OSIJEK - RIJEKA Nitko nakon utakmice 23. kola nije spominjao da Rijeka ima tromu i sporu obranu

Ponedjeljak, 29. lipnja 2020. 16:08 Napisao/la  Igor Vranić

Rijeka više nema brze stopere, ali ima najboljega stopera (Velkovski) u HNL-u kada ne treba brzo trčati nego misliti

OSIJEK - RIJEKA Nitko nakon utakmice 23. kola nije spominjao da Rijeka ima tromu i sporu obranu

Jurica Vranješ u emisiji Pod stijenama Kantride iznio je svoje viđenje problema u momčadi Rijeke uoči utakmice protiv Osijeka:

- Ono što vidim je da je zadnja linija, dakle od zadnjeg veznog prema nazad – prespora. To je trenutno najveći problem Rijeke. Ako ih netko napadne, poput Lokomotive, onda nastane problem. Capan je skrivio penal protiv Lokomotive, pa protiv Gorice... Rijeci čim netko postavi dva brzanca u napad, njima je voda u ušima. Možda to netko drugačije gleda, ali Rijeka je jako teška i spora ekipa. Osijek je poletna i dobra ekipa, pogotovo iza. Oba Brazilca su lagani, tu je i Bočkaj koji uvijek nešto napravi. Imaju i kvalitetne stopere za HNL. U Rijeci je to iza ipak malo sporo i neokretno, rekao je između ostalog Jurica Vranješ, Osječanin koji je karijeru završio u Rijeci.

Sve što je Vranješ rekao stoji!

Rijeka više nema stopera koji s napadačima Osijeka na širokom prostoru može ravnopravno igrati "jedan na jedan" otkada su otišli Dario Župarić i Renato Punčec.

Ima Rijeka nešto drugo!

U 23. kolu Rijeka je na Rujevici pobijedila Osijek rezultatom 1:0, jedini pogodak u zadnjoj međusobnoj utakmici u HNL-u postigao je Alexander Gorgon nakon asistencije Franka Andrijaševića.

Tijekom utakmice trener Simon Rožman triput je prisilno mijenjao igrače, zbog ozljeda redom su izašla trojica igrača (Andrijašević, Raspopović, Capan).

Dvojica su igrača (Pires, Galović) debitirali, jedan (Halilović) je prvi i zadnji put igrao na poziciji desnog braniča u sustavu 3-5-2.

Unatoč tome, momčad Osijeka tijekom utakmice nije stvorila ni jednu izglednu priliku!

Rijeka je zadnju utakmicu protiv Osijeka u HNL-u igrala u sljedećem sastavu: Pandur - Velkovski, Capan (80 Galović), Smolčić - Raspopović (72 Pavičić)/Lepinjica, Halilović, Lončar/Štefulj - Andrijašević (59 Pires), Gorgon.

Za Osijek su igrali: Ivušić, Silva, Škorić, Majstorović, Talys, Žaper, Kleinheister, Ndockyt, Pilj (46 Jugović), Grezda (75 Lopa), Mance (46 Špoljarić).

Uoči međusobne utakmice u 32. kolu nameće se sljedeće pitanje: Zašto su spori braniči Rijeke u 23. kolu tako dobro stajali u bloku da su brzi igrači Osijeka vrataru Panduru mogli prići jedino nakon utakmice?

Zato što se Rijeka tako kompaktno branila da su uočljivo brži igrači Osijeka mogli trčati jedino u mjestu, a onda do izražaja dolazi nešto drugo!

Rijeka više nema brze stopere, ali ima najboljega stopera (Velkovski) u HNL-u kada ne treba brzo trčati nego misliti.

Rijeka redom ima središnje defenzivne igrače (Velkovski, Smolčić, Escoval, Capan, Galović, Lepinjica...), koji u duelima očigledno imaju bolju statiku nego dinamiku, ali  nitko nakon utakmice 23. kola nije spominjao da Rijeka ima tromu i sporu obranu.

Ako  Rijeka u srijedu  protiv Osijeka zauzme isti stav  kao u utakmici 23. kola, nakon 32. kola  Rijeka će prema kvaliteti opet imati drugu momčad u HNL-u.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 41 76
2 NK Lokomotiva 18 60
3 NK Osijek 18 59
4 HNK Rijeka 12 55
5 HNK Hajduk Split 15 54
6 HNK Gorica -4 47
7 NK Slaven Belupo -18 34
8 NK Varaždin -20 33
9 NK Istra 1961 -28 24
10 Inter Zaprešić -34 17