SLUŽBENA ŽALBA

HOO ne odustaje od zlata Damira Martina

Nedjelja, 14. kolovoza 2016. 19:49 Napisao/la  SC

Tisućinke prema pravilima ne odlučuju o medaljama


Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uputio je dopis predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu i predsjedniku Međunarodne veslačke federacije Jean-Christophu Rollandu u kojemu zahtijeva da neovisni stručnjaci analiziraju video-snimku i foto-finiš finalne utrke samaca na Olimpijskim igrama u Riju.

- Thomas Bach je gledao utrku sa mnom i čestitao mi na podjeli zlatne medalje. Ako se svi pozivaju na to da su sportaši u središtu pozornosti, onda i nepravde moraju imati takav tretman. Zašto se sudačke odluke ne bi preispitivale, zašto su krivci samo sportaši, kaže Mateša.

Hrvatski olimpijski odbor smatra foto-finiš spornim, te je u ovom slučaju spreman poduzeti sve potrebne korake pred Sportskim arbitražnim sudištem (CAS) kako bi, u skladu s vrijednostima olimpizma, zaštitio interese olimpijca Damira Martina.

Prema mišljenju HOO-a Damir Martin i Novozelanđanin Mahe Drysdale u finalu samaca ostvarili su isto vrijeme (6:41.34 minuta), pa su obojica trebali dobiti zlatnu medalju.

Drysdale je proglašen pobjednikom nakon što je utvrđeno da je bio brži za pet tisućinki!

HOO tumači pravila Međunarodne veslačke federacije drugačije od sudaca u Riju, prema HOO radi se o tzv. mrtvoj utrci budući da se vremena mjere u stotinkama, ne u tisućinkama. Dakle, unutar jedne stotinke nema razdiobe medalja.

Brzina samaca je oko 18 km/h ili pet metara u sekundi. Razlika u jednoj stotinki iznosi 5 centimetara.

- Meni je dovoljno da se priča o srebru zlatnog sjaja. Ne bih se žalio da sam dobio zlato, ali i ovako sam emotivno ispunjen, izjavio je Martin.

Zanimljiva je Drysdaleova izjava, Novozelanđanin je rekao da je Martin zaslužio zlato!

- Za nas je Martin zlatni što god oni odlučili, kaže Mateša.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.