TIHO BAŠIĆ

Našli smo zajednički jezik, to je bio naš najveći forte!

Utorak, 24. studenog 2020. 11:41 Napisao  I. V.

Najveći obol uvijek daje onaj tko sve financira, Tonči Zubović sve je uspio ovako posložiti, kaže trener Cresa

Tihomir Bašić
Tihomir Bašić

Cres nikada nije bio ovako visoko kotirao u regionalnom nogometu, momčad trenera Tihomira Bašića najugodnije je iznenađenje jesenskog dijela sezone u Trećoj HNL - Zapad.

Ispred Cresa na ljestvici su samo klubovi, koji su prije sezone najavljivali borbu za prvo mjesto, u čemu je tajna creskog uspjeha?

- Tajna uspjeha je u tome da smo našli zajednički jezik, igrači, stručni stožer i Tonči Zubović! Vlada međusobno povjerenje između igrača, mene i ljudi koji vode klub! To je bio naš najveći forte! Maksimalno smo iskoristili svakoga igrača na popisu, igrali smo s 18, 19 igrača, svaki igrač je pridonio ovom rezultatu, svakome smo pokušali pronaći mjesto koje mu najviše odgovara. Način igre smo prilagođavali igračima, mijenjali smo načine igre, dečki su prihvatili promjene i oni su najzaslužniji za rezultate, njihovi govori tijela i želja bili su odlučujući. Normalno, najveći obol uvijek daje onaj tko sve financira, Tonči Zubović sve je uspio ovako posložiti, kaže Bašić.

Uspjeh je tim veći ako se zna da momčad Cresa trenira odvojeno u otežanim uvjetima, skupina igrača koja treniraju u Rijeci na normalnim nogometnom igralištima igraju samo vikendima za bodove:

- Bilo bi puno bolje kada bismo mogli barem jednom tjedno odraditi zajednički trening na pravom igralištu, tada bismo mogli dodatno raditi na igri. Uspjeli smo kroz razgovore i dogovore ostvariti ovakve rezultate, komunikacija je bila perfektna, nije bilo nikakvih iskakanja, dečki su prihvatili što smo tražili. Živko Cunjak radi na Cresu, mi radimo na manjem igralištu na Toretti, gdje se moramo prilagoditi koliko možemo. U Rijeci treniraju iskusni igrači koji znaju igrati nogomet, s njima je puno lakše raditi nego s mladim igračima s Cresa. Mladi igrači imaju kvalitetu i puno prostora za napredak, najviše mi je žao da oni ne mogu proći kvalitetan razvojni proces poput mladih igrača koji  treniraju u drugim klubovima, govori Bašić.

Slijedi miran zimski san prije početka priprema za nastavak obećavajuće sezone:

- Nema opterećenja, mislim da smo ovim rezultatima sebi olakšali poziciju u proljetnom dijelu. Treba vidjeti što dalje, kako ćemo se uspjeti posložiti, nedostaje nam nekoliko igrača na pojedinim pozicijama. Ako ne uspijemo nikoga dovesti, pokušat ćemo odraditi što je moguće kvalitetnije pripreme i nadati se da ćemo ponoviti rezultate iz prvog dijela sezone, zaključuje Bašić.

3. HNL - Zapad

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Crikvenica 25 35
2 Grobničan 28 28
3 Jadran-Poreč 21 28
4 Rudar 11 25
5 Cres 1 25
6 Vinodol 5 20
7 Uljanik 3 20
8 Nehaj -9 15
9 Novigrad -10 13
10 Pazinka-Pazin -6 10
11 Buje -8 8
12 Naprijed -23 8
13 Rovinj -27 6
14 Krk -11 5