Međunarodni olimpijski odbor zabranio Rusiji nastup na Zimskim olimpijskim igrama

Srijeda, 06. prosinca 2017. 00:48 Napisao/la  SC
Vladimir Putin prije nekoliko dana otvorio ždrijeb SP-a u nogometu
Vladimir Putin prije nekoliko dana otvorio ždrijeb SP-a u nogometu

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša.

MOO je učinio ustupak preka pojedincima, ruski sportaši koji dokažu da nisu uzimali zabranjena sredstva moći će nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom.

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a, zabranio je dolazak ruskog ministra sporta i zamjenika premijera Vitalija Mutka te još nekim dužnosnicima suskog Olimpijskog odbora i ministarstva sporta na ZOI u Pjongčangu.

Odluka MOO-a je očekivana nakon brojnih dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, poglavito na prošlim Igrama u Sočiju prije četiri godine.

Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na OI u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je čak 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

- Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping, kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Nekoliko dana nakon ždrijeba SP-a u nogometu, ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je težak udarac.

Izvještaji i nalazi Svjetske antidopinške agencija (WADA) još su teži udarac za ruski sport. WADA je dokazala da cijeli sustav ruskog sporta počiva na konzumiranju zabranjenih sredstava.

Suspendirani predsjednik ruskog olimpijskog odbora Aleksandar Žukov odmah je reagirao:

- Kazniti nedužne je nepravedno i nemoralno, kazao je Žukov i najavio žalbu Sudu sportske arbitraže.

 Javno mnijenje u Rusiji je jedinstveno da država  ne treba dopustiti da njezini sportaši nastupaju pod neutralnom zastavom.

Rusija je kažnjena i s 15 milijuna dolara, koliko je koštalo nadnadno testiranje uzoraka ruskih sportaša.

Ruska državna televizija je već objavila da neće prenositi događanja s ZOI 2018.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.