MARINKO KOLJANIN

Vjerujem da će sredstva ući u proračun za iduću godinu

Četvrtak, 10. listopada 2019. 10:51 Napisao  I. V.

Izgradnja pomoćnog igrališta bila veći dobitak nego ulazak u drugu ligu

Marinko Koljanin
Marinko Koljanin

 

Svake jeseni prve obilnije kiše na Krimeji nametnu temu neprimjerenih uvjeta za treniranje, Orijent 1919 desetljećima vapi za pomoćnim igralištem.

Prva momčad primorana je trenirati po riječkim igralištima u neprikladnim uvjetima i terminima:

- Ove godine slavimo stogodišnju kluba, za mene bi izgradnja pomoćnog igrališta bila veći dobitak za klub nego ulazak u drugu ligu. Međutim, nije problem samo gdje će trenirati prva momčad Orijenta 1919! Problem je da više nema termina za odigravanje utakmice mlađeuzrasnih kategorija u cijelom gradu! Riječ je o osnovnim potrebama desetak klubova s više od šezdeset selekcija koje koriste gradska igrališta s umjetnom travom. Što se Orijenta 1919 tiče, imamo oko 250 djece koja treniraju i igraju na nekoliko riječkih igrališta. Siguran sam da bi Orijent 1919 danas imao 500 djece da imamo mogućnosti raditi s tolikim brojem djece. Prema nama gravitira cijeli Sušak, ali ne možemo zadovoljiti potrebe djece s ovakvim kapacitetom. Cijeli Sušak ima samo jedno nogometno igralište, ovo na Krimeji. Rješenje kroničnog problema Orijenta 1919 je da se što prije napravi jedno igralište s umjetnom travom koje ne bi koristio samo Orijent 1919, time bi se rasteretili svi riječki klubovi. U tom smislu pozdravljam izjavu gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je nedavno na otvorenju Krimeje rekao da podržava inicijativu da se uredi novo igralište u Kampusu. S predstavnicima HNS-a razgovarali smo na tu temu još prošle jeseni. HNS je spreman sufinancirati izgradnju ako se napravi igralište na kojemu se mogu igrati službene utakmice Prve HNL juniora. Vjerujem da je to dobro rješenje i za Kampus, budući da bi studenti također mogli koristiti igralište, govori dopredsjednik Orijenta Marinko Koljanin.

Kada bi inicijativa mogla zaživjeti u proračunskim stavkama?

- Vjerujem da će sredstva ući u proračun za iduću godinu! Optimist sam! Iako sam gradski vijećnik, nisam siguran da će to ići tako brzo. Meni u Gradskom vijeću neki spočitavaju da sam u sukobu interesa kada se zalažem na izgradnju novog igrališta na Sušaku iako sam volonter u Orijentu 1919. Vrlo ću rado biti u sukobu interesa ako se izgradnjom igrališta na Sušaku prvo riješi problem potreba djece u gradu, a tek onda potreba prve momčadi Orijenta 1919. I druge pozivam da budu u takvom sukobu interesa.

Neke projekcije uređenja igrališta na Vojaku već postoje?

- Koliko je meni poznato ranije su izrađene projekcije za izgradnju pola igrališta. Pola igrališa je pola rješenja! Mora se napraviti igralište koje će dimenzijama rasteretiti potrebe cijelog grada u kojemu postoje samo tri igrališta s umjetnom travom na kojima se mogu igrati utakmice. Grad Rijeka nema nigdje prostora za izgradnju takvog igrališta osim na Kampusu. Vjerujem da takav projekt može zaživjeti u suradnji Kampusa, Grada Rijeke i HNS-a.

 

Druga HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 HNK Šibenik 8 24
2 NK Sesvete 8 17
3 NK Rudeš 8 17
4 HNK Hajduk Split II 10 16
5 Orijent 1919 -1 15
6 NK Osijek II 9 14
7 NK Croatia Zmijavci 0 13
8 NK Solin 2 11
9 GNK Dinamo II -1 11
10 NK Dugopolje -2 11
11 Dubrava Tim kabel -2 9
12 NK Međimurje -3 9
13 NK Kustošija -8 8
14 NK BSK -9 7
15 HNK Cibalia -10 6
16 Hrvatski dragovoljac -9 5