EP: Hrvatske odbojkašice u pet setova svladale Bugarsku i ostale u igri za plasman dalje

Nedjelja, 27. rujna 2015. 21:18 Napisao/la  SC

Susret 2. kola: Hrvatska - Bugarska 3:2 (25:23, 22:25, 14:25, 25:22, 15:13)

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija svladala je Bugarsku u drugom kolu skupine C Europskog prvenstva u Rotterdamu. Priželjkivala su se sva tri boda, no kako je izgledalo u većem dijelu utakmice i dva osvojena mogu se tretirati velikima jer koju god statističku kategoriju pogledali ona će u većem ili manjem omjeru naginjati na bugarsku stranu. Hrvatske odbojkašice bile su na rubu poraza, na rubu da ostanu bez svih šansi za prolaskom skupine već drugog dana, a onda su pokazale karakter u situaciji koja se činila teško okretljivom i u petom setu svladale Bugarsku.

Treba reći da igra kroz veći dio meča nije bila bitno bolja od one s Bjelorusijom, ali kada se lomio meč, kada je trebalo biti pravi, onda su prave bile i Hrvatice. Počelo je dobro, izbornik Vercesi je krenuo s jednom zamjenom u odnosu na prvu utakmicu i ta je bila očekivana. Barun-Šušnjar dobