Braća Birchall ostvarila najbolje vrijeme na treningu uz prosjek 159,743 km/sat

Petak, 08. rujna 2017. 19:45 Napisao/la  Miroslav Krpan
Braća Birchall
Braća Birchall Foto: Miroslav Krpan


Prvi dan ovogodišnje najznačajnije međunarodne motociklističke utrke na Automotodromu Grobnik «FIM Sidecar World Championship & Alpe Adria RR Championship» pomalo neočekivano protekao je po suhom vremenu što je većini pridošlih vozača omogućilo dobre slobodne treninge.

Problem može nastati tek kada tijekom vikenda nastupi promjena vremena i kiša koja bi mnoge, a ima i onih koji su na Grobniku prvi put, mogla neugodno iznenaditi.

Posebno zanimanje vlada za odlučujuće dvije bodovne utrke SuperSide FIM sidecar World Championship čiji je Grobnik domaćin po 13.put u nizu (17. utrka ukupno). Stiglo je i treniralo 12 timova što je ovogodišnji prosjek i na proteklih šest utrka sezone.

Očekivano, najbolja vremena ostvarivali su favoriti za svjetske prvake, vodeći u poretku uoči grobničkih „sprint“ i „gold“ utrka braća Ben i Thomas Birchall iz Velike Britanije.

Nakon 30-tak minuta vožnje u dva izlaska na stazu, najbolje vrijeme po krugu ostvarili su tek u posljednjih desetak minuta vožnje u vremenu 1:33,931 minut uz prosjek 159,743 km/sat. Dolaskom u svoj box usklađivali su  neke detalje na svom motociklu marke „LCR Yamaha“, a po okončanju slobodnog treninga Ben je kratko izjavio:

- Zadovoljni smo  trenutnim vremenima, imali smo nekih sitnih tehničkih detalja koje smo poboljšali što se vidi i u tri sekunde razlike u odnosu na prvi trening. Vjerujemo u dobar rezultat i proslavu naslova u Hrvatskoj. Ipak, utrke su nešto drugo i konkurenti će pokušati biti bolji od nas.

Prema očekivanjima, za postolje s tri pozicije, konkuriraju četiri tandema.

Uz Birchalle najozbiljniji su, ujedno i najiskusniji, finski mješoviti tim Pekka Päivärinta  i Kirsi Kainulainen na „LCR Honda“ od kojih su u drugom ciklusu treninga neznatno brži bili Britanci John Holden i Mark Wilkes (LCR Honda).  Razlika je tek 120 tisućinki sekunde.

Četvrti tim, koji trenutno drži treću poziciju svjetskog prvenstva, iza Birchalla i Päivärinte, su Nizozemci Bennie Streuer i Kevin Rousseau (LCR Honda) a imaju bod prednosti ispred Holdena.
Među sudionicima GP SC je i jedan od veterana Slovenac Janez Remše koji na ARS Yamahi nastupa s kopilotom Novozelanđaninom Robbie Shorterom. Ostvarili su osmo vrijeme u konkurenciji 12 timova.

Vugrinec i Petric na putu naslova prvaka

U listopadu 1992. godine, na Automotodromu Grobnik održana je „Utrka prijateljstva“ u organizaciji tada Auto moto kluba „Kvarner“.

Bilo je to teško vrijeme za Hrvatsku, dvije godine ranije otkazana je utrka Grand Prix zbog ratne ugroze na ovim prostorima, a i sam Automotodrom od sredine 1991. do svibnja 1992. godine bio je zatvoren.

Kako bi se oživjele aktivnosti, vratili motociklisti na grobničku stazu, u suradnji i uz svesrdnu podršku motociklističkih federacija Italije i Slovenije, osmišljena je utrka koja je temelj danas 25 godina starog Prvenstva Alpe Adria.

Prvotno kup (AAC), a od prije desetak godina prerastao u prvenstvo, okupljao je tijekom 25 godina na 72 utrke održane na Grobniku po manifestacije od 110 do 270 vozača iz desetak zemalja.
Ovogodišnjim 72. izdanjem bilježi se upravo tih 25 godina od prve utrke.

Ovog vikenda dva hrvatska motociklista imaju izglede postati pobjednicima Alpe Adria prvenstva obzirom da su u dosadašnjim nastupima u Poljskoj, lipanjskoj utrci na Grobniku i u Mađarskoj sakupili najviše bodova.

Tako u klasi 125 Sport production Denis Petric iz Motokluba Križevci ima značajnu prednost ispred Matuljaca braće Marina Iana Di Lenarda i Davidea Di Lenarda koji isto brane boje MK Križevci. Prvi treninzi pokazali su da Petric i dalje dominira, tako da bi na dvije bodovne utrke, subotnjoj i nedjeljnoj moglo biti slavlja.

Deset bodova prednosti uoči posljednjih nastupa na čelnoj poziciji SuperStock 600 ima Novomarofčanin Martin Vugrinec, član ŠK „1.HMK Zagreb“ koji je gotovo jedini vozač koji u toj prestižnoj klasi vozi Kawasaki.

Svi ostali konkurenti su na Yamahama. Mladi Vugrinec, koji je proteklih sezona nastupao širom Europe u različitim prvenstvima i kup natjecanjima, prve je treninge odradio s gotovo sekundu prednosti ispred konkurenata.

Ovog vikenda u tri se klase boduje i Prvenstvo Republike Hrvatske.

 U klasi 125 SP vodeći je Mislav Perkušić ispred Petrica i Davora Buntaka, a svi su članovi trofejne ekipe MK Križevci.

 Vugrinec vodi u klasi SuperStock 600 ispred klupskih kolega Vedrana Močiboba i Ivan Oreškog, a sva trojica voze Kawasaki.
 
 U najjačoj klasi PH SuperStock 1000 samo dva boda viška na prvoj poziciji ima Dario Horvat (ŠK 1.HMK Zagreb) ispred Maria Oreškog koji nastupa za domaćina Moto klub Kvarner.

Program na Automotodromu Grobnik u organizaciji Motokluba «Kvarner» i  «Automotodroma Grobnik» d.o.o. nastavlja se subotnjim prijepodnevnim slobodnim treninzima da bi od 12,10 sati krenula prva od osam bodovnih utrka u okviru 72. utrke Prvenstva Alpe Adria što se održava na grobničkoj stazi.

Očekuje se 200-tinjak vozača iz 20-tak zemalja, a u 14,15 sati na rasporedu je prva u dva dana utrka prikoličara, kraća „sprint“ utrka s 10 krugova.