ROŽMANOV PROBLEM

Osijek: 4 pogotka/11 bodova, Rijeka: 6 pogodaka/4 boda

Nedjelja, 28. lipnja 2020. 12:30 Napisao/la  Igor Vranić

 Nakon pet utakmica odigranih u nastavku sezone najviše bodova osvojio  Osijek (11), slijede Hajduk (9), Lokomotiva (8) i Rijeka (4)

Osijek: 4 pogotka/11 bodova, Rijeka: 6 pogodaka/4 boda

Do kraja sezone treba odigrati pet kola u kojima se će odrediti europski poredak u HNL-u.

Kao što je poznato, iduće sezone čak pola lige igra u europskim natjecanjima: prva dva kluba igraju Ligu prvaka, iduća tri kluba igraju Europsku ligu.

Svi hrvatski klubovi igraju pretkola, mjesta u pretkolima određuje se ždrijebom na temelju plasmana u HNL-u i klupskim UEFA koeficijentima.

Prema europskim koeficijentima Rijeka je drugi hrvatski klub:

Pet kola prije kraja  poredak u HNL-u je malo drugačiji, jedino je poznato da se Dinamo u Ligu prvaka plasirao kao prvak.

Redom, Hajduk, Lokomotiva, Osijek i Rijeka igraju za što je moguće bolje plasmane u HNL-u uz napomenu da Rijeka i Lokomotiva igraju finale Kupa.

Pobjednik Kupa ulazi u 2. pretkolo Europske lige.

S obzirom na raspored do kraja sezona (tabela na dnu), Lokomotiva ima najlakši, a Rijeka najteži raspored ako su mjerilo međusobni susreti izravnih konkurenata.

Puno je važnije od rasporeda u kakvom tonusu vodeće momčadi ulaze u završnicu.

U nastavku sezone Rijeka igra najslabiji nogomet od vodećih momčadi, nakon pet utakmica odigranih u nastavku sezone najviše bodova osvojio je Osijek (11), slijede Hajduk (9), Lokomotiva (8) i Rijeka (4).

Rijeka je osvojila samo 4 boda iako je u zadnjih pet utakmica igrala protiv jednog izravnog konkurenta (Lokomotiva 2:2), dok je Lokomotiva u zadnjih pet kola u utakmicama protiv Osijeka, Dinama, Rijeke i Hajduka ukupno osvojila 7 bodova.

Zbog toga se čini da Lokomotiva ima najlakši raspored do kraja.

Da je momčad Rijeke u stanju u kakvom je bila prije stanke zbog koronavirusa, raspored ne bio tako važan!

Rijeka je prije stanke igrala tako kompaktno i stabilno da je pogodak mogla primiti samo slučajno isto kao što je Osijek nakon stanke slučajno primio samo jedan pogodak u pet utakmica bez poraza.

Istodobno, Osijek je postigao samo 4 pogotka i osvojio 11 bodova, Rijeka je postignula 6 pogodaka i osvojila samo 4 boda!

Toliko o problemu efikasnosti koji javnosti podvaljuje trener Rijeke Simon Rožman dok traži alibi za neuspjehe!

Raspored je u konačnici doista nevažan!

Ako Simon Rožman nastavi ovako voditi momčad, u preostalih pet kola Rijeka ne može postići više pogodaka nego što će ih primiti!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 41 76
2 NK Lokomotiva 18 60
3 NK Osijek 18 59
4 HNK Rijeka 12 55
5 HNK Hajduk Split 15 54
6 HNK Gorica -4 47
7 NK Slaven Belupo -18 34
8 NK Varaždin -20 33
9 NK Istra 1961 -28 24
10 Inter Zaprešić -34 17