Donna Vekić i Tereza Mrdeža u 2. kolu Monterreya, Mirjana Lučić Baroni slavila u Charlestonu

Utorak, 02. travnja 2013. 21:37 Napisao/la  SC

WTA Monterrey, 1. kolo: Vekić (Hrvatska) - Cohen (SAD) 6:1, 6:4, Mrdeža (Hrvatska, Q) - Gavrilova (Rusija) 6:4, 6:2. WTA Charleston, 1. kolo: Lučić-Baroni (Hrvatska) - Oprandi (Švicarska) 4:6, 6:1, 6:3

Startne pobjede Donne Vekić i Mirjane Lučić Baroni

Sjajan teniski utorak za hrvatski ženski tenis obilježile su mlada 16 godišnja Osiječanka Donna Vekić pobjedom na startu WTA turnira u meksičkom Monterreyu i iskusna 31-godišnja Makaranka Mirjana Lučić Baroni koja je uspješno prošla prvu protivnicu na WTA turniru u američkom Charlestonu.

Donna Vekić opravdala je ulogu favoritkinje u susretu prvog kola Monterreya. Protiv Amerikanke Julije Cohen (WTA 126.) slavila je s uvjerljivih 6:0, 6:4 za jedan sat i 16 minuta igre. Mlada Osječanka osvojila je prvi set za samo 27 minuta. Triput je oduzela servis svojoj suparnici i osvojila ukupno 26 od 37 poena.

I u drugi set je Vekić krenula dobro - breakom u četvrtom gemu povela je 3:1. No onda se situacija zakomplicirala. 24-godišnja Cohen uzvratila je napravivši dva uzastopna breaka i povela 4:3 sa servisom. Ipak, trećeg seta nije bilo jer je potom Vekić spojila dva breaka i tako zaključila meč u svoju korist.

Najbolje rangirana hrvatska tenisačica (WTA 88.) ubacila je 57% prvog servisa, na kojemu je osvojila 73% poena. Na drugom servisu bila je uspješna u 52% poena. Pogodila je tri asa i napravila jednu dvostruku pogrešku, a realizirala je šest od 13 break lopti.

Ovom pobjedom Vekić si je priskrbila 30 bodova za WTA ljestvicu s kojima će napredovati još nekoliko pozicija.

U drugom kolu Monterreya protivnica joj je sedma nositeljica Urszula Radwanska.

Treća hrvatska tenisačica po renkingu, Mirjana Lučić-Baroni (WTA 100.) pobjedom je započela svoj nastup na 795.707 dolara vrijednom WTA turniru u Charlestonu koji se održava na zelenoj zemlji. Makaranka je u prvom je kolu porazila Švicarku Rominu Oprandi 4:6, 6:1, 6:3. Ovom pobjedom Lučić-Baroni obranila je sve lanjske bodove. Tada je prošla kvalifikacije i prvo kolo glavnog turnira prije nego što je u drugom izgubila od Lucie Šafarove. Zanimljivo, i ove će godine u drugom kolu igrati protiv iste suparnice. Čehinja je postavljena za šestu nositeljicu, a u prvom je kolu bila slobodna.

U prvom susretu s Oprandi, 52. tenisačicom svijeta, Lučić-Baroni izgubila je prvi set, ali je sa 6:1 u drugom izborila odlučujući set. U njemu je dvaput oduzela servis svojoj suparnici - kod 2:2 i kod 5:3. Pritom je kod 3:2 anulirala jedinu break loptu Oprandi u toj dionici. Meč je trajao jedan sat i 51 minutu.

Nakon Mirjane Lučić-Baroni u Charlestonu te Donne Vekić u Monterreyu, i Tereza Mrdeža ostvarila je pobjedu ovog utorka. U prvom kolu Monterreya hrvatska je tenisačica porazila Dariju Gavrilovu 6:4, 6:2 i tako nastavila svoj pobjednički niz započet u kvalifikacijama.

Devetnaestogodišnja Ruskinja u kolovozu 2010. godine bila je vodeća juniorka svijeta, a trenutno je bolje rangirana od Mrdeže (143-163), no to nije previše značilo u ovom susretu. Mrdeža je za sat i pol igre poboljšala međusobni omjer u svoju korist na 3-0. Prethodno je oba puta slavila prošle godine na zemlji. U svakom od setova Mrdeža je po jednom izgubila svoj početni udarac, ali ga je zato ukupno pet puta oduzimala Gavrilovoj. Ukupno je realizirala pet od deset break lopti, a Gavrilova dvije od osam.Dvadesetdvogodišnjoj Porečanki ovo je treća pobjeda u glavnom turniru na WTA razini ove sezone. Prethodno joj je to pošlo za rukom u Bogoti i Florianopolisu, no u oba je navrata zaustavljena u osmini finala.

U Monterreyu će do prvog četvrtfinala pokušati doći preko pete nositeljice Anastasije Pavljučenkove ili Nine Bratčikove.

WTA Monterrey, 1. kolo: Vekić (Hrvatska) - Cohen (SAD) 6:1, 6:4, Mrdeža (Hrvatska, Q) - Gavrilova (Rusija) 6:4, 6:2. WTA Charleston, 1. kolo: Lučić-Baroni (Hrvatska) - Oprandi (Švicarska) 4:6, 6:1, 6:3

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.