Scoria kao da je podlegao euforiji

Subota, 21. srpnja 2012. 12:02 Napisao  I. V.

Rijeka je bolje stajala na terenu u zadnje dvije utakmice prošlog prvenstva kada je Scoria preuzeo rastrojenu momčad

Nogomet je najpopularniji loptački sport zato jer samo u nogometu igrački inferiornija momčad poput Chelseaja kroz nokaut-natjecanje može postati europski prvak u konkurenciji Barcelone, Real Madrida, Bayerna… Da bi postali prvaci igrači Chelsea prvo su morali postati momčad, jedino u nogometu objektivno slabiji igrači u jednoj utakmici mogu postati bolja momčad. U dužem natjecanju poput nacionalnog prvenstva do izražaja mora doći igračka kvaliteta. Ako struka u Manchesteru bude dobro radila svoj posao, europski prvak Chelsea ni iduće sezone neće postati engleski prvak.

Elvis Scoria tek počinje stvarati novu Rijeku od igrača kojima je poraz u Splitu jasno dao do znanja da na ovakav način neće postati momčad koja može igrati zapaženu ulogu u hrvatskom prvenstvu! Da bi postali momčad trebat će se štošta promijeniti u pristupu i nastupu, što najviše ovisi od trenera Scorije koji je neugodno iznenadio pristupom splitskoj utakmici. Onakva Rijeka niti se mogla organizirano braniti, niti je mogla napadati.

Scoria ima objektivnih poteškoća koje su se znale prije početka prvenstva. Osim što još uvijek nema dvojice bočnih igrača i napadača, koji će zabiti 30 golova i igrati za kikiriki, u Splitu su igrala samo trojica igrača (Brezovec, Knežević, Neretljak) koji se mogu smatrati pojačanjima. Ako je Luka Marić bio najbolji igrač uže obrane, onda je jasno kako su igrala dvojica iskusnih stopera (Knežević, Neretljak) u individualnu kvalitetu kojih ne treba sumnjati na temelju splitske utakmice. Ostali igrači koji su dovedeni u ovom trenutku nisu jamstvo pohoda na vrh ljestvice.

Druga objektivna poteškoća mogla se nazrijeti kroz pripremne utakmice protiv slabijih protivnika, momčad Rijeka nije selekcionirana prema trkačkoj moći. Može predsjednik Damir Mišković dovesti još deset talijanskih stručnjaka za tjelesnu spremu, Rijeka na mišiće neće pobijediti ni jednu iole bolju hrvatsku momčad. Otud dojam da Rijeka nije htjela protiv Splita. Htjela je, ali nije mogla.

Treća objektivna poteškoća je što izostankom Leona Benka u splitskoj utakmici Scoria nije imao rješenja u vrhu napada. Andrea Mutombo možda može postati čudo od igrača, ali je već sada jasno da nikada neće postati gol-igrač. Isto kao ni Antonini Čulina.

Problem je što Rijeka ima previše znalaca da bi momčad izgledala onako bespomoćno. U cijeloj utakmici kroz igru stvorena je jedna šansa (Weitzer, 69) i jedna polušansa (Brezovec, 26). Jedini igrač (Čulina) koji može stvoriti višak u igri "jedan na jedan" bio je podređen obrani, tijekom cijele utakmice momčad nije uspjela uravnotežiti igru u obrani i napadu.

Scoria kao da je podlegao euforiji i precijenio mogućnosti novih igrača. Trener kojega prati reputacija stručnjaka koji budno pazi da ni muha ne prođe kroz obrambeni blok dozvolio je da napadači Splita zuje sa svih strana. Odabir i raspored igrača u sredini omogućio je splitskoj momčad da lakoćom probijaju bokove i na zadnju liniju riječke obrane izlaze kao na treninzima. Tako su Splićani postignuli dva pogotka! Razloge zbunjenosti dvojice stopera (Knežević, Neretljak) dobrim dijelom treba tražiti u činjenici da ispred njih nije bilo čvrstog bloka.

Rijeka je bolje stajala na terenu u zadnje dvije utakmice prošlog prvenstva (S. Belupo, Karlovac), kada je Scoria preuzeo mladu i rastrojenu momčad, nego što je na Parku mladeži stajala iskusna momčad ustrojena nakon mjesec dana priprema. Razlika u igračkoj kvaliteti između Rijeke iz prošle i ove sezone govori u prilog tezi da u nogometu ne treba donositi konačne zaključke nakon jedne utakmice. Ako struka dobro bude radila svoj posao, igračka kvaliteta Rijeke u prvenstvu mora doći do izražaja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.