TADEJ ŠIROKA

Situacija je takva da mladi igrači moraju u prvoligašku vatru

Utorak, 14. rujna 2021. 12:09 Napisao/la  SC

Nama nema nam druge nego pružiti tim darovitim mladim igračima priliku da se kale u dosta jakom natjecanju, kaže trener Kozale

Tadej Široka
Tadej Široka

Rukometaši riječkog prvoligaša samozatajno i u tišini pripremaju novu momčad za borbu u Prvoj HRL.

Da im se sprema prava borba svjestan je i trener prve ekipe Tadej Široka, koji je u ljetnom prijelaznom roku ostao bez čak šestorice igrača iz prve postave, od kojih su četvorica novi stanovnici svlačionica hrvatskih premijerligaša.

Ispred Kozale je izazovno razdoblje u kojemu će valjati što kvalitetnije nadomjestiti odlaske nosioca igre koji su posljednju sezonu odradili na visokoj razini:

- Istina, stvarno puno igrača nas je napustilo u želji da se iskušaju u višem rangu. Koliko je to priznanje za mene kao trenera ali i za klub, toliko je i uteg jer niti jedna momčad u našem rukometu ne može tek tako nadomjestiti kvalitetu koju je imala u vidu tih igrača. Međutim, ja sam nekako baš u tome vidio priliku za novi izazov, pogotovo za te mlade dečke koji su prošlu sezonu čekali svoju priliku na klupi, a sada ulaze u "velike cipele" nosioca igre jednog prvoligaša. Morat će brzo odrasti, a mi smo tu da im pružimo maksimalnu potporu i da im prenesemo svoje znanje i viziju, kazao je trener Kozale Tadej Široka.

Opći dojam o rukometu u našoj zemlji je da sve mlađi igrači odlaze u inozemstvo i da klubovi imaju sve neiskusnije igrače kao glavne figure u svojim momčadima, dugoročno jako teško održiva situacija:

- Dojam ne vara. Osim dva tri kluba u Hrvatskoj, svi drugi imaju velikih problema popuniti roster i dovesti pojačanja. Dečki koji imalo iskoče, vrlo brzo sele inozemstvo i to nerjetko u egzotične lige koje nemaju neku kvalitetu, ali mogu bolje platiti. Ako  igrači iz Prve HRL postaju glavna pojačanja u Premierligi, jasno je da je jako malo izbora. Nama nema nam druge nego pružiti tim darovitim mladim igračima priliku da se kale u dosta jakom natjecanju i da se bore protiv momčadi koje imaju puni jače proračune od nas. Iako mislim da je još prerano za njih, situacija je takva da nakon kadetskog staža odmah moraju u "vatru". Neki će u tom procesu izgorjeti, a neki će isplivati i to je trenutna realnost, kazao je Široka.

Iza rukometaša Kozale su četiri tjedna priprema za nadolazeće prvenstvo. Naglasak je, kao i uvijek, na kondicijskoj pripremi ali sada stiže faza uigravanja i brušenja forme za prve utakmice u ligi.

- Da, iza nas je naporniji period gdje su dečki stvarno dobro podnjeli napore koji su karakteristični za svake pripreme. Sada smo ušli u nešto drugačiji ritam jer nam je želja odigrati dovoljan broj pripremnih susreta kako bi se momčad što prije uigrala i pohvatala neke postulate u igri koje očejujem od njih. Još čekamo dvoje troje igrača koji bi nam se uskoro trebali priključiti, i onda krećemo u "završni sprint" prema prvome kolu. Znamo da nas čeka teška sezona i da neće uvijek ići glatko, ali želja nam je pokazati da ovi dečki imaju kvalitetu i da se mogu natjecati sa svim ekipama u ligi, a uz malo sreće mogu i iznenaditi. Ja vjerujem u njih da mogu nastaviti putem svojih prethodnika, zaključio je Tadej Široka.

Sezona počinje 2./3. listopada, u 1. kolu igraju Kozala i Mornar-Crikvenica.