"Homo si teć"; fešta sporta, rekreacije i zdravog života: Pretrčimo zajedno 40.000

Četvrtak, 11. travnja 2013. 19:00 Napisao/la  SC

Moto ovogodišnje utrke je "Pretrčimo zajedno 40.000", jer se računanjem broja sudionika i trasom koju utrke obuhvaćaju, kazao je Medved

Sedamnaesto izdanje najveće hrvatske utrke Homo si teć i 12. riječki polumaraton, u organizaciji Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza, Primorsko-goranske županije i Novog lista, održat će se u nedjelju, 21. travnja ove godine. Dan ranije, Korzo će biti poligon održavanja novog sadržaja ove manifestacije, Festivala sporta, na kojemu će svoj rad predstaviti brojni riječki sportski klubovi i udruge.

12. riječki polumaraton
Homo si teć i 12. Riječki polumaraton startaju 21. travnja 2013.godine u 10.30 sati na Korzu. Najveća hrvatska ulična utrka odvijat će se po užem centru grada trasom, dok će se 12. Riječki polumaraton u duljini od 21 kilometra, sa startom i ciljem na riječkom Korzu, odvijat će se na relaciji  Korzo – Preluk – Korzo i to trasom. Riječki polumaraton uvršten je u kalendar Svjetske atletske federacije, te se boduje i kao dio hrvatskog cestovnog kupa. U 11 sati slijedi utrka "Dm baby bonus cup" (vrtići) te utrka Hendi cupa (osoba s posebnim potrebama) sa startom na Korzu ispred Robne kuće RI.

- Homo si teć je tradicionalna manifestacija, ujedno najveća hrvatska ulična utrka, koja svake godine okupi oko deset tisuća rekreativaca, djece, studenata, profesionalnih atletičara i sportaša. Riječki polumaraton izuzetno je značajan, s obzirom na to da je uvršten u kalendar Svjetske atletske federacije. Dodatnim sadržajem, odnosno Festivalom sporta koji će se na Korzu održati 20. travnja ove godine, a koji će također imati kontinuitet, kao i ova utrka, pokazat ćemo da smo grad sporta i rekreacije. Suorganizatori ove gradske manifestacije su Zajednica Sportova Primorsko-goranske županije, Udruga RI maraton i agencija "Adria events", kazao je pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Veljko Karabaić, koji je utrku najavio zajedno s tajnikom Kluba "Ri maraton" Zoranom Medvedom, direktoricom Komercijalnog centra Rijeka u Sektoru gospodarstva Erste banke Barbarom Bernetić Ćiković i glavnim tajnikom Riječkog sportskog saveza Vericom Mance.

Moto ovogodišnje utrke je "Pretrčimo zajedno 40.000", jer se računanjem broja sudionika i trasom koju utrke obuhvaćaju, kazao je Medved, došlo do 40.000 pretrčanih kilometara, iz čega proizlazi da je ovo zajednička fešta sporta, rekreacije i zdravog života.

Erste banka je i ovogodišnji glavni pokrovitelj 17. izdanja "Homo si teć". Ćiković je kazala kako je Banka tijekom desetogodišnjeg ciklusa glavnog pokroviteljstva prepoznala, ne samo značaj manifestacije za promociju sporta kao načina zdravog življenja za sve građane svih dobnih skupina, već i kao događaj kojim se daje značajan doprinos promidžbi Rijeke kao turističkog odredišta. "Izvrsnom suradnjom s Gradom Rijeka Banka dugi niz godina nastoji poticati razvoj kulturnih i sportskih aktivnosti u cilju poboljšanja života svih građana. Stoga nas veseli da kao pokrovitelji u manifestaciji sudjelujemo i ove godine, posebice zbog činjenice da je među sudionicima veliki broj mladih ljudi s izuzetno uspješnim rezultatima", kazala je Ćiković.

Prezentacije sportova
U nedjelju, 21. travnja od 11.45 do 13 sati na Gatu Karoline riječke bit će održana i prezentacija veslanja i jedrenja, slobodnog penjanja te edukativni prometni poligon za djecu predškolce. Akcija Homo si teć imat će i zabavni program koji će se odvijati na dvije pozornice smještene u Poštanskom prolazu i na Gatu Karoline riječke, gdje je predviđeno i proglašenje pobjednika u 13.30 sati te zabava za sve posjetitelje uz gastro program i Blagdan bend.

Tajnik Kluba “Ri maraton” Zoran Medved istaknuo je da bez Erste banke utrku ne bi bilo moguće organizirati; bar ne u ovom obimu i s ambicijama koje ju karakteriziraju.

- Homo si teć prerasta u  nešto što ćemo svake godine unapređivati. Ove godine program manifestacije proširen je na dva dana te  ćemo u subotu 20. travnja na Korzu prezentirati riječke sportske klubove i udruge i organizirati  razne turnire. "12. riječki polumaraton" ove godine startat će istodobno s utrkom "Homo si teć", pa  će to biti impresivna gusjenica ljudi. Do danas je za polumaraton prijavljeno oko 300 sudionika i 13  ekipa štafeta za 3x7 km, koje su sve popularnije među natjecateljima. Među sudionicima je mlada Kenijka Hellen Kimutai koja se svrstava među stotinu najboljih atletičarki svijeta, Crnogorka Slađana Perunović, Rumunjka Daniela Elena te mađarske natjecateljice Zita Kacser i Batai Reka. Među muškim natjecateljima su Kenijci Wycliffe Kipkorir Biwot (pobjednik Zagreb maratona 2012. godine) i Julius Kipkorir Lagat, Barnabas Bene te Tamas Nagy", najavio je Medved.

Majice za Homo si teć mogu se kupiti na štandu ispred Radio Rijeke od 11. do 21. travnja 2013. godine od 10 do 18 sati, a na dan utrke 21. travnja 2013. na štandu koji će biti smješten na Trgu Republike Hrvatske od osam sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.