Aramis Naglić: ABA liga nije krivac da crnogorski klubovi imaju veće budžete od hrvatskih

Četvrtak, 17. lipnja 2021. 13:25 Napisao/la  KS

U napadačkom dijelu bez Bojana Bogdanovića bismo mogli imati velikih poteškoća, nemamo kvalitetu na vanjskim pozicijama za kreiranje, kaže Aramis Naglić 

Aramis Naglić i Vice Sep
Aramis Naglić i Vice Sep Foto: Kristian Sirotich

Hrvatska košarkaška reprezentacija u petak u Ljubljani igra još jednu pripremnu utakmicu protiv Slovenije.

Veljko Mršić u Areni Stožice izvest će identičnu postavu koja ja zaigrala u Rijeci, njegov kolega na slovenskoj klupi imat će u momčadi jednu promjenu, na parket će izaći Luka Dončić.

U pripremnom periodu rezultat ionako nije u prvom planu, važnije je čim prije posložiti određene automatizme u momčadi, vratiti igrače u natjecateljski ritam, stvoriti nekakvu međusobnu kemiju, podijeliti prave role pojedincima, a svega toga je protiv Slovenije na Zametu nedostajalo.

- Najviše smo imali problema s njihovom igrom s tri beka, jer su tu puno kreativniji. Mi nemamo napadačku konkretnost zbog profila igrača koje imamo. Vidi se da će jako dobro reprezentaciji doći Žižić, koji se tek treba priključiti, odnosno Zubac, ovisi naravno o tome tko će doći. U napadačkom dijelu bez Bojana Bogdanovića bismo mogli imati velikih poteškoća, nemamo kvalitetu na vanjskim pozicijama za kreiranje otvorenih pozicija. Mislim da Hezonja nije takav profil igrača koji u kontinuitetu može voditi momčad na skorerskoj poziciji. On tu definitivno jest najjači pojedinac, ali u NBA ligi nije imao preveliku minutažu, sada se počeo vraćati kroz Panathinaikos. Igrači su prošli vrhunac forme, to im je bila završnica prvenstva, i uslijedio je pad. Sada vremena nema puno da se vrate, sada treba učiniti sve da se u momčadskom dijelu na nekim pozicijama nadoknadi izostanak individualne kvalitete, rekao je Aramis Naglić, član Stručnog savjeta za mušku košarku pri Hrvatskom košarkaškom savezu.

Aramis je krajem prošle sezone preuzeo BC GGMT Viennu, u Beč se vraća krajem kolovoza.

- Svakodnevno slažemo momčad, nešto smo napravili, ali u petak ćemo znati igramo li FIBA kup ili ne. Ako igramo to nam sve olakšava, jer je onda i dovođenje igrača puno lakše budući da austrijska liga i nije previše tražena kod igrača. Kada u austrijsku ligu dovodiš kvalitetnije igrače moraš ih preplatiti, tako da si osuđen ili na starije igrače ili na rookije. Ako se igra FIBA kup, to bitno olakšava slaganje momčadi, nastavit će Aramis.

Aramis je na Zametu u jednom trenutku porazgovarao i s Vicom Sepom, predsjednika Adria Oil Škrljeva muče brige slične ovima s kojima se susreću u Beču, s jedne strane imaju pozivnicu za ABA 2 ligu, a s druge strane HKS potiče klubove da istupe iz tog sustava natjecanja.

- Ako se svi hrvatski klubovi slože da će naša liga biti protočna prema FIBA Champions League i FIBA Cupu, to je OK, jer to nisu loša natjecanja. No, oni ne pružaju jamstvo cjelogodišnjeg igranja, a to je uvijek nezgodno. Ako investiraš u roster i odigraš šest utakmica, a ispadneš u grupnoj fazi natjecanja, tebi je sezona prilično nezanimljiva. I tu je opasnost. Nisam od onih koji razmišljaju o zavjerama, ali ono što mene smeta jesu tako velike razlike u budžetima. Crnogorske momčadi koje nisu iz prvog vala, dakle nisu Mornar ili Budućnost, imaju veće budžete od hrvatskih momčadi, tome sigurno nije kriva ABA liga, nego naš porezni sustav u sportu i naše poimanje sporta. ABA liga sigurno nije kriva da Cibona ili Zadar budžetom ne mogu parirati Mornaru. Koje god rješenje da se donese neka bude na dobrobit košarke, zaključit će Aramis Naglić.