FERUCCIO KARBIĆ PORUČUJE

Borcu je samo bilo važno ukinuti omladinsku školu

Četvrtak, 17. svibnja 2012. 13:11 Napisao  I. V.

Kako Naprijed može raditi s djecom? Naprijed i Borac se financiraju iz istog izvora, kaže Karbić

Feruccio Karbić je nogometni zaljubljenik, koji je nakon završetka vratarske karijere kao trener radio u Pomorcu, Orijentu, Lokomotivi i Borcu. Iako je u proteklih tridesetak godina vodio seniorske momčadi, veći dio trenerske karijere posvetio je radu s mladima. Razumljivo, po struci je pedagog, desetljećima predaje tjelesnu kulturu u Osnovnoj školi u Bakru. Rad s djecom njegov je životni poziv,  a radom u omladinskoj školi Borca uspio je na istom mjestu spojiti ljubav prema poslu i nogometu. Dječake u Borcu učio je nogometu do prije tri godine, kada se dogodilo sljedeće:

- Na kraju sezone 2008/09 zatražio sam od uprave sastanak da se dogovorimo oko plana rada omladinske škole. Zvali su me nakon petnaestak dana i rekli da više nisu zainteresirani za suradnjom, da više ne računaju na mene i dugogodišnjeg suradnika Mahmutovića, entuzijastu koji je sakupljao djecu po Bakru. Nije bilo važno hoću li ja ili netko drugi raditi taj posao, njima je bilo jedino važno da ukinu omladinsku školu. Danas je ostalo samo nekoliko juniora, na zadnjim utakmicama nije ih bilo dovoljno pa su se utakmice prekidale. Ne postoje više ni kadeti, pioniri… Meni je to neshvatljivo, kaže Karbić.

Pa tko igra u mlađim uzrasnim kategorijama?

- Mlađi pioniri Borca su igrači Pomorca, pioniri su igrači Orijenta, kadeti su igrači Zameta, juniora ima desetak, često se ne mogu skupiti u dovoljnom broju da bi  odigrali utakmicu. Istodobno predsjednikov sin igra u Pomorcu i nije jedini sin nekoga iz uprave koji igra u drugom klubu.

{jb_blackbox-left}Karlovčan: Naprijed okuplja djecu u šest kategorija
- Okupljamo oko stotinjak djece u šest kategorija, od morčića do juniora. Okupljamo djecu iz našeg područja, manji broj dolazi izvana. Svaka uzrasna kategorija ima svog trenera.  Radimo dobro, ovih dana trebali bismo dogovoriti neke detalje koji bi trebali još više unaprijediti rad, kaže Marijan Karlovčan, trener juniora Naprijeda.{/jb_blackbox-left}

Gdje su danas polaznici bakarske omladinske škole?

- Svi su se raspršili u Naprijed, Orijent, Lučki radnik, Pomorac, čak igraju u Rijeci. A  bakarsku školu ukupno pohađa oko 450 učenika, postoji baza od 200-injak dječaka iz koje se bez problema može ustanoviti omladinska škola. Ne govorim to zbog sebe, nije važno hoću li raditi ja ili netko drugi, ionako mi zdravstveni problemi više ne dopuštaju intezivniji rad. Žao mi je djece koja lutaju i ne znaju što će sa slobodnim vremenom. Znam da su i roditelji zainteresirani, zovu me često, neki su pisali gradskoj upravi. Ne znam znaju li ljudi iz gradske uprave što se događa u Borcu.  A ne tako davno u rad omladinske škole bila su uključena djeca iz Krasice, Kukuljanova… iz svih područnih mjesta, nastupali smo na turnirima u Italiji, Sloveniji, dobro smo surađivali s gradskom upravom. Čak su nam i djeca iz Rijeke počela dolaziti. Bili smo dobro organizirani, znam što govorim jer sam radio u jačim sredinama, Orijentu i Pomorcu.

 Je li problem novac?

- Pa ne može novac biti problem kada su u pitanju djeca! Kako Naprijed može raditi s djecom? Naprijed i Borac se financiraju iz istog izvora, zaključuje Karbić.

 

 

4. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Vihor 19 31
2 Buje 12 28
3 Cres 18 26
4 Naprijed 18 26
5 Gospić 3 23
6 Mladost 6 22
7 Otočac 4 21
8 Kraljevica -3 19
9 Medulin -9 17
10 Borac -11 14
11 OŠK Omišalj -27 7
12 NK Lokomotiva -30 6