Pravilnik HOU-a: Igrači i igračice koji odbiju igrati za reprezentaciju bit će kažnjeni s 10 tisuća eura!

Četvrtak, 11. listopada 2012. 17:10 Napisao/la  SC

HOU je u pravilniku i od prvoligaških klubova tražio da potpišu jamstveno pismo da će u hrvatskim natjecanjima odnosno Prvoj ligi igrati do kraja sezone. Karlovac i ŽOK Zagreb odbili su potpisati garancijsko pismo, a dobili su podršku i Poreča.

Hrvatska odbojkaška udruga donijela je stegovni pravilnik koji ponovo podignuo prašinu u hrvatskoj odbojci. Naime, HOU je od prvoligaških klubova tražio da potpišu jamstveno pismo da će u hrvatskim natjecanjima odnosno Prvoj ligi igrati do kraja sezone. Stegovni pravilnik je zanimljivo štivo u kojem su kazne izrečene u kaznenim bodovima, a jedan kazneni bod jest ustvari jedan euro. Čini se da je blagajna vrhovnog odbojkaškog tijela prazna, a ne postoji mogućnosti niti sposobnosti da je se napuni. Karlovac i ŽOK Zagreb odbili su potpisati garancijsko pismo, a dobili su podršku i Poreča. Zdeslav Barać, predsjednik HOU-a, tako svakim danom nailazi na sve više otpora.

Stegovni pravilnik predvđa kazne za mnoge situacije, na dnu stranice možete u cijelosti preuzeti njegov sadržaj.

Jedan od zanimljivijih stavki je ona pod člankom 41.

1.  Igrač koji odbije sudjelovati u pripremi reprezentacije koju organiziranacionalni odbojkaški savez, to ne opravda u roku od 48 sati nakon poziva, kaznit će se zabranom igranja do jedne godine, odnosno novčanom kaznom od minimalno 10.000 KB do maksimalno 50% godišnjeg iznosa koji prema ugovoru prima od osnovne organizacije (kluba) na ime naknade za igranja ili športske stipendije te mu se obvezno izriče suspenzija.

2.  Igrač koji na poziv tijela za pripremu reprezentacije neopravdano zakasni ili neredovito nazoči pripremama reprezentacije kaznit će se zabranom igranja do dva mjeseca, odnosno novčanom kaznom do 5.000 KB te mu se obvezno izriče suspenzija.

3. Igrač koji neopravdano ne nastupi ili napusti utakmicu reprezentacije odbojkaškog saveza, a to ne opravda, kaznit će se zabranom igranja do jedne godine, odnosno novčanom kaznom od minimalno 5.000 KB do maksimalno 50% godišnjeg iznosa koji prema ugovoru prima od osnovne organizacije (kluba) na ime naknade za igranje ili športske stipendije te mu se obvezno izriče suspenzija .
    U slučaju da igrač ne nastupi ili napusti utakmicu odbojkaškog saveza na natjecanju u organizaciji FIVB-e i CEV-a, može mu se izreći i vremenska i novčana kazna u skladu sa stavkom 1. ovog članka Propisnika.

4.  Osnovna odbojkaška organizacija koja ometa igrača u nastupanju za reprezentaciju kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 do 8.000 KB, a u ponovljenom slučaju zabranom nastupanja do 3 mjeseca i novčanom kaznom od 7.000 do 10.000 KB.

5.  Odbojkaški djelatnik koji učini prekršaj iz prethodnog stavka ovog članka Propisnika kaznit će se zabranom obavljanja dužnosti do jedne godine.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.