Hopman Cup: Španjolcima uvodna drama protiv povratnika iz Južnoafričke Republike

Subota, 29. prosinca 2012. 10:27 Napisao/la  I. M.

Skupina B, 1. Kolo: Španjolska (4) - Južnoafrička Republika 1:1 (6) (Verdasco - Anderspn 6:7 (5), 4:6, Medina Garrigues - Scheepers 6:4,6:2, Verdasco/Medina Garrigues - Anderson/Scheepers 6:4,6:7 (3), 10:8

Susretom četvrtog nositelja Španjolske i šestopostavljene Južnoafričke Republike započelo je 25. izdanje teniskog Hopman Cupa. Prvim susretom skupine B otvorena je na službeni način i nova veličanstvena Perth Arena. Istina na ovome susretu nije bilo svih 13.900 gledatelja, no na drugom susretu dana dvoboju između domaćina Australije i Njemaačke vrlo je moguće da sve bude puno. Nakon nešto manje od sedam sati bitke pobjeda je pripala Fernandu Verdascu i Anabel Medina Garrigues koji su sa pet vezanih poena u champions tie breaku pobijedili Kevina Andersona i Chanelle Sheepers. No, meč je otvorio dvoboj 24 tenisača svijeta Fernanda Verdasca i 37 na svijetu Kevina Andersona. U dosadašnjim ogledima Španjolac je vodio sa 2:0, no ti su susreti odigrani na Španjolčevoj omiljenoj zemlji, a sada se trebalo  priviknuti na beton, australsko sunce i visokih 35 stupnjeva.

Hopman Cup
Skupina B, 1. Kolo: Španjolska (4) - Južnoafrička Republika 1:1 (6) (Verdasco - Anderspn 6:7 (5), 4:6, Medina Garrigues - Scheepers 6:4,6:2, Verdasco/Medina Garrigues - Anderson/Scheepers 6:4,6:7 (3), 10:8

Početak susreta protekao je u znaku servera, pa je prva break prigoda stigla tek u petom gemu prvoga seta i imao ju je Verdasco, no Anderson je sa tri sjajna servisa otklonio opasnost i poveo sa 3:2. Već u narednoj igri do svoje break prigode stigaao je i Anderson zahvaljujući trima vezanim pogreškama Verdasca koji je break loptu "darovao" dvostrukom pogreškom. Prvu je prigodu spasio napadom, a drugu opet poklonio zapucanim forehandom u mrežu, no i ona je brzo otišla u povijest. Treća break prigoda za Andersona stigla je nakon sjajnog i dugog poena koji je zaključen promašenim lobom Verdasca, a Španjolac ju je anulirao sa tri uzastopnna asa i stigao do poravnanja na 3:3. Sve do desete igre bilo je mirno što se tiče servisa a onda je Anderson stigao do četvrte break prigode u setu koja je ujedno bila i prva set lopta. Prvu nije iskoristio,ali i drugu mu je nakon pogreške forehandom omogućio Verdasco no Španjolac se i ovoga puta izvukao i poravnao na 5:5. Španjolac može sebe smatrati sretnijim što se prvi set odlučivao u tie breaku. Prvi mini break ostvario je Anderson i poveo sa 2:0 no Verdasco je stvari vratio na mjesto za 2:2. Na kraju je novi mini break i novu set loptu dobio je Anderson kod 6:5 i prvi puta imao svoj servis da zaključi set. To je na kraju sjajnim forehandom i učinio i nakon 62 minute stigao do seta.

I u drugom setu prvi je zaprijetio Anderson stigavši do break lopte u trećoj igri. Nije se južnoafrički reket broj 1 na tome zaustavio, stigao je i do druge prigode za oduzimanje servisa bolje rangiranom Španjolcu koji je na kraju ipak poveo sa 2:1.Uzbuđenja nije bilo sve do devetog gema drugog seta a onda je break prigodu sjajnim backhandom po paraleli realizirao Anderson, poveo sa 5:4 i servirao za pobjedu. Verdasco je poveo 0:30 i onda sa četiri sjajna servisa nakon 103 minute igre stigao do prve pobjede nad Verdascom i doveo svoju reprezentaciju,koja se u Perth vratila nakon punih 12 godina, u vodstvo 1:0.

