Zadar se još nije pomirio s odlukom Komisije za licenciranje da Orijent 1919 postane drugoligaš

Subota, 15. lipnja 2019. 10:16 Napisao/la  SC

Poslao sam Ivančici Sudac SMS poruku da  je 2008. godine, kad je poginuo moj sin Hrvoje Ćustić, izdala licencu, a zna se kakvi su uvjeti tada bili, kaže direktor Zadra Svetko Čustić

Stanovi nemaju natkrivenu tribinu
Stanovi nemaju natkrivenu tribinu

Orijent 1919 je postao drugoligaš nakon što je HNS uskratio drugoligašku licenciju Zadru.

Dok se na Krimeji pripremaju za drugoligašku sezonu, u Zadru se još uvijek nisu pomirili s činjenicom da su postali trećeligaši.

Direktor Zadra Svetko Ćustić nakon sastanka Nadzornog odbora kluba izravno je prozvao HNS i Ivančicu Sudac, voditeljicu licenciranja.

- Nismo se predali, naprotiv! Imamo informaciju da je HOO od HNS-a zatražio pojašnjenje ranije odluke prema kojoj smo izbačeni u 3. HNL. Isto tako saznali smo da je HNS odgovorio HOO-u. Očekujemo da će konačna odluka biti donesena kroz nekoliko dana, osobno sam veliki optimist, zapravo, nikad više nisam vjerovao u pozitivan ishod! Ne mogu govoriti u ime drugih, međutim, znam da Grad Zadar zaslužuje drugoligaša, kaže Čustić.

Direktor Zadra ovako je prokomentirao postupak liceniranja zadarskog kluba, koji između ostalog nema natkrivenu tribinu:

- U razgovoru s ljudima iz Grada, projekt natkrivanja tribine će biti zgotovljen u idućih nekoliko dana. Praktički imamo i izvođača, rok nam je do 5. kolovoza i nadam se da će to biti odrađeno. Nadalje, što se tiče pomoćnog igrališta, bivšeg Bagata, mi u trenutku licenciranja nismo bili zgotovili sve, danas je to druga priča, uređene su svlačionice, travnjak, vratnice i klupe za rezervne igrače i suce. Ne znam iz kojeg je razloga nama rok u drugom žalbenom postupku istekao 16. svibnja u 14 sati, dok su četiri kluba, Hrvatski dragovoljac, Dugave, Trnje i Cibalia svoju dokumentaciju mogli predati do 20 svibnja. I nisu točne tvrdnje da nismo odgovarali na elektronsku poštu odaslanu iz HNS-a. Također me čudi što je Izvršni odbor HNS-a na dan finala Kupa Hrvatske, odnosno svi nazočni bili su upoznati s ovim što govorim, ali nisu dobili valjanu informaciju od gospođe Sudac. Nemam što kriti, poslao sam joj SMS poruku kako je 2008. godine, kad je poginuo moj sin Hrvoje Ćustić, izdala licencu, a zna se kakvi su uvjeti tada bili, međutim, nije mi odgovorila, rekao je Čustić.  

Na izjave direktora Zadra priopćenjem je reagirao HNS.

Evo priopćenja:

Hrvatski nogometni savez ovim putem reagira na izjave predsjednika NK Zadar Svetka Ćustića na temu procesa licenciranja klubova.

G. Ćustić je u današnjem obraćanju medijima nakon održane sjednice Nadzornog odbora NK Zadar izrekao niz uvredljivih, netočnih i vjerujemo utuživih tvrdnji na račun voditeljice Odjela međunarodnih poslova i licenciranja u HNS-u, Ivančice Sudac.

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje takav verbalni napad na gđu Sudac koji se može smatrati licemjernim.

U klasičnom primjeru argumentacije ad hominem, g. Ćustić pokušava stvarne razloge zbog kojih NK Zadar nije dobio licencu za natjecanje u 2. HNL prikazati kao subjektivne stavove jedne osobe.

Rastužuje nas činjenica da pritom ne bira sredstva, pa čak ni uspomenu na svog preminulog sina, što smatramo uistinu neprimjerenim.

Postupak licenciranja lišen je bilo čije subjektivnosti, zbog čega i postoji Žalbeno tijelo u kojem gđa Sudac niti ne sudjeluje, pa su optužbe u startu deplasirane i promašene.

Postupak je transparentan i jasan te se svake godine provodi sukladno svim pravilnicima HNS-a - kako 2008., tako i ove godine.

NK Zadar nije zadovoljio uvjete za licencu, što su utvrdila dva neovisna tijela u ovom postupku, i upravo to je tema kojom bi se trebao baviti Nadzorni odbor NK Zadar.

Štoviše, čak je i sam g. Ćustić priznao nakon odluke kako NK Zadar nije zadovoljio kriterije za licencu, što dovoljno govori.

Stoga se i ovaj napad može protumačiti prvenstveno kao pritisak na Vijeće sportske arbitraže.

Rukovodstvo HNS-a u potpunosti stoji iza Odjela za licenciranje i svih povezanih tijela, kao i iza jedne od svojih ključnih i najpoštovanijih djelatnica.

Odluke HNS-ovih tijela za licenciranje u niz su navrata potvrđene od drugih instanci, poput onih Hrvatskog olimpijskog odbora i hrvatskih sudova.

Postupak licenciranja dobivao je najviše ocjene Uefe, kao i klubova koji u njemu sudjeluju te je više puta potvrđeno da su kroz taj postupak hrvatski klubovi itekako unaprijedili unutarnje procese i organizaciju.

Nadalje, o gđi Sudac dovoljno govori iznimna međunarodna karijera.

Ove je godine po drugi puta izabrana za prvu dopredsjednicu Uefine Komisije za licenciranje, a prošle sezone postala je prva žena koja je bila delegat na finalnoj utakmici muškog klupskog natjecanja (Atletico Madrid - Marseille).

Drugim riječima, g. Ćustić usmjerio se na sasvim pogrešnu osobu.

Hrvatski nogometni savez poduzet će disciplinske i pravne korake kako bi zaštitio integritet i ugled gđe Ivančice Sudac, kao i neovisnost tijela za licenciranje, stoji u priopćenju.

Druga HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 HNK Šibenik 10 33
2 Orijent 1919 4 25
3 HNK Hajduk Split II 9 22
4 NK Sesvete 6 21
5 NK Rudeš 5 21
6 NK Croatia Zmijavci 3 21
7 NK Dugopolje 2 20
8 NK Međimurje 3 19
9 NK Osijek II 8 18
10 GNK Dinamo II -1 18
11 Dubrava Tim kabel -1 14
12 Hrvatski dragovoljac -7 13
13 NK BSK -7 12
14 NK Solin -7 11
15 NK Kustošija -11 11
16 HNK Cibalia -16 9