Valdi Šumberac, trener Rudara: Naučen sam na kritike, navijači imaju pravo reagirati na slabu igru

Četvrtak, 21. kolovoza 2014. 15:56 Napisao/la  SC

Vidljiv je pad rezultata i, što je još bitnije, pad igre. Ja nisam zadovoljan igrom Rudara! Moramo stvarati igrače, nema drugog puta, kaže Šumberac

Valdi Šumberac
Valdi Šumberac Foto: Sandro Donda

Valdi Šumberac ima dovoljno igračkog i trenerskog iskustva da za njega više nema nepoznanica u regionalnom nogometu. Nekadašnji igrač Rijeke i trener Istre priprema momčad Rudara za natjecanje u novoj međužupanijskoj ligi, koja je promijenila naziv, ali ne i saziv:

- Liga je ista kao lani, tek su se Pazinka i Novigrad zamijenili. Mislim da smo mi u laganoj prednosti u odnosu na lani jer smo stekli nekakvu stabilnost. Mnoge momčadi će biti u problemima zbog manjka motivacije nakon što su izborili promociju, a nisu napredovali. Nemamo imperativa, ali u svakom slučaju cilj je da budemo bolji nego lani u rezultatskom smislu, ali i na planu igre. Slabiji smo za Načinovića, koji je odigrao dobru sezonu lani, ali mislim da ako cijela momčad pokaže svoj optimalan angažman, možemo to pokriti. Mlađi igrači trebali bi stasati uz starije, ali najprije treba usmjeriti starije igrače da budu primjer mlađima, kaže Šumberac.

Tko je favorit lige?

- Opatija uvijek ima ambicije i mogućnosti da dovede pojačanja, drugi favorit je Krk koji je izuzetno stabilan klub, a drugi klubovi su svi "al pari" s time da ni ove dvije spomenute momčadi nisu jake koliko su bili Novigrad i Opatija lani. Mi bismo bili zadovoljni mjesto od sredine prema gore. I ove godine će vjerujem biti jako gusto na ljestvici kao i prošle godine. E sad, nama treba ne samo sreća, nego i  pobjednički karakter momčadi koji će nas pogurati prema gornjem dijelu ljestvicu. Ali to moramo sami stvoriti, to neće samo od sebe doći.

Zbog čega Labinština više ne stoji iza Rudara?

- Labinština je uvijek bila ne samo zahtjevna, nego su se tu uvijek postizali dobri rezultati. Ovako dugi period rezultata koji nas gura prema dnu ljestvice nije se puno vremena dogodio, normalno da je prvi krivac trener. Otkada sam ja trener, promijenile su se tri uprave i svaka od njih zaključila je, ispravno ili ne, da je možda nešto drugo krivo. Jednostavno, Labinština je u zadnjih nekoliko godina izgubila puno odličnih veznih igrača. Neko vrijeme dolazili su igrači izvana da bi popunili te rupe, a sada jednostavno nema novih na našoj sceni koji bi nosili igru. Vidljiv je pad rezultata i, što je još bitnije, pad igre. Ja nisam zadovoljan igrom Rudara! Moramo stvarati igrače koji će zamijeniti navedene, nema drugog puta. Naučen sam na kritike, znam se nositi s njima, ali i shvaćam javnost. Navijači imaju pravo reagirati na igru kakvu je prikazivao Rudar. Planiramo pomak u igri na bolje, a ako uz to budemo i stvorili optimalnu atmosferu za razvoj mladih igrača, smatrat ću da radimo dobar posao.

4. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Cres 15 19
2 Buje 10 19
3 Vihor 11 16
4 Mladost 6 16
5 Gospić 1 14
6 Naprijed 8 13
7 Medulin -4 12
8 Otočac -2 10
9 OŠK Omišalj -7 6
10 Borac -10 6
11 Kraljevica -11 3
12 NK Lokomotiva -17 3