Chanelle Scheepers (WTA 60) i Anabel Medina Garrigues (WTA 50) svoj su susret odigrali u dvoranskim uvjetima. Krov Perth Arene zatvoren je ne zbog kiše nego zbog sunca koje je u trenutku početka meča temperaturu diglo do 38 stupnjeva. U njihovom jedinom dosadašnjem meču igranom prošle godine u Miamiju slavila je Južnoafrikanka no to joj nije davalo neku preveliku prednost. Tridesetogodišnja Španjolka na ovome je natjecanju prošle godine izgubila sva tri meča i željela je prekinuti crnu seriju. U petoj igri stigla je do prve break prigode Scheepers i odmah ju pretvorila u veliko vodstvo od 3:2. Već u narednoj igri Španjolka je imala svoju break prigodu no nije ju iskoristila i Scheepers je povela sa 4:2. U osmom gemu Medina Garrigues stigla je do tri vezane break lopte, iskoristila je prvu i poravnala na 4:4. Izabrala je Španjolka teži put za potvrdu oduzetog servisa.Omogućila je Scheepers da stigne do nove dvije prigode za break, da bi na kraju iskoristila svoju drugu prednost i trećim uzastopnim gemom stigla do vodstva od 5:4. Dva fantastična forehanda donijela su Španjolki set loptu koju je odmah relizirala i nakon 50 minuta stigla do 6:4 .

Već prva igra drugoga seta donijela je break loptu Južnoafrikanki no Medina je osvojila i petu igru u nizu. I u trećoj igri Scheepers je stigla do prilike za obrat, ovoga puta imalaih je dvije, no iskusna Španjolka stigla je do vodstva 2:1. Petom dvostrukom pogreškom Scheppers "donira" Španjolki dvije break lopte, ona koristi drugu i vodi sa 3:1. Povela je Medina i sa 4:1 i onda počela griješiti dozvolivši u sedmom gemu  Scheepers da stigne do pet break lopti, istina ne uzastopnih, a kada je napokon stigla do prve gem lopte Španjolka je stigla i do velikih 5:2. Već u narednom gemu stigla je Medina i do tri nepovezane meč lopte, iskoristila je treću i nakon 106 minuta stigla do pobjede pa su o ukupnom pobjedniku u meču odlučivali mješoviti parovi.

Nakon 35 minuta pauze na teren su izašli parovi. Prvi je servirao Kevin Anderson, a jedine probleme u "prvom krugu serviranja" imala je Anabel Medina Garrigues koja je morala spašavati tri break lopte za poravnanje na 2:2 u prvome setu. Već u narednom gemu tri prigode za oduziamnje servisa Kevinu Andersonu ima španjolska kombinacija. Koristi prvu i ima veliku prednost od 3:2 uoči drugog servisa Fernanda Verdasca koji lakoćom potvrđuje break. Nikoliko minuta kasnije kod 5:4 Verdasco je servirao za set i uz jedan izgubljen poen nakon 34 minute zaključio prvi set sa 6:4.

Kao i u prvome setu i u četvrtoj igri druge dionice Južnoafrikanci dolaze do dvije break lopte na servis Medine Garrigues no ovoga puta koriste drugu prigodu i odlaze na 3:1. Anderson potom lakoćom potvrđuje break i kod 4:1 za Južnoafričku kombinaciju sve je izglednije da će pobjednika odlučiti champions tie break. No španjolski par nije mislio tako, odlučujući poen na servis Scheepers koriste za povratak u meč i smanjenje na 4:3, a onda je na servis došla Medina Garrigues i uspjela odlučujući poen pretvoriti u poravnanje 4:4. Nakon toga serveri su držali početne udarce i došlo se do tie breaka.  Ogromnu  prednost ostvarila je južnoafrička kombinacija od starta, povela sa 3:0 uz dva mini breaka. No odmah su im istom mjerom uzvratili Španjolci smanjivši na 3:2 oduzevši oba servisa Chanelle Sheepers. Potom su ope Južnoafrikanci došli do dva mini breaka i kod 5:2 za set je servirao Kevin Anderson. Asomi je osigurao četiri set lopte, jednu je spasila Medina no onda je Verdasco poslao loptu u aut i ušlo se u champions tie break.

Verdasco je krenuo servisom na koji je asom uzvratio Anderson koji je osvojio i drugi svoj servis za 2:1. Medina je opet bila ta koja je prva "posrnula" i južnoafrička kombinacija stigla je do 3:2 sa minibreakom prednosti.Scheepers mirno drži oba servisa za 5:2, baš kao i Verdasco koji je smanjio na 5:4. Potom Anderson gubi servis i vraća Španjolce u meč na 5:5. Kod 6:5 za JAR volej je u mrežu zapucao Verdasco i opet im dao mini break prednosti za 7:5, što je iskoristio Anderson za ogromnih 8:5 i prigodu Scheepers da servira za meč. No vratili su opet Španjolci oba mini breaka i smanjili na 8:7, a potom je Verdasco asom Španjolcima donio meč loptu kod 9:8 koju su iskoristili petim poenom u nizu i stigli do velike pobjede nakon 105 minuta igre ili ukupno nakon 6 sati i 44 minute odličnog tenisa.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.