Tvrtka Gorana Ivaniševića na putu u stečaj zbog duga od 5,7 milijuna kuna

Utorak, 19. ožujka 2013. 22:23 Napisao/la  SC

Ivanišević prije tri godine nije uspio izbjeći pljenidbu jahte vrijedne više od dva milijuna eura

 

Splitska tvrtka Sport line u vlasništvu našeg slavnog tenisača Gorana Ivaniševića 31. siječnja podnijela je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe. Ali kako u zakonskom roku nije predana sva potrebna dokumentacija Nagodbeno vijeće splitske Fine odlučilo je prije četiri dana Trgovačkom sudu predložiti pokretanje stečajnog postupka nad Ivaniševićevom tvrtkom

Sport line ukupno duguje 5,7 milijuna kuna što je navedeno u zahtjevu za predstečajnu nagodbu. Budući da Fini nije predana sva dokumentacija, nije poznato tko su glavni vjerovnici. Međutim, iz popisa poreznih dužnika Ministarstva financija vidljivo je kako Ivaniševićeva tvrtka samo državi duguje 1.135.787,78 milijuna kuna. Budući da predstečajna nagodba neće biti provedena Sport line sad čeka stečaj s likvidacijom, a vjerovnici će se pokušati naplatiti od preostale imovine.

Tvrtku je osnovao 1998. Goranov otac Srđan, a uz njih dvojicu kao vlasnica još je upisana Goranova majka Gorana Ivanišević. Najveći je poslovni poduhvat Sport linea izgradnja poslovno-stambenog kompleksa Lazarica 2 na Firulama. Uz velike probleme zgrada sa 65 luksuznih stanova završena je 2003. godine.

Ivanišević je sam priznao u intervjuu za tjednik Globus kako je to bio promašen projekt. Čitav posao vodio je njegov otac koji, rekao je osvajač Wimbledona, "nije bio upućen u posao i vjerovao je pogrešnim ljudima".

Sport line sada je u mirovanju, bez zaposlenih. U 2011. nije imao prihoda, a od 2007. iz godine u godinu je samo gomilao gubitke. Prema financijskom izvješću iz 2011., pod kratkotrajnom imovinom navedene su zalihe vrijedne 5,3 milijuna kuna što se najvjerojatnije odnosi na neprodane stanove.

Naš legendarni tenisač vlasnik je i tvrtke Goran promocija koja se bavi nekretninama. Ni ona nije uspješna. Račun joj je blokiran gotovo godinu i pol dana, a gubici su joj pojeli kapital koji je trenutačno u minusu za 1,14 milijuna kuna.

Sve navedeno tjera na zaključak kako se Ivanišević nalazi u financijskim poteškoćama. Međutim, teško je povjerovati kako ga može zadesiti sudbina Ive Majoli. Procjena je kako je samo od nagradnih fondova na turnirima zaradio oko 20 milijuna US dolara. Na to se treba dodati još sigurno nemali novac od sponzorskih ugovora i turnirskih bonusa, a Ivanišević i dan danas igra na seniorskim teniskim turnirima.

Uza sve to, Ivanišević prije tri godine nije uspio izbjeći pljenidbu jahte vrijedne više od dva milijuna eura koju je izvršila leasing kuća Hypo Leasing Kroatien, jer nije plaćao mjesečne rate.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.