Tonči Stipanović odličan u finalnoj skupini "Lasera" na Palma de Mallorci

Petak, 06. travnja 2012. 18:24 Napisao/la  SC

Regata Svjetskog kupa u španjolskoj Palma de Mallorci završila je u petak za hrvatske jedriličare. Tonči Stipanović zauzeo je 11. mjesto u Laseru, Šime Fantela i Igor Marenić 12. u 470, kao i Marin Lovrović i Dan Lovrović u Zvijezdi. Svima je nedostajalo dva – tri boda da uđu u subotnji plov za odličja

Kiša, ali konačno i jači vjetar obilježili su današnji dan na Trofeju princeze Sofije, regati Svjetskog kupa u španjolskoj Palma de Mallorci. Turbulentni dan s vjetrom snage 15 do 20 čvorova donio je dosta promjena u poretku, veliki napredak za Tončija Stipanovića u Laseru, međutim i pad u poretku za Šimu Fantelu i Igora Marenića u 470, te Marina Lovrovića i Dana Lovrovića u Zvijezdi. Svi navedeni ostali su na dva do tri boda do sutrašnjeg plova za odličja.

Izvrstan dan imao je danas Tonči Stipanović, drugo i četvrto mjesto u zlatnoj finalnoj skupini Lasera, samo dva boda ga je dijelilo od plova za odličja. Nakon skromnijeg početka natjecanja Stipanović je na kraju ipak ostvario još jedan jako dobar plasman.

- Čekao sam dan malo jačeg vjetra, da vidim kakav sam po tim uvjetima. Stvarno sam zadovoljan, niz vjetar sam išao odlično. Da sam napravio još jedno drugo mjesto bio bi u plovu za odličja, na kraju sam stvarno zadovoljan. – rekao je Stipanović. Filip Jurišić natjecanje je završio na 31. mjestu.

Diskvalifikacija radi preuranjenog starta u desetom plovu regate, zadnjem danas, izbacila je iz finala Šimu Fantelu i Igora Marenića u klasi 470. Pripalo im je 12. mjesto, njima su nedostajala tri boda do plova za odličja.

- Ako trebamo ocijeniti regatu od jedan do pet onda bi rekao da je naša ocjena četiri. Bilo je jako dobrih trenutaka, bilo je nešto naših grešaka taktičkih, vidjeli smo neke stvari koje trebamo popraviti za slijedeću regatu. Idemo dalje, naučili smo nešto i veselimo se slijedećim regatama Svjetskog kupa – kazao je Igor Marenić.

A tri boda nedostajala su i Marinu Lovroviću i Danu Lovroviću u Zvijezdi da se plasiraju u plov za odličja, u konačnici 12. mjesto i za njih. Danas su bili 15. i 18.

- Danas nas nije išlo, uvjeti su bili možda malo prezahtijevni za nas u ovom trenutku, mi smo u jednoj fazi priprema i namještanja jedrilice i nas samih, uigravamo se za jedrenje po jakom vjetru. Imali smo dobru brzinu i solidne starteve, ali čini se da je to još problem, to ćemo nastojati popraviti i doći spremni na svjetsko prvenstvo. – komentirao je Marin Lovrović.

Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 26. mjesto u 49er-u, a Enia Ninčević i Romana Župan 29. u ženskom 470.

- Bili su vrlo teški uvjeti za jedrenje, flota od 50 brodova, puno vakuma, vjetar sa svih strana, a mi smo držale konstantu, što je znak da smo ipak u nekoj poluformi, da ne možemo ispasti iz te gornje polovice. Neke stvari smo popravile, jedrenje niz vjetar naprimjer, tu se može puno izgubiti i dobiti. – analizirala je Enia Ninčević.

Hrvatski jedriličari svi u subotu putuju kući, slijedi kratak odmor od tjedan dana, a potom je na redu Francuska i regata Svjetskog kupa u Hyeresu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.