MARIJAN PULIŠIĆ

Cilj nam je da Lokomotiva postane centar izvrsnosti

Subota, 23. listopada 2021. 10:16 Napisao  I. V.

Ishođenjem certifikata ISO9001:2015 ušli smo u društvo rijetkih sportskih kolektiva u ovom dijelu Europe, koji su organizirani na principima izvrsnosti, kaže izvršni direktor NK-a Lokomotiva

Marjan Pulišić
Marjan Pulišić

Marjan Pulišić nedavno je postao izvršni direktor NK-a Lokomotiva!

Budući da je Pulišić tijekom poslovne karijere znanja između ostalog stjecao u grupaciji Rolls-Royce, riječki četvrtoligaš dobio je prvoklasni pogon.

NK Lokomotiva postao je prvi klub u Hrvatskoj koji je ishodovao certifikat ISO9001:2015:

- Iako smo amaterski klub, izabrali smo izvrsnost kao jedini mogući put za razvoj mladih nogometaša u modernim vremenima. Ishođenjem certifikata ISO9001:2015 ušli smo u društvo rijetkih sportskih kolektiva u ovom dijelu Europe, koji su organizirani na principima izvrsnosti. Certifikat nam je izdao Bureau Veritas, jedna od vodećih svjetskih tvrtki za certificiranje Sustava upravljanja kvalitetom. Opseg certifikacije se odnosi na "Školu nogometa i sudjelovanje u sportskim natjecanjima", kaže Pulišić.

U praksi Pulišić je najviše standardne upravljanja počeo primjenjivati u jednom nižerazrednom nogometnom klubu, što u praksi znači sljedeće:

- To znači da kontinuirano na dnevnoj bazi želimo unaprijediti sve važne procese držeći se načela modernog i kvalitetnog upravljanja od kojih su tri načela posebno važna: kontinuirana briga o poboljšanju zadovoljstva klijenata, donošenje odluka temeljem isključivo analitike i činjenica i razvijanje kulture stalnog unapređenja. Važno je istaknuti da ostvarenje svih ciljeva Uprava zajedno sa strukom redovito nadgleda, odobrava ili korigira ako se pokaže da su ciljevi nerealni, odnosno preambiciozni, naglašava Pulišić.

Drugim riječima, otkada je Lokomotiva dobila certifikat ISO9001:2015 nije se promijenio klupski ustroj nego način upravljanja klupskim ustrojem:

- Prema mojim razmišljanjima i poslovnom iskustvu do što kvalitetnijeg proizvoda, u našem slučaju igrača, može se doći samo uz pomoć organiziranih sustava a ne improvizacijama. To naravno nije dovoljno, ali je nužno. Zbog toga smo odlučili da znanje i iskustvo koje u klubu postoji implementiramo kroz provjereni sustav upravljanja kvalitetom. Također, mišljenja sam da u amaterskim klubovima nedostaje menadžerkos znanja i iskustva koje zajedno sa strukom može definirati kvalitetnu razvojnu strategiju i kako ostvariti ciljeve primjenom modernih metoda upravljanja, govori Pulišić.

Posebno je zanimljivo da Pulišić sportske ciljeve Lokomotive ne uvjetuje pozicijom prve momčadi na ljestvici, Lokomotiva nije dobila certifikat da bi klub postao trećeligaš nego da škola nogometa počne raditi prema prvoligaškim standardima:

- Prije nego se dotaknemo sportskih ciljeva želio bih objasniti naše viđenje, želimo učiti od najboljih! U klubu je trenutno angažirano 25 trenera od kojih je većina još uvijek aktivna, igraju za seniore našega kluba. Oni predstavljaju najveće bogatstvo kluba s ogromnom pozitivnom energijom prema nogometu, a prije svega željni su znanja. Glavni zadatak Uprave je da njihovu energiju usmjeri na pravi način, a to je prije svega edukacija, kako kroz UEFA-in sustav licenciranja, tako kroz druge vidove edukacije koje se nude na tržištu. Mislim da će nas naš odnos prema ulaganju u edukaciji trenera dodatno izdvojiti od drugih amaterskih klubova. Za školovanje mlađih kategorija odabrali smo Coerver® školu nogometa, jednu od najpoznatijih u svijetu nogometa. S obzirom na važnost navedenog, s Coerver®Hrvatska sklopljen je dogovor o dugoročnoj suradnji, koji je detaljno razrađen po fazama. Coerver® škola nogometa već operativno funkcionira u klubu godinu dana. Pokušat ćemo školovati trenere u nekim od najpoznatijih škola nogometa u Europi. Plan je da tako stečena znanja implementiramo u procese treninga. U pregovorima smo s nekim prvoligaškim klubovima u Engleskoj, sjevernoj Italiji i s Dinamom. Cilj nam je postati centar izvrsnosti u radu s mlađim kategorijama u regiji i šire, želimo u mlađim kategorijama dosegnuti takvu kvalitetu da ozbiljno konkuriramo najboljim klubovima u Hrvatskoj, ističe Pulišić i poručuje:

- Bez obzira što radite, to možete raditi na sustavni ili manje sustavni način. Trenutno se u našem klubu odgaja i uči nogometnim vještinama preko 250 djece. Kao klub želimo ih voditi i učiti primjenom modernih metoda u struci i upravljanju. Svako dijete zaslužuje napredovati do svog maksimuma u skladu sa svojim mogućnostima, zaključuje Pulišić.

4. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Medulin 1921 9 25
2 Kraljevica 11 21
3 Otočac 4 19
4 Mladost 7 18
5 Novalja -2 18
6 NK Lokomotiva -1 16
7 OŠK Omišalj -2 16
8 Klana -4 16
9 Veli vrh 2 15
10 Borac 0 14
11 Gospić 91 -10 14
12 Rovinj -3 13
13 Halubjan -11 7