DOMAGOJ VUČKOV

Imamo bolje suce od velike većine drugih država

Utorak, 20. prosinca 2022. 11:59 Napisao  I. V.

Sudac nije dužan pogledati snimku, pa mi ne znamo da li se VAR uključio, kaže voditelj VAR edukacije HNS-a

Domagoj Vučkov
Domagoj Vučkov

Domagoj Vučkov voditelj je VAR edukacije HNS-a!

Bivši riječki sudac prema funkciji najpozvaniji je u Hrvatskoj komentirati odluke VAR-a na netom završenom Svjetskom prvenstvu, koje ostaje upamćeno prema velikim sudačkim pogreškama.

Počevši od zadnje, teško je ljubiteljima nogometa argumentirano objasniti kako je moguće da glavni sudac i VAR-soba nisu vidjeli prekršaj za kazneni udarac nad Josipom Gvardiolom u utakmici protiv Maroka:

- Ja sam međunarodni kontrolor i neću javno ocjenjivati ili komentirati suđenje na Svjetskom prvenstvu, to ne bi bilo primjereno s obzirom da sam dio UEFA-ine obitelji. Ocjene mjerodavno daju samo kontrolori suđenja i Komisija za suce. Ja mogu reći kakve mogućnosti imaju suci, zašto se VAR ne javlja ili javlja. Informacije teku dvosmjerno! Kada učimo suce kako da koriste VAR, krećemo od suca na terenu koji mora objasniti što je odlučio kod sporne situacije. Kada sudi prekršaj, mora reći zašto je tako odlučio isto kao što mora objasniti zašto nešto nije dosudio. Zašto to mora reći? Zato da bi VAR-soba na snimci usporedila ono što je sudac rekao sa situacijom na terenu. VAR-soba može sucu reći da je pogriješio u procjeni i dati mu mogućnost da se sam uvjeri na snimci je li pogriješio ili nije, govori Vučkov.

Kod onako očiglednog prekršaja nad Gvardiolom, VAR-soba je za gledatelje ostala nijema?

- Prva je mogućnost da je sudac rekao da nije prekršaj, a da je VAR-soba također bila na lošem tragu i rekla da nema dokaza da je bio prekršaj. Druga je mogućnost da je VAR-soba pozvala suca na provjeru, a da je sudac to odbio, jer je bio siguran u svoju odluku. Kako su oni reagirali ne zna nitko osim Komisije za suce. Sudac nije dužan pogledati snimku, pa mi ne znamo da li se VAR uključio, ističe Vučkov.

Budući da ne smijete komentirati suđenje, kako komentirate ovako negativno ozračje oko sudaca na Svjetskom prvenstvu?

- Ovako ću reći! Uzimajući u obzir sve što smo vidjeli na Svjetskom prvenstvu, hrvatska nogometna javnost trebala bi biti više nego zadovoljna s kvalitetom suđenja u HNL-u. Imam 46 godina, pamtim puno velikih natjecanja. Simptomatično je da se nakon svakog velikog natjecanja hrvatski nogometni puk kune u hrvatske suce, a onda se već nakon petnaestak dana vraćamo na početne postavke prema kojima apriori ništa nije dobro u sudačkoj organizaciji. To jednostavno nije tako! Nikada nije bilo i nikada neće biti sve tako crno u hrvatskom suđenju. Imamo mi pogrešaka, tudimo se ispraviti ih, ali smatram da smo bolji od velike većine drugih država, poručuje Vučkov.

Liga mladeži NS Rijeka

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.