SAŠA MATIJAŠ Druga liga ne smije biti pritisak nego privilegija, ne trebamo se nikoga bojati

Ponedjeljak, 12. kolovoza 2019. 14:40 Napisao/la  Igor Vranić

Nevjerojatno je što smo sve ostvarili u godinu dana,  prije dvije sezone bili smo u četvrtoj ligi! Pa mi nismo imali vremena upoznati ni treću ligu, kaže predsjednik Orijenta 1919

Saša Matijaš
Saša Matijaš Foto: Lario Tus

 

Orijent 1919 u petak nakon 15 godina igra prvu drugoligašku utakmicu, iz druge lige ispao je u sezoni 2003/04.

U prvom kolu momčad gostuje u Međimurju, na Krimeji je sve spremno za povratak iskonima:

- Svi smo smo uzbuđeni! Ne samo zbog ulaska prve momčadi u drugu ligu nego i juniori prvi put igraju prvu ligu, uređuje se igralište, postavljaju se stolice, postavljen je novi sustav za navodnjavanje, svlačionice su uređene... Nevjerojatno je što smo sve ostvarili u godinu dana, naš je mandat formalno počeo u rujnu prošle godine! Prije dvije sezone bili smo u četvrtoj ligi, igrali smo na oranicama, svlačionice su se urušavale, treniralo se u mornarskim majicama... U godinu dana smo stvarno napravili čudo, ali mi smo takvi da smo odmah u prvoj ligi ako pobjedimo dvije prijateljske utakmice, a čim izgubimo utakmicu, odmah postanemo kanta za napucavanje. Uvijek ista priča, kaže predsjednik Saša Matijaš.

Kako god sezona završila, Matijaš u stogodišnjoj klupskoj povijesti ostaje ubilježen kao predsjednik koji je Orijent vratio u drugu ligu. Ali nije baš svejedno kako će sezona završiti:  Monografija je ključna
Ove godine obilježava se sto godina od osnutka kluba:
- Završavamo monografiju. Kada budemo znali termin tiskanja monografije, odredit ćemo datum svečane akademije. Neće to biti ništa glamurozno, monografija je ključna jer želimo da sto godina povijesti kluba ostane zapisano. Tome ćemo prilagoditi proslavu, kaže Matijaš.

- Kao klub smo spremni za drugu ligu s time da nastavljamo realizirati planove, prioritet nam je da što prije riješimo pomoćno igralište. Druga liga ne smije biti pritisak nego privilegija! Ne trebamo se nikoga bojati, pa nisu drugi vanzemaljci. Prvo se moramo stabilizirati u drugoj ligi, svaki plasman izvan zone ispadanja bit će zadovoljavajući. Jasno da ne možemo imati ambiciju biti predzadnji, jer možemo ispati. Iduće sezone želimo ostvariti što je moguće više. Nakon prve sezone bit ćemo pametniji, napominjem da smo doslovno uletjeli u drugu ligu. Pa mi nismo imali vremena upoznati ni treću ligu u kojoj smo na kraju ipak dominirali. Tek sada znamo kakva je treće liga, a mi igramo drugu ligu! Pred nama su novi izazovi kojih se ne trebamo bojati, naglašava Matijaš.

Financijska konstrukcija za drugu ligu je zatvorena, ali je dobro znati ima li klub mogućnosti intervenirati na tržištu ako bude potrebno:

- Ima! Prvo do kraja prvoga dijela sezone treba vidjeti tko od igrača može zadovoljiti kriterije, a na zimu ćemo napraviti dodatnu selekciju kao što je normalno, govori Matijaš.

Orijent 1919 je specifičan po tome da samo jedan igrač (Črnko) u rosteru nije domaći, može li riječka priča postati održiva u drugoj ligi:

- To ćemo tek vidjeti! Naša je ambicija što Orijent bude riječka priča, smatramo da u riječkoj regiji postoji dovoljan broj kvalitetnih igrača koji mogu igrati drugu ligu. Ako to ne bude moguće, dovest ćemo igrače sa strane. Mislim da je druga liga ipak razvojna ako nemaš ambicije ući u prvu ligu, zaključuje Matijaš.

 

Druga HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 HNK Šibenik 13 39
2 Orijent 1919 5 29
3 NK Rudeš 6 25
4 GNK Dinamo II 1 25
5 NK Croatia Zmijavci 6 24
6 HNK Hajduk Split II 8 23
7 NK Sesvete 5 22
8 NK Osijek II 6 21
9 NK Dugopolje -1 20
10 NK Međimurje 1 19
11 Hrvatski dragovoljac -6 17
12 NK Kustošija -9 17
13 NK BSK -6 16
14 Dubrava Tim kabel -3 14
15 NK Solin -6 14
16 HNK Cibalia -20 10