Rijeka bi lakše do play-offa Europske lige stigla kao pobjednik Kupa nego kao doprvak

Ponedjeljak, 23. ožujka 2020. 14:47 Napisao/la  Igor Vranić

Rijeka se u kontekstu zarade od predstojeće europske sezone nema razloga veseliti drugom mjestu koje donosi plasman u Ligu prvaka

Tibor Halilović (Rijeka) protiv Genta
Tibor Halilović (Rijeka) protiv Genta

Ako se sezona u HNL-u ne nastavi, HNS će poredak klubova koji će igrati europska natjecanja morati odrediti prema trenutačnom plasmanu.

HNL kao 15. u europskom poretku iduće sezona ima čak pet predstavnika: dva prvoplasirana kluba igraju pretkola Lige prvaka, tri preostala kluba igraju pretkola Europske lige.

Koliko god u prestižnom smislu značila titula doprvaka, Rijeka se u kontekstu zarade od predstojeće europske sezone nema razloga veseliti drugom mjestu koje donosi plasman u Ligu prvaka.

Rijeka bi uoči ždrijeba 2. pretkola Lige prvaka završila u zajedničkom potu s pet drugoplasiranih klubova boljih od hrvatske lige (14. Grčka, 13. Češka, 12. Austrija, 11. Nizozemska, 10. Turska)

Ako bi ispala u 2. pretkolu Lige prvaka, natjecanje bi nastavila u 2. pretkolu Europske lige isto kao trećeplasirani klub HNL-a. Razlika je u tome da bi u ždrijebu 2. pretkola Europske lige bila u tzv. potu prvaka zajedno s 19 klubova koji su ispali iz pretkola Lige prvaka.

U slučaju plasmana u 3. pretkolo Lige prvaka, Rijeka bi ušla u zajednički pot s 3 drugoplasirana (Portugal, Belgija, Ukrajina) i 2 trećeplasirana (Francuska, Rusija) kluba iz još jačih liga nego u 2. pretkolu.

Ispadanje u 3. pretkolu Lige prvaka donosi sudjelovanje u play-offu Europske lige.

S obzirom na klupski koeficijent, put do play-offa Europske lige bio bi najlakši kada bi Rijeka europska natjecanja igrala kao pobjednik Kupa.

Rijeka bi natjecanje počela od 3. pretkola Europske lige kao prošle sezone protiv Aberdeena.

Naravno da plasmani uvijek ovise o kvaliteti momčadi i sreći u ždrijebu.

Rijeka je prošle sezone u play-offu Europske lige naletjela na momčad Genta protiv koje ni Dinamo ne bi bio favorit.

Naprotiv!

Gent je ove sezone u 1/32 natjecanja Euopske lige ispao od Rome nakon dvije utakmice (0:1, 1:1) u kojima su odlučivale nijanse.

Treba naglasiti da je Gent ostavio bolji dojam prema sadržaju igre i da je ostvario bolju statistiku, posebice u uzvratnoj utakmici (6/1 udarci u okvir).

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 40 65
2 HNK Rijeka 11 47
3 NK Lokomotiva 13 46
4 HNK Hajduk Split 17 45
5 NK Osijek 13 42
6 HNK Gorica -8 35
7 NK Slaven Belupo -19 26
8 NK Istra 1961 -21 19
9 Inter Zaprešić -23 17
10 NK Varaždin -23 17