Davis Cup: Franko Škugor i Pablo Carreno Busta otvaraju susret između Hrvatske i Španjolske

Četvrtak, 02. veljače 2017. 15:11 Napisao/la  SC

Španjolci u osječkom dvoboju figuriraju kao izraziti favoriti s obzirom na to da u hrvatskoj reprezentaciji nema Marina Čilića, Borne Ćorića i Ivana Dodiga

Franko Škugor i Pablo Carreno Busta otvorit će u petak dvoboj prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa u osječkoj dvorani Gradski vrt, gdje je Hrvatska domaćin Španjolskoj.

U drugom pojedinačnom meču će se Ante Pavić suprotstaviti Robertu Bautisti Agutu, odlučeno je ždrijebom održanim u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Pojedinačni dvoboji u petak započinju u 15 sati, a za subotnji dvoboj parova, s početkom u 16 sati, hrvatski izbornik Željko Krajan nominirao je Nikolu Mektića i Marina Draganju, dok se španjolska izbornica Conchita Martinez odlučila za prošlogodišnje pobjednike Roland Garrosa, prezimenjake Feliciana i Marca Lopeza.

Bit će ovo drugi dvoboj hrvatskih i španjolskih tenisača. Prvi su odigrali 2003. u Valenciji, gdje je Španjolska slavila s 5:0.

Španjolci u osječkom dvoboju figuriraju kao izraziti favoriti, s obzirom na to da u hrvatskoj reprezentaciji nema trojice najboljih igrača iz prethodnih sezona Marina Čilića, Borne Ćorića i Ivana Dodiga.

Šibenčanin Franko Škugor koji će u rujnu proslaviti 30. rođendan najstariji je i najiskusniji tenisač ove reprezentacije, ali i njegovi nastupi u Davis Cupu mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Četiri puta je bio nominiran i odigrao samo jedan pojedinačni meč, kao debitant 2015. na gostovanju u Srbiji, kad je u rezultatski nevažnom meču poražen od Filipa Krajinovića.

U tri nastupa u parovima, ostvario je važne pobjede s Ivanom Dodigom u Brazilu 2015. i u Belgiji prošle godine, a poražen s Marinom Draganjom u Kraljevu protiv Srbije.

Škugor u pojedinačnoj konlurenciji ima dva meča na tri dobivena seta iz Wimbledona 2016. godine. U posljednjem kolu kvalifikacija u četiri seta je svladao Austrijanca Geralda Melzera, a u prvom kolu glavnog turnira u pet setova (8-10 peti set) izgubio od Francuza Benoita Pairea.

Godinu dana mlađi Zagrepčaninu Nikoli Mektiću ovo je tek treća nominacija, a svoj jedini nastup imao je 2011. godine u Južnoafričkoj Republici, gdje je u rezultatski nevažnom meču svladao Ravena Klaasena.

Bio je u sastavu reprezentacije koja je 2013. poražena od Italije u Torinu, ali nije igrao.

Mektić je u karijeri odigrao samo jedan pojedinačni meč na tri dobivena seta, 2011. godine u posljednjem kvalifikacijskom kolu za nastup u Wimbledonu, ali ga je izgubio u tri seta od Irca Conora Nilanda.  

Najviše iskustva u pojedinačnim mečevima na tri dobivena seta (2-2) ima 27-godišnji Ogulinac Ante Pavić koji će u Osijeku imati debitantski Davis Cup nastup, odluči li ga izbornik Željko Krajan uvrstiti među one koji će zaigrati. Pavić se 2014. godine prvo kvalificirao za nastup na Roland Garrosu, gdje ga je u 1. kolu glavnog turnira u tri seta svladao Francuza Gilles Simon.

Samo tri tjedna poslije, Pavić je prošao iz kvalifikacija do drugog kola u Wimbledonu.

U posljednjem kolu kvalifikacija u četiri seta pobijedio je Francuza Marca Giquela. U 1. kolu glavnog turnira svladao je Kolumbijca Alejandra Fallu u tri seta, da bi na isti način bio poražen u 2. kolu od Španjolca Feliciana Lopeza.

Marin Draganja iskustvo igranja pet setova u parovima ima iz Davis Cupa i s turnira u Wimbledonu.

Iz pet mečeva ima samo jednu pobjedu, u kombinaciji s Marinom Čilićem na gostovanju u Nizozemskoj, gdje je 2014. godine Hrvatska izborila povratak u Svjetsku skupinu.

Takvoj hrvatskoj reprezentaciji suprotstavit će se reprezentacija u kojoj su trojica tenisača rangirana među 35 najboljih u pojedinačnoj konkurenciji (Bautista Agut - 16, Carreno Busta - 26, F. Lopez - 33.) te trojica među 20 najboljih u parovima (M. Lopez - 10, F. Lopez - 12, Carreno Busta - 17.).

Rafael Nadal je, podsjetimo, odustao od nastupa nakon finala Australian Opena koje je izgubio u epskom meču protiv Rogera Federera.

Roberto Bautista Agut gotovo redovito dolazi do osmine finala na najvećim natjecanjima, što je na nedavno završenom Australian Openu učinio po peti put na posljednjih sedam Grand Slam turnira.

Pablo Carreno Busta je nakon plasmana u 3. kolo prošlogodišnjeg US Opena isti rezultat ostvario i u Melbourneu.

Feliciano Lopez je u pojedinačnoj konkurenciji bivši četverostruki četvrtfinalist na Grand Slam turnirima, a u paru s Marcom Lopezom je aktualni pobjednik Roland Garrosa.

Pablo Carreno Busta je je također dobra opcija za parove, jer je na prošlogodišnjem US Openu stigao do finala sa sunarodnjakom Guillermom Garcijom Lopezom, a na ovogodišnjem Australian Openu je ista kombinacija dogurala do polufinala.

Raspored:

Petak (15 sati)
Franko Škugor - Pablo Carreno Busta
Ante Pavić - Roberto Bautista Agut

Subota (16 sati)
Marin Draganja / Nikola Mektić - Feliciano Lopez / Marc Lopez

Nedjelja (15 sati)
Franko Škugor - Roberto Bautista Agut
Ante Pavić - Pablo Carrreno Busta

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.