U 74. godini života preminuo Božidar Peter, poznati rukometaš i novinar

Srijeda, 25. travnja 2012. 15:23 Napisao/la  SC

Božo je bio drugi trener koji je u Rijeku došao sa strane, prije njega je bio Romeo Frnčić. Dobro se sjećam njegovog dolaska, u klub je došao s izvanrednom reputacijom, kaže bivši Peterov igrač, a poslije proslavljeni trener Ivan Dundo Munitić 

Rukometni svijet izgubio je još jedno veliko ime, u 74. godini života preminuo je vrsni igrač, trener i novinar Božidar Peter. Kao igrač nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1958. godine u DR Njemačkoj i 1961. godine u SR Njemačkoj. Rukometom se počeo baviti 1955. godine u Bjelovaru s kojim je u nekoliko navrata osvajao prvenstvo i kup Jugoslavije. Preseljenjem u Rijeku zaposlio se kao novinar u Novom listu, a igračku karijeru završio je u riječkom Kvarneru gdje je ubrzo postao i trener.

- Božo je bio drugi trener koji je u Rijeku došao sa strane, prije njega je bio Romeo Frnčić. Dobro se sjećam njegovog dolaska, u klub je došao s izvanrednom reputacijom. Bile su to 1965/66 godine, u Kvarner je donio dosta toga što je u ono vrijeme krasilo njegov Bjelovar. Bio je tipični učenik profesora Seleša. Kada je došao u Rijeku bio je ispred svog vremena, mi smo u Rijeci živjeli u jednom čudnom svijetu pristupa prema igri i trenažnom procesu, kaže bivši Peterov igrač, a poslije proslavljeni trener Ivan Dundo Munitić.

- Njegov boravak u Rijeci obilježila je jedna konfliktna situacija, uprava se priklonila pobunjenicima – igračima, a Božo je nažalost morao otići. Poslije sam s njim vodio brojne diskusije te naučio da su igrači kvarna roba, a svi treneri spadaju u bjelogorično drveće: listovi padaju prije jeseni, objasnio je Munitić.

- Rado ga se sjećam, naši odnosi su uvijek bili dobri, a sada mogu reći da ne znam da li je bio bolji trener, igrač, novinar te iznad svega šarmer, zaključuje Munitić

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.