Novi ustroj županijskih liga: Prva liga broji 14 klubova, dvije druge A i B lige broje po 8 klubova

Utorak, 10. srpnja 2012. 00:04 Napisao  Luka Variola

Prvak Prve županijske lige od 14 klubova kroz kvalifikacije stječe pravo plasmana u Treću HNL, prvaci A i B županijskih liga sa po 8 klubova međusobno igraju za plasman u višu županijsku ligu. Lokomotiva i R. Benčić iskazali nezadovoljstvo

Igralište na Rujevici
Igralište na Rujevici Foto: Sandro Donda


Izvršni odbor NS PGŽ-a u ponedjeljak je napokon potvrdio format natjecanja županijskih liga za sljedeću sezonu. Županijski niželigaši u sezoni 2012./13. natjecat će se podijeljeni u tri lige i to sve tri istog ranga! Ipak, ta kategorizacija postoji samo "na papiru" budući da mogućnost ulaska u viši rang, odnosno, u Treću HNL - Zapad, mogu ostvariti klubovi iz lige u kojoj će biti 14 klubova. Prvak te lige odigrat će kvalifikacije sa pobjednicima Prvih županijskih liga Istarske i Ličko-senjske županije, a trećeligaški će status ostvariti najbolja momčad u trokut-kvalifikacijama. Od prošle se sezone tako nije ništa promjenilo, osim što sada postoje jedna prva i dvije druge županijske lige.

- Odlučeno je da će jedna liga biti sastavljena od 14 klubova, a dvije A i B lige sa po 8 klubova. Sve tri se vode kao Prve županijske, iako je ova sa 14 klubova jača, objašnjava povjerenik natjecanja Milan Rukavina.

Prvaci A  i B županijske lige će u međosobnoj majstorici odlučiti tko će ostvariti ulazak u prvu županijsku ligu od 14 klubova. Ligu od 14 predstavnika čine tri člana "ugašene" Četvrte HNL - Zapad Klana, Goranin i Borac, te Draga, Lovran. Lučki radnik, Zamet, Rječina, Omladinac, Kraljevica, OŠK Omišalj, Lošinj, Cres i Rab.

A ligu čine Rikard Benčić, Lokomotiva, Grbci 2000, Kozala, Stari grad, Mune, Turbina i Vihor, dok će se u B ligi natjecati klubovi sa područja Gorskog kotara, Goranka, Vrbovsko, Željezničar, Risnjak, Gomirje, Polet, Mrkopalj i Snježnik.

- Većina klubova je bila za ovaj sustav. Prijedlog su podržali predstavnici 21 kluba, dok je 9 klubova bilo za dvije lige, jednu od 16, drugu od 14 klubova. Dvije trećine klubova je bilo za ustroj od tri lige i IO je  to  prihvatio, dodao je Rukavina.

Temeljni motiv je očito bio smanjivanje troškova, pa su se lige podijelile prema geografskom ključu. Razvidno je i da su županijski nogometni djelatnici napravili i dosta kompromisa u kategorizaciji triju liga, ostavivši sve tri županijske lige s predznakom Prva iako su A i B po svim kriterijima druge županijske lige. Najviše su nezadovoljstva novim sustavom iskazali Lokomotiva i Rikard Benčić.

- Oni su htijeli igrati u ligi s 14 klubova, ali igralište Podmurvice je u jako lošem stanju. Prije dvije godine bilo je čak i suspendirano. Malo se popravilo u međuvremenu, ali igralište jednostavno ne zadovoljava uvjete. Grad je s HNK-om Rijeka dogovorio sanaciju i ja se nadam da će se to uskoro i provesti u djelo, zaključit će Rukavina.