ILIJA MATIĆ

Ako ne otvorimo školske dvorane, bit će velikih problema

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021. 02:30 Napisao/la  KS

Sezona je bila stresna za nas, ali +bitno je da smo ostali u ligi jer imamo pogon od 88 registriranih igračica, i tridesetak početnica, kaže trener, osnivač i predsjednik ŽOK Drenova

Ilija Matić
Ilija Matić Foto: Kristian Sirotich

Odbojkašice Drenove ostale su u ligi odlukom Upravnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Za razliku od nekih Saveza u HOS-u su odlučili poništiti ona ligaška natjecanja u kojima zbog pandemije koronavirusa nije odigrano pedeset posto utakmica pa je djelomična „protočnost“ ostala samo u Superligi i Prvoj ligi, što je u konačnici išlo na ruku Drenovi koja je u Prvoj ligi zauzela posljednje mjesto.

Iz Prve lige neće ispasti nitko, novim prvoligašima postale su tako ekipe Poreča i Olimpika, koje su ispale iz Superlige.

- Naravno da smo zadovoljni ovom odlukom, jer smo ove godine imali jako velikih problema. Najbitnije nam je da su nam cure ostale na okupu i da smo odigrali sve utakmice, započet će Ilija Matić, dugogodišnji trener Drenove, ali i čovjek koji je prije 22 godine ovaj klub osnovao i koji ga već godinama vodi uz veliki trud i energiju.

- Sezona je bila stresna za nas. Imali smo 19 registriranih igračica, ali kako je sezona otpočela počele su nam se dešavati neke neplanirane okolnosti, zadesilo nas je dosta samoizolacija, u jednom nam se trenutku nakupilo dosta utakmica i zbog toga nam je najveći problem postao psihološki i fizički napor jer smo u siječnju morali igrati u ritmu srijeda-subota da sve nadoknadimo i nismo mogli napraviti mini pripreme. Bez priprema smo ušli u drugi dio, odustali smo od dovođenja igračica i do kraja smo pružili priliku mlađim curama da se afirmiraju. I mislim da su cure odradile super sezonu, bez obzira na rezultate. Krenuli smo s juniorsko-kadetskom ekipom, a na kraju zaključili s kadetskom ekipom. Žao mi je jedino što u prvom mjesecu nismo otišli na državno juniorsko prvenstvo, mislim da smo imali dobru ekipu, ali zbog samoizolacije nismo mogli otići. Odigrali smo jednu utakmicu s Rijekom, izgubili smo 3:2, a one su na kraju osvojile titulu viceprvakinja. To znači da smo možda nešto mogli napraviti.

Bez obzira što je ostanak u ligi na neki način izboren za „zelenim stolom“ za Drenovu on ipak znači nastavak jednog kontinuiteta započetog 1998. godine, kada je klub osnovan.

- Bitno je da smo ostali u ligi jer imamo pogon od 88 registriranih igračica, a imamo i tridesetak početnica rođenih 2011. i 2012. godina. Već mjesec dana treneri Goran Brozić i Željko Bradarić s tom djecom rade na vanjskim terenima kod OŠ Fran Franković, Krešimir Jurić i ja smo na Kozali gdje pokušavamo napraviti dva terena da bismo sa curama mogli raditi. S obzirom na sve kako je bilo situacija izgleda dosta dobro jer smo zadržali sve cure, a i one su jedva čekale da dođu na trening. To je ohrabrujuće. Vjerujem da će iduća sezona biti epidemiološki puno bolja, da će uvjeti rada biti puno bolji. Mi smo uspjeli prebroditi, mi, MOK Rijeka i HAOK Rijeka, ali problem su imali drugi klubovi u Gradu i Županiji koji nisu mogli ući u dvoranu. Mi kao klub nismo izgubili, ali odbojka je izgubila i to će sigurno u budućnosti  biti problem, naročito kod onih klubova koji ovise o školskim sportskim dvoranama. I to ne samo klubovi u odbojci, već i u svim ostalim sportovima. Osjetilo se to i u nogometu, rukometu, košarci, odrazit će se to na budućnost sporta u Rijeci, ali i šire. Ako ne otvorimo školske dvorane bit će velikih problema. Imamo djecu, a djeca ne mogu ući u dvorane. Svi se moramo vratiti na to da mladi budu u dvorani, pokraj dvorane, ne budemo li imali mlađe uzraste imat ćemo sve manje sporta, nastavlja Ilija Matić.

Niti Drenova ne može u školsku dvoranu OŠ Fran Franković, ali ipak imaju termine u dvorani Dinko Lukarić.

- Kozala je gradska dvorana, mi kao pogon koji igra Prvu hrvatsku ligu treniramo pet puta tjedno, ali tražimo više. Imali smo svaki dan trening od 90 minuta, ali u terminima koji nisu baš primjereni našim mlađim djevojkama. OK, ova sezona je bila kakva je bila, završili smo na posljednjem mjestu, ali smo ipak uspjeli održati pogon na okupu. No, mislim da neki klubovi koji treniraju na Kozali imaju bolje termine od nas, a imaju ih i više. Odbojka je specifičan sport, mi moramo postaviti mrežu, a ako radimo s mlađima i dvije, pa od sat i pol termina izgubimo dvadeset minuta. I to nam je premalo vremena, požalit će se Matić.

No, zato se ne žali na financijsku situaciju, Riječki sportski savez ove sezone funkcionira besprijekorno.

- Financijski nikad bolje nismo stajali. Drenova postoji od 1998. godine, sezonu smo završili s podmirenim svim troškovima. Riječki sportski savez je do sada uplatio 54 posto sredstava, što se nikada do sada nije dogodilo. I tu možemo biti mirni, imamo određena sredstva koja za iduću sezonu možemo sačuvati, zaključit će Ilija Matić.

loading...