvatskog sokola Opatija - Volosko i Slavenskog kluba Opatija, kroz povijest obaju klubova na isti se prirodan način smjenjuju generacije igrača i uprava u različitim društveno-političkim okruženjima i državnim uređenjima.

Promjena datuma osnivanja HNK-a Rijeka zapravo je toliko logična da pravo pitanje glasi zašto se HNK Rijeka do Miškovićeve inicijative morao odricati povijesti prije 1946. godine, kada je osnovan Kvarner?

Usput, nogomet se u Rijeci počeo organizirano igrati prije nego što je osnovana Olympia, preteča HNK-a Rijeka.

Atletico Fiumano​ osnovan je 1903. godine, prvu međunarodnu utakmicu odigrao je s engleskom posadom broda, 1905. godine igrao je i protiv zagrebačkih klubova

Prva nogometna utakmica na području današnje Hrvatske odigrana je 1873. godine na inicijativu Roberta Whiteheada, vlasnika tvornice Torpedo.

Međusobno su igrale momčadi Mađarskih željeznica i engleskih djelatnika zaposlenih u tvornici Torpedo, utakmice se odigrala  ispred ulaza u bivšu tvornicu Torpedo i Riječke rafinerije na Mlaki.

Utakmica u Rijeci odigrana prije 147 godina nikada nije dostojno obilježena u povijesti hrvatskog i riječkog nogometa!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 26 40
2 HNK Rijeka 15 40
3 Osijek 15 40
4 HNK Hajduk Split 13 35
5 HNK Gorica -1 29
6 NK Lokomotiva 1 24
7 HNK Šibenik -5 22
8 NK Slaven Belupo -13 19
9 NK Istra 1961 -17 18
10 Hrvatski dragovoljac -34 7