Vladimir Vujasinović: Igrao sam za Hrvatsku dok se moja rodbina branila od hrvatske države

Četvrtak, 30. rujna 2021. 00:18 Napisao/la  SC
Vlado Vujasinović
Vlado Vujasinović

Vladimir Vujasinović postao je jedan od najboljih srpskih vaterpolista svih vremena, rođeni Riječanin već je pod kapicom Primorja naslutio veliki potencijal.

Iz Rijeke je kao mladi hrvatski reprezentativac otišao u Beograd, počeo je igrati za Crvenu zvezdu, a ostalo je povijest srpskog vaterpola.

Vujasinović rado navraća u Rijeku, boravio je na Kantridi na pripremama kao trener Partizana, uvijek je izbjegavao javno detaljnije objašnjavati razloge zbog kojih je otišao iz Rijeke.

 Tek je sada progovorio bez zadrške:

Sve oko rata krenulo je mnogo ranije. Svi su znali odakle sam i što sam, moram reći da ja to uopće nisam osjetio. Apsolutno ništa. Svakodnevica je bila kao i uvijek, i dalje smo se zezali i živjeli na normalan način, ali sve ostalo je bilo loše. Van bazena... Moj otac je radio privatno i više nije mogao doći do posla. To je rat, ne mogu se ljutiti ni na koga. Majka je bila poslovođa supermarketa, a kad se sve to počelo zahuktavati, degradirali su je u prodavačicu na željezničkoj stanici. To je bio najgori posao. Dolazili su dobrovoljci, ulazili joj u prodavaonicu, pričali joj svašta, bili naoružani... Ona je teško proživljavala sve to. U isto vrijeme, Hrvatski savez je, pretpostavljam, prepoznao moju situaciju, radili su na tome da me zadrže. U tom nekom stanju trebao sam početi igrati za hrvatsku reprezentaciju dok se čitava moja rodbina branila od hrvatske države, s roditeljima koji su u problemu. Čak sam i odigrao za Hrvatsku. Odveli su nas u Njemačku, bila je to juniorska reprezentacija i to je bilo neslužbeno, mislim da Hrvatska još nije bila primljena u FINA-u ili LEN. U Nemačkoj su igrale juniorska i seniorska reprezentacija, ja sam igrao za juniore u 18, pa u 20 za seniore. Dva puta smo to ponovili. Dok sam bio u Hannoveru ili u nekom drugom gradu, nisam ni znao da mi je otac bio u Beogradu i pričao sa Zvezdom i Partizanom. Sole (Dragan Solomun), Bata (Orlić) i Nikola Stamenić su bili uvjerljiviji. Kada sam se vratio s tog putovanja, sačekao me je otac i rekao kakva je situacija. Nije bilo 'moraš', već mi je rekao da razmislim i u ožujku sam bio u Beogradu, počeo sam igrati za Crvenu zvezdu i to je to, prenosi Vujasinovićeve riječi nova.rs.