Ovo je sve manje naša reprezentacija

Nedjelja, 09. rujna 2012. 14:39 Napisao  I. V.

Postajemo nemušti svjedoci zatiranja jedne nacionalne tekovine koju smo zvali kult nogometne reprezentacije

Igor Štimac je pravilno locirao problem, u kratkoj povijesti HNS-a reprezentacija nikada nije uživala manju podršku javnosti. Bez obzira na društveno-političke mijene i unutrašnje probleme HNS-a,  utakmice nogometne reprezentacije uvijek su imale obredne značajke svojevrsne društvene lustracije. Kada bi reprezentacija nastupala i muze bi šutjele! Od kada je Štimac postao izbornik svi su znakovito zašutjeli. Postajemo nemušti svjedoci zatiranja jedne nacionalne tekovine koju smo zvali kult nogometne reprezentacije.

 Igor Štimac postao je izbornik isključivo voljom Zdravka Mamića i njegova probranog društva klimavaca selekcioniranog zbog statutarnih potreba HNS-a. Mamić je Štimca odabrao zbog dvaju razloga. Prvo, Mamić iskreno misli da Štimac ima potreban stručni kapacitet i drugo, Štimčevim izborom obezglavljena je jaka frakcija koja se zalagala za promjene unutar HNS-a.

Koliki je Štimčev stručni kapacitet  pokazat će kvalifikacije, u prvim utakmicama njegova kapacitiranost u velikoj je mjeri zakočena negativnom energijom koja prati nastupe reprezentacije. U utakmicama protiv Švicarske i Makedonije, Štimac je kao izbornik pokazao dva lica. Nadobudno zbog čega nas je Švicarska u Splitu ponizila i pragmatično zbog čega je Makedonija izgubila u Zagrebu.

Objema utakmicama zajedničko je da momčad ni približno ne iskazuje potencijal TOP-10 reprezentacije na FIFA-ljestvici iako igraju isti igrači koji su prije tri mjeseca ravnopravno igrali s finalistima EURO 2012 (Italija, Španjolska).  O Štimčevim stručnim referencama na kraju će mjerodavnu ocjenu dati rezultati u kvalifikacijama. O Štimčevim moralnim referencama mjerodavnu ocjenu daje atmosfera oko reprezentacije.

 Štimac je deveti izbornik od postanka HNS-a, drugi nakon Vlatka Markovića koji ima ambicije postati predsjednik HNS-a. Štimčeva karizma podijelila je prije dvije godine izbornu bazu, Marković je ostao predsjednik zbog jednog glasa! Posljedice za poražene bile su drastične, svi su na određeno razdoblje izopćeni iz HNS-a. Izgubili su legitimitete u izbornoj bazi, mnogi su ostali na margini svih zbivanja, nekima su bili ugroženi vitalni životni interesi. Na kraju su ostali prevareni i postali objekti društvenog izrugivanja.

 Bez imalo grižnje savjesti Štimac je postao dio Mamićeva izborna inžinjeringa, koji je po hitnom postupku smijenio predsjednika Markovića da bi Štimac mogao postati izbornik na početku kvalifikacija. Pokušaj mirenja unutrašnjih frakcija HNS-a postao je zadatak Davora Šukera, novi predsjednik HNS-a prividno je ujedinio izbornu bazu kada je jednoglasno izabran. Problem je što za Šukera nisu mogli glasati oni koji su podržavali Štimca, otprilike pola izborne baze HNS-a još uvijek je suspendirano zbog toga što su vjerovali Štimcu.

 Nema iskrene pomirbe unutar raspolućenog HNS-a, nakon ovakvih promjena u javnosti prevladava osjećaj dubokog razočaranja. Cijenu destruktivne atmosfere prvi put u povijesti plaća reprezentacija! Igrači na terenu itekako dobro osjećaju negativnu energiju iako su tribine u Splitu i Zagrebu bile prazne kao se igraju utakmice Prve HNL.

 

Ovo sve manje postaje naša reprezentacija. Otimaju nam zadnje što smo imali.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.