POČINJE SEZONA Fausto Budicin: Ovaj put ne mogu reći što mislim, jer ne bi bilo prikladno!

Nedjelja, 11. kolovoza 2019. 13:43 Napisao/la  Igor Vranić

Pokušat ću biti pametan najviše što smijem i reći da ne možeš biti zadovoljan kada izgubiš od trećeligaša, kaže trener Orijenta 1919

Fausto Budicin
Fausto Budicin Foto: Lario Tus

 

Orijent 1919 u petak, 16. kolovoza, u Međimurju igra utakmicu 1. kola Druge HNL.

Pet dana prije prve drugoligaške utakmice, Orijent 1919 je u finalu turnira na Mavrincima doživio poraz (2:3) od trećeligaša Grobničana:

- Utakmica je bila prava natjecateljska, dosta se kvalitetno igralo, bilo je šansi na objema stranama. Na kraju je Grobničan zasluženo pobijedio, jer su igrali pametnije od nas. Iskoristili su naše pogreške kojih je bilo previše za moj ukus, kaže trener Orijenta 1919 Fausto Budicin.

Koliko ste zadovoljni stanjem momčadi nekoliko dana prije prve utakmice u sezoni?

- Sada bih trebao dati pametan odgovor na takvo pitanje, a imam običaj kazati što mislim! Ovaj put ne mogu reći što mislim, jer ne bi bilo prikladno! Pokušat ću biti pametan najviše što smijem i reći da ne možeš biti zadovoljan kada izgubiš od trećeligaša! Neke stvari su dobre, ali imamo još dosta poblema! Najveći problem je da ne sudjelujemo u obrani sa svim igračima! Drugi je problem prevelika nervoza unutar momčadi, što mi se ne sviđa. Možda sam ja nervozan, pa to prenosim na igrače! Moram s njima razgovarati! Znam samo da nervoza koja se pojavila u petak i subotu na terenu ne vodi ničemu dobrom! Treba vidjeti što se događa, imam nekih naznaka. Moramo taj problem riješiti dok se još može riješiti.

Jesu li razlozi nervoze sportski ili je nešto drugo problem?

- Ne znam! Ne sviđa mi ono što vidim na terenu, igrači očito nisu zadovoljni! Možda sam ja negdje pogriješio.

Prvu utakmice igrate u gostima što bi vam prema profilu momčadi i načinu igre trebalo odgovarati?

- Mislim da nije toliko bitan sustav u kojemu ćemo igrati nego da se igrači drže principa u igri koje provodimo kroz treninge što nije bio slučaj u zadnjim utakmicama. Kada govorimo o odgovornosti u igri, nije dobro kada u fazi obrane igramo s petoricom igrača! Nije dobro kada se olako gube dueli u igri jedan na jedan, kada se prelako gube lopte zbog pogrešnog pristupa. Kada se svi ti problemi povežu s nervozom u momčadi i stručnom stožeru, onda ne može biti dobro.

Došlo je dosta novih igrača, koliko se okosnica momčadi promijenila u odnosu na prošlu sezonu?

- U odnosu na prošlu sezonu ostali smo bez dvojice stožernih igrača, kapetana Jergovića i najboljega igrača Weitzera. Nadomjestili smo ih s mladim igračima željnih dokazivanja koji će dobiti priliku pokazati kvalitetu. Što se tiče rostera, imamo dovoljan broj igrača. Nije na meni da kukam nego da izvučem najviše što mogu iz igrača. Pozitivno je da dečki vole raditi, vjerujem da imamo kvalitetu koja može odgovoriti zahtjevima druge lige unatoč skepsi oko nas.

Možda će sumnje u kvalitetu momčadi dodatno mobilizirati igrače?

- Stalno kolaju priče od kojih nemamo nikakve koristi. Nemamo vremena za kukanje, moramo riješavati probleme.

Druga HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 HNK Šibenik 12 39
2 Orijent 1919 3 29
3 NK Rudeš 7 28
4 HNK Hajduk Split II 9 26
5 GNK Dinamo II 1 25
6 NK Croatia Zmijavci 5 24
7 NK Sesvete 5 23
8 NK Međimurje 3 22
9 NK Osijek II 6 21
10 NK Dugopolje -1 21
11 Hrvatski dragovoljac -5 20
12 NK Kustošija -9 18
13 Dubrava Tim kabel -2 17
14 NK BSK -7 16
15 NK Solin -7 14
16 HNK Cibalia -20 11