SAMIR BARAĆ

Ova odluka HVS-a nije pogodila nikoga osim nas

Ponedjeljak, 03. svibnja 2021. 18:06 Napisao/la  KS

Za nas je ovo veliki korak unazad, ne želim niti razmišljati što bi nam se dogodilo da ne uđemo u Regionalnu ligu, kaže predsjednik VK-a Primorje

Samir Barać
Samir Barać

Po svemu su zaslužili igrati u polufinalu doigravanja, na kraju će se ipak boriti za poredak od petog do osmog mjesta.

Vaterpolisti Primorja EB nemaju razloga za zadovoljstvo, bez obzira što im je ovo najbolja od posljednjih nekoliko sezona, sezona koja ih je i definitivno trebala vratiti među četiri najbolje hrvatske momčadi.

Riječane je prvo pokosio koronavirus, a onda ih je dokrajčio Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza odlučivši da dalje ide – Solaris.

Primorjaši su tražili odgodu, nisu je dobili jer nema dovoljno vremena za čekanje, pa je polufinalom nagrađena momčad koja to igrom u bazenu nije zaslužila.

- Dovedeni smo pred zid, a utakmice su se morale odigrati. Prvenstveno smo kao klub bili odgovorni prema zdravlju igrača i prema svim mjerama, naprosto nismo željeli riskirati. To je prvi i osnovni zaključak. Prezentirali smo tu problematiku Savezu, jer nakon povratka iz Šibenika najprije smo imali deset, a nakon toga još pet pozitivnih testova, zatražili smo odgodu utakmice sa Solarisom, ali nam je ona odbijena iz tri razloga. Prvi je razlog HTV, koji je s HVS-om već dogovorio početak finalne serije za 8. svibnja. Drugi razlog je taj što VK Jug AO igra finale Lige prvaka i treći razlog su pripreme reprezentacije.  Mi smo imali i post-COVID problem s nekoliko igrača, došli su na trening i nakon samoizolacije su odmah dobili ponovno temperaturu. Mi kao klub apsolutno nismo željeli riskirati zdravlje naših igrača i nismo mogli igrati utakmicu koja je bila predviđena za ponedjeljak, rekao je Samir Barać, predsjednik Vaterpolskog kluba Primorje Erste bank.

Je li Hrvatski vaterpolski savez imao prostora za  drugačiju odluku?

- To je vrlo dobro pitanje. Nas je korona zadesila u najgorem mogućem trenutku. Dogovoreni su svi termini finala, igra se i završni turnir Lige prvaka, a nakon njega se više prvenstvo ne može odigravati, tu je i reprezentacija. Te okolnosti nisu olakotne po nas, ali ipak ova odluka malo bode u oči. Osim toga, Savez je odlučio da se igra samo jedna polufinalna utakmica između Solarisa i Juga, mi smo zatražili da se uvaži ona jedna naša utakmica koju smo odigrali protiv Solarisa i da mi prođemo dalje, ali to nam nije priznato jer se ne može retroaktivno mijenjati.

Sezona iz snova tako se pretvorila u noćnu moru?

- Isključivo mi je žao zbog truda igrača i stručnog stožera. Teško je opisati koliko smo imali tešku sezonu i što se tiče igračkog i što se tiče financijskog dijela. I sada kada smo trebali pokupiti vrhnje, mi smo zbog koronavirusa onemogućeni potvrditi četvrto mjesto. A mislim da smo ove sezone dokazali da smo bili bolji od Solarisa.

Hoće li se ovo odraziti na plasman za Regionalnu ligu?

- To ćemo tek vidjeti. Momčadi koje se bore od petog do osmog mjesta ne utječu na plasman u Ligu prvaka, mi smo zatražili da se utakmice od 5. do 8. mjesta odigraju kada zdravstveno stanje to igračima bude dopuštalo. Međutim, problem je u tome što se svi žele okoristiti našom nesrećom. Otvoreno je pitanje na koji će se način sada postaviti Hrvatski vaterpolski savez, teško je to predvidjeti. Mi sa sigurnog četvrtog mjesta na kraju možemo biti osmi. Do sada se postupalo dosta korektno, sve zaražene momčadi su imal vremena za oporavak. Ali kada se dogodi da je zaraženo više od četiri-pet igrača, onda se nađeš u velikom problemu. A nama je svaki igrač bitan, a kamo li ne čitava momčad.  Mi smo se ponijeli odgovorno prema ostalim momčadima, prema Jugu koji mora na finale Lige prvaka, prema reprezentaciji koju očekuju pripreme. Ali ova odluka je najviše pogodila nas, ostale uopće nije pogodila. I najviše mi je žao zbog igrača, mislim da su zasluženo trebali biti četvrti, a pružala im se prilika da se bore za treće mjesto. Tri dana nisam spavao zbog ovoga, ali što da radimo, viša sila je viša sila. Za nas je ovo veliki korak unazad, ne želim niti razmišljati što bi nam se dogodilo da ne uđemo u Regionalnu ligu, zaključit će razočarani Samir Barać, predsjednik Vaterpolskog kluba Primorje Erste bank.