Vaterpolo je jedini loptački sport u kojemu natjecanje bez većih poteškoća može trajati do Božića

Nedjelja, 19. travnja 2020. 12:33 Napisao/la  SC

Nas ništa još uvijek ne stišće da bismo prekinuli sezonu i nekoga proglasili pobjednikom ili nešto slično, kaže povjerenik za natjecanje Milivoj Bebić

Vaterpolo je jedini loptački sport u kojemu natjecanje bez većih poteškoća može trajati do Božića

Vaterpolo je specifičan loptački sport po mnogo čemu, pa i po termnima.

Dva saveza (HKS, HOS) u loptačkim sportovima već su prekinuli natjecanja, uskoro će isto učiniti još jedan (HRS) dok HNS jedino UEFA priječi da prekine sezonu.

HVS za sada nema takvih problema:

- Moje mišljenje je da mi imamo prostora za dovršiti natjecanja, jasno uvijek uz ogradu koja se odnosi na epidemiološku sliku. Ako se stanje bitno popravi, prva je opcija da bismo Prvenstvo Hrvatske poeli igrati sredinom ili koncem lipnja, te tijekom srpnja, početkom kolovoza. To bi bilo fenomenalno. Druga opcija, ako kriza potraje pa pređe i preko ljeta, ulazimo u rujan i listopad, kada opet možemo odigrati i turnirski. Dakle, nas ništa još uvijek ne stišće da bismo prekinuli sezonu i nekoga proglasili pobjednikom ili nešto slično. To je moje mišljenje. Da bismo odigrali Prvenstvo Hrvatske treba nam mjesec, do mjesec i pol dana vremena, dok je za Regionalnu ligu potrebno vrijeme za završni turnir i dvije utakmice Primorja i Partizana. Jasno, podrazumijevam i činjenicu da bi klubovima ipak trebalo dati prethodno i barem mjesec dana treniranja, kaže Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanje HVS-a.

- Ako bi se sve još više prolongiralo, mislim da još uvijek možemo sezonu završiti u najcrnjem scenariju do Božića, pa novu sezonu početi 1. veljače s recimo jednokružnim sustavom. Dakle, što se termina tiče, mislim da imam prostora za dovršetak sezone ovisno o epidemiološkim uvjetima, rekao je Bebić za službenu stranicu HVS-a.

Treba uračunati i međunarodni kalendar:

- On još nije nije poznat. Vjerojatno će u siječnju 2021. godine biti održan predolimpijski kvalifikacijski turnir. Ne vidim neku paniku da bismo morali reagirati već sada s nekom odlukom o ovosezonskim natjecanjima. Problem je hoće li klubovi biti u stanju zadržati sve ove igrače, momčadi koje su imali u dosadašnjem dijelu sezone. Što ovakvo stanje duže traje, to će biti teže. To je realnost. Nema problema sada, ali ne znam kako će biti u srpnju, a da ne govorim o listopadu. Tu je onda i problem Registracijskog pravilnika jer klubovi imaju ugovore s igračima recimo do 30. lipnja, a što da nama sezona potraje i duže. Treba vidjeti kako to regulirati, zaključuje Bebić.