SPORT REPUBLIC FRANŠIZA

Ivan Mance izvjesno neće raditi u Southamptonu

Srijeda, 29. lipnja 2022. 12:41 Napisao/la  Igor Vranić

Niti srpski tajkun Dragan Šolak ima izravne veze s operativnim vođenjem engleskog kluba, niti će Ivan Mance prema svemu sudeći raditi u Southamptonu

Ivan Mance
Ivan Mance

Ivan Mance prihvatio je ponudu vlasnika Southamptona i postao prvi riječki nogometni djelatnik kojega je zaposlio vlasnik jednog engleskog premijerligaša.

Veliko priznanje i još veći profesionalni izazov za bivšega sportskog direktora Rijeke u percepciji prosječnih poznavatelja nogometa svodi se medijski najzanimljiviji podatak: Southampton je postao zanimljiv u regiji, kada je (su)vlasnik engleskog kluba postao srpski tajkun Dragan Šolak.

Budući da je Šolak (su)vlasnik Telemacha, televizija Sportklub, N1 i NovaTV, njegovi poslovni interesi na ovim prostorima pod posebnom su lupom javnosti.

U naravi, Mancea i Šolaka povezuje poslovni ugovor u fondu Sport Republic, koja je vlasnik Southamptona.

Niti Šolak ima izravne veze s operativnim vođenjem engleskog kluba, niti će Mance prema svemu sudeći raditi u Southamptonu.

Šolak je glavni investitor tvrtke Sport Republic, suosnivači tvrtke su Henrik Kraft i Rasmus Ankersen.

Cijeli projekt operativno vodi Rasmus Ankersen, danski menadžer i publicist pet godina vodio je Brentford, afirmirao se kao čelnik danskog Midtjyllanda.

Vlasnik Brentforda Matthew Benham postao je 2014. godine većinski vlasnik Midtjyllanda, Ankersen je 2015. godine postao direktor Brentforda i ostao predsjednik Midtjyllanda.

Danski klub ubrzo je osvojio prvu titulu prvaka u klupskoj povijesti, u sezoni 2020/21 igrao je u skupini Lige prvaka...

Rasmus Ankersen naučio je na suradnji Midtjyllanda i Brentforda koje su prednosti zajedničkih ulaganja, poslovni trendovi u nogometnom biznisu nameću drugačiji pristup, Sport Republic uskoro postaje franšiza po ugledu na najveće na svijetu.

Kako će to u poslovnoj praksi izgledati otprilike se može vidjeti na primjeru City Football Group, najbogatije nogometne franšize na svijetu.

City Football Group u većinskom je vlasništu Abu Dhabi United Group, manjinski suvlasnici su American firm Silver Lake (14,54 posto) i Chinese firms China Media Capital (8,24 posto).

City Football Group većinski je vlasnik sljedećih klubova:
Manchester City
New York City
Melbourne City
Montevideo City
Girona
Mumbai City
Lommel
Troyes

City Football Group suvlasnik je još dva kluba (Yokohama F. Marinos 20%, Sichuan Jiuniu 30%), Club Bolivar vodi se kao partner.

Dakle, City Football Group vodi poslovanje 11 nogometnih klubova s oko 1500 zaposlenika, najpoznatiji klub je Manchester City, koji prema transfermarktu ima najvredniju momčad na svijetu (924 mil. eura).

City Football Group kroz različite poslove u klubovima na nekoliko kontinenata obrće godišnje nekoliko milijardi eura.

Glavni investitor je basnoslovno bogata obitelj koja vlada UAE-om, kraljevsku obitelj u fondu kao vlasnik formalno predstavlja šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Budući da šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan nema pojma o nogometu, poslovne uspjehe City Football Groupe potpisuje jedan od najuspješnijih nogometnih menadžera na svijetu.

City Football Groupe utemeljena je 2013. godine prema zamisli Ferrana Soriana, nekadašnjega dopredsjednika Barcelone u razdoblju najvećih klupskih uspjeha u povijesti.

Nakon što je zajedno s Pepom Guardiolom osvojio sve što se moglo osvojiti u Barceloni, Soriano je prihvatio ponudu Mansoura bin Zayeda Al Nahyana i otišao u Manchester.

Vrlo brzo doveo je Guardiolu u Manchester City i stvorio najuspješniju nogometnu franšizu na svijetu.

City Football Groupe promijenio je odnose u nogometnom biznisu zadnjih petnaestak godina, istim putem krenuli su ostali fondovi među kojima je najpoznatiji Red Bull, (su)vlasnik devet klubova među kojima su najbolji Leipzig, Salzburg i New York.

Rasmus Ankersen vodi poslovnu politiku fonda Sport Republic u istom smjeru, Ivan Mance izvjesno će postati sportski direktor jednog od klubova u (su)vlasništvu Sport Republic.

Nagradno pitanje glasi: kojega kluba?

SuperSport HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 8 10
2 HNK Hajduk Split 4 6
3 NK Lokomotiva 1 6
4 HNK Šibenik 0 5
5 NK Slaven Belupo -3 5
6 HNK Rijeka -1 4
7 Osijek -1 4
8 Varaždin -2 4
9 NK Istra 1961 -5 3
10 HNK Gorica -1 2