LIDER SLOVENSKE LIGE Slobodan Grubor: Nemamo veliku individualnu kvalitetu, ali jako dobro funkcioniramo kao momčad

Subota, 10. kolovoza 2019. 12:39 Napisao/la  Igor Vranić

Kada od mlade i potentne momčadi koja ima kvalitetu, ali nema iskustva, napraviš homogenu skupinu igrača koji su spremni raditi jedan za drugoga, onda to može funkcionirati, kaže trener Aluminija

Bobo Grubor
Bobo Grubor

 

Slobodan Grubor opet je osvanuo na vrhu slovenske lige, barem na dva dana!

Aluminij je u petak u Ljubljani pobijedio (1:0) Bravo i postao lider s bodom više (11) od Olimpije, koja u nedjelju igra u Velenju.

Ni jedna momčad ne može slučajno pet kola voditi borbu za vrh:

- Sportska politika Aluminija temelji se na razvoju mladih igrača i njihovoj prodaji, tako je zamišljeno. Imam mladu momčad koja je u relativno kratkom razdoblju prihvatila moje zahtjeve i to dobro funkcionira. Neke igrače poznajem iz razdoblja kada sam prvi put bio trener, dosta je novih igrača. Rad na treninzima i njihova vjera u to što radimo uvjetovali su da se nalazimo tu gdje jesmo. Nemamo veliku individualnu kvalitetu, ali jako dobro funkcioniramo kao momčad, kaže riječki stručnjak na klupi Aluminija.          U ovom poslu se nikad ne zna
Bobo Grubor je prošao školu nogometa Rijeke, za prvu momčad Rijeke igrao je dvije sezone, praktično cijelu igračku karijeru proveo je u Austriji.
Trenerskim poslom počeo se baviti kao pomoćnik Nenada Bjelice u Austriji, samostalno je vodio prvoligaške klubove u Austriji (Wolfsberger) i Sloveniji (dvaput Aluminij).
U Hrvatskoj nikada nije radio:
- Iako godinama živim vani, stalno pratim što se kod nas događa. Što se toga tiče, kao da sam cijelo vrijeme kod kuće! Idem svojim putem, u ovom poslu se nikada ne zna. Ne mogu puno utjecati na to gdje ću raditi, mogu smo utjecati na to da ljudi prepoznaju što radim, kaže Grubor.


Aluminij i Olimpija u idućem kolu igraju derbi za prvo mjesto, što je ipak iznenađenje:

- Iznenađenje jest, ali kada od mlade i potentne momčadi koja ima kvalitetu, ali nema iskustva, napraviš homogenu skupinu igrača koji su spremni raditi jedan za drugoga, onda to može funkcionirati. Tipičan primjer je Ajax u Ligi prvaka prošle godine. Mlada momčad koja je spremna odgovoriti modernim zahtjevima, puno toga može napraviti. Svi znamo kakavi su trendovi u modernom nogometu, moraš se prilagoditi i složiti sustav igre da momčad može ovako djelovati, govori Grubor.

Strateški planovi su stvaranje mladih igrača, sportski ciljevi su nešto drugo. Prošle sezone Aluminij je u prvom dijelu također bio pri vrhu, na kraju sezone pao je na ljestvici:

- Bili su treći prvi dio, pa su pali zato što su prodali dva glavna igrača. Ja sam u međuvremenu izgubio još četiri igrača, prema pojedinačnoj kvaliteti slabiji smo nego prošle sezone. Doveo sam jednog napadača koji se ozlijedio i stopera Pantalona, koji je igrao u Rudešu. Nemam veliku širinu! Klupski je cilj da budemo stabilni prvoligaš i da živimo od utakmice do utakmice, nema nikakvog pritiska ili velikih zahtjeva što se tiče plasmana. Mislim da je to najbolji recept za uspjeh, smatra Grubor.

Aluminij je najveće pozitivno, a Maribor negativno iznenađenje. Najbolji slovenski klub nema ni jedne pobjede u prva četiri kola:   Muminović u Kini
Sanin Muminović više nije igrač Aluminija, karijeru nastavlja u kineskoj drugoj ligi.
Muminović je bivši igrač Pomorca, Krka i Novigrada, koji je donedavno bio stožerni igrač sloveskog prvoligaša.

- Maribor ima jako dobru momčad, Olimpija i Maribor sigurno će se boriti za vrh do kraja prvenstva. Maribor je lošije startao, jer su mijenjali momčad zbog europskih utakmica koje su im prioroiret. Jedna momčad igra u prvenstvu, a druga u europskm utakmicama. Samo su zbog toga krenuli ovako loše, govori Grubor.

Ako se izuzmu rezultati Maribora i Olimpije. slovenska liga je vrlo izjednačena:

- Uvijek govorim da je slovenska liga vrlo zanimljiva za razvoj mladih igrača. Klubovi koji nemaju velike financijske mogućnosti moraju se oslanjati na mlade igrače, tako funkcionira slovenska liga. Maribor, Olimpija, Domžale i sada Mura, mogu nešto više uložiti u igrače, svi mi ostali osuđeni smo na stvaranje igrača. Liga je zanimljiva, zaključuje Grubor.