SAMIR BARAĆ

Država treba omogućiti lakše funkcioniranje sporta

Nedjelja, 23. prosinca 2018. 12:17 Napisao/la  V. P.

Strah me je da nositelji kvalitete sporta u Rijeci ubrzo neće moći održavati željeni nivo, kaže predsjednik Primorja EB i Riječkog sportskog saveza

Samir Barać
Samir Barać Foto: Lario Tus

Vaterpolo klub Primorje EB sitnim koracima ide prema naprijed.

Prije godinu i pol dana kada je nova Uprava preuzela klub dogodile su se brojne promjene, kako u administracijskom dijelu i funkcioniranju kluba tako i u momčadskom.

Momčad se natječe u A2 Regionalnoj ligi s ciljem ulaska među prvih šest momčadi u doigravanje i borbu za A1.

- Kada smo preuzeli klub, zatekli smo jako loše stanje sa ogromnim dugom prema igračima, dobavljačima, situacija je daleko od bajne. Prihvatili smo se posla s namjerom da zadržimo mlade igrače, talentirane, koji su se natjecali u mlađim reprezentativnim selekcijama i da oni budu kostur koji će se razvijati kroz četverogodišnje razdoblje. Dio dugova smo sanirali, a što posebno veseli potpisali smo višegodišnje ugovore sa Paparićem i Čubranićem, počeo je priču predsjednik Primorja EB Samir Barać.

Na Kantridi je ostao i slovački igrač Maroš Tkač, a uoči početka ove sezone priključen je Australac Putt te iskusni Aksentijević.

No, rezultatski Primorjaši dosta osciliraju:

- Ostali smo bez Paparića, vratio se Vrlić koje je zatim slomio prst, ozlijedio se Peroš. Ne prati nas sreća s ozljedama. No, mislim da ćemo ući među šest momčadi gornjeg dijela i borit se za plasman u viši rang. Ova momčad može više, samo da nemamo više peha sa ozljedama. Dečki teško treniraju, treniraju profesionalno, iako u manjim sportovima u Hrvatskoj nema profesionalnog odnosa. Cilj nam je zadržati igrače poput Brubnjaka, Rakovca, dečke iz naše vaterpolske škole koja dobro radi i nastaviti vraćati dugove kako je planirano do 2021. godine, dodaje Barać.

Primorje napreduje vrlo sporo:

- Da idemo brže, vrlo brzo bsmo pali. Hvala sponzorima, donatorima, Gradu Rijeci, Županiji, Turističkoj zajednici na pomoći. Uspjeli smo zadržati naše riječke dečke, a to je najvažnije. Smanjili smo budžet, ali u Primorju sve kategorije rade sa trenerima i sve kategorije se natječu, što košta jako puno. Upravni odbor radi sve što je moguće da vaterpolo u Rijeci opstane, kaže predsjednik Primorja EB.

Samir Barać je ujedno predsjednik Riječkog sportskog saveza,  poznaje problematiku riječkog sporta i inicijativu klubova nositelja kvalitete koji pokušavaju iznaći rješenje za bolje financiranje sa Gradom i Županijom.

- Ja sam došao u Riječki sportski savez s ciljem da sport učinim boljim. Teško je razmišljati samo o vaterpolu, jer je u sportu problematika složena, vaterpolo je sastavni dio toga. Činjenica je da se ne može sve sto posto financirati, jer nema toliko novaca. Pitanje je  li ovakav sustav održiv? Odgovor je da je održiv jer klubovi opstaju, no na kakvoj razini, to je druga priča. Mi imamo ogroman problem kako zadržati sportaša po završetku srednje škole ili fakulteta. Ne možemo ih zadržati, jer im nemamo što ponuditi. Smanjivanjem sredstava više ih ne možemo zadržati ni kroz obrazovanje. Strategiju sporta je teško sprovoditi bez nadzora države što naš ministar sporta nije ni spomenuo. Strah me da nositelji sporta vrlo brzo neće moći održati željeni nivo, mišljenja je Samir Barać.

Rješenja za pomoć sportu ima:

- Trebalo bi omogućiti da se sportu pomogne kroz manja porezna davanja, zapošljavanje, olakšice na putne troškove djece, hranu i smještaj. Da bi nam se priznao povrat PDV-a moramo imati sve dječje OIB-e i pristanke roditelja na papiru. To ne postoji niti u jednoj drugoj zemlji. Recimo, ako trener radi dva posla, trebalo bi omogućiti da davanja državi na njegov stalni i honorarni posao ne budu ista. Na taj način bi se sustav mogao posložiti. Trebalo bi osposobiti Ustanovu za sport što je početak rješavanja problema. Mi imamo ogroman broj trenera u RSS-u na plaći koji bi mogli prijeći u takvu ustanovu gdje bi se mogli zapošljavati trenere. Ne znam koliko je realno da se to dogodi, niti hoće li biti bolje, doista ne znam, kaže Barać.

Nakon prestanka vaterpolske karijere Samir Barać želio je upoznati sustav funkcioniranja sporta.

- Sve je igra brojki. Zagreb ima proračun za sport isti kao cijeli proračun Grada Rijeke, Split je neopterećen objektima i puno više izdvaja za javne potrebeu sportu, Dubrovnik za javne potrebe daje duplo više od Rijeke. Novaca je sve manje, klubovi teško funckioniraju, ostaju  bez volontera i entuzijasta. Situacija je jako ozbiljna i bez odluke države koja bi omogućila sportu lakše funkcioniranje, klubovi će biti krajnje žrtve. Treba izjednačiti prava u sportu sa svima ostalima, valorizirati medalju, status reprezentativca i posložiti sustav od vrha, zaključio je Samir Barać.