SP u jedrenju klase RC44: Bairdu i Synergyu ukupna pobjeda, Bašiću četiri rovinjska dvoboja

Četvrtak, 04. listopada 2012. 08:04 Napisao/la  Valentina Prokić

Četiri pobjede, jedan poraz to je zapravo super skor, kaže Bašić

 

 

 

 

Ruski Team Synergy u vlasništvu Vladimira Zavodnikova, s Edom Bairdom kao taktičarem pobjednik je RC44 Toura u dvobojskoj jedrenju. Iako prognoza za prvi dan natjecanja Adris RC44 kupa u Rovinju nije bila obećavajuća, 15 jedrilica nadmetalo se u dvobojskom jedrenju po laganom vjetru, jugozapadnjaku koji je puhao šest do osam čvorova. Jedriličari su odradili čak sedam flightova u dvobojskom jedrenju, koje se ne boduje za poredak Svjetskog prvenstva već samo za ukupan RC44 Tour. Bilo je vrlo neizvjesno sve do zadnje serije dvoboja, međutim posade francuskog Alepha i britanske Aque koje su mogle ugroziti ukupno pobjedu Synergya u zadnjoj su seriji izgubile svoje bodove te ostale na bod zaostatka za Synergyem.

- Nije bio naš najbolji dan, ali bio je dovoljno dobar za osigurati vrh u poretku match racea. Ispričavam se posadi jer sam imao dva starta koji nisu bili moji najbolji, ali oni su odradili sjajan posao i držali nas u svakoj utrci. Kad smo bili ispred, pobjeđivali smo, ali kad smo bili iza nismo uspijevali proći naprijed. Ako uvjeti ostanu ovakvi, bit će jako teško u flotnom jedrenju jer uvjeti nisu takvi da možeš jedriti samo ravno naprijed, rekao je taktičar Synergya Ed Baird.

Najuspješniji u dvobojskom jedrenju bila je posada američkog Ironbounda sa pet pobjeda, dok je na drugom mjestu bila ruska Nika sa po četiri pobjede koliko je imala i britanska Aqua, no u međusobnom dvoboju hrvatski kormilar Tomislav Bašić na Niki bio je uspješniji od Novozelanđanina Camerona Aplletona.

- Četiri pobjede, jedan poraz to je zapravo super skor. Šteta za dvoboj sa Alephom koji smo izgubili jer smo u stvari cijelo vrijeme bili skupa, par puta se mjenjalo to vodstvo, na kraju smo izgubili, ali nemamo što reći jer smo izgubili od čovjeka koji je broj jedan na svijetu u match raceu od svjetskog prvaka. Sve regate su bile baš dobre, cijela posada je bila dobra, negdje smo napravili neke greškice, negdje smo bili jako dobri, tako da sve u svemu dobar omjer pobjeda i poraza što je jedino bitno, rekao je Tomislav Bašić.

U četvrtak se očekuje početak natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Na rasporedu je flotno jedrenje, a ako vremenske prilike budu dobre posade mogu odraditi četiri plova, a u najavi je ponovno lagani vjetar.

 

- Nakon onakvog dana u match raceu teško mi je reći što očekivati u flotnom jedrenju jer su na moru uvjeti toliko promjenjivi i teški, bit će naporno, trebaju samo dobri živci i strpljenje. I zadnji dan će se puno toga odlučivati, dodao je Bašić.

 

Start prvog jedrenja zakazan je za 11.30 sati. U četvrtak će Rovinj posjetiti i hrvatski jedriličarski olimpijci iz Londona.

 

Konačni poredak match racea RC44 Toura:

1. Synergy - 22
2. Aleph Sailing Team - 20
3. Team Aqua - 20
4. Katusha - 18
5. Nika - 15
6. No Way Back - 14
7. Artemis - 14
8. Ceeref - 12
9. AEZ RC44 Sailing Team - 12
10. Peninsula Petroleum - 11
11. RUS7 Sail Racing Team - 11
12. Puerto Calero - 6
13. Ironbound - 6
14. AFX - 3 
15. MAG - 2
16. Aegir – 0

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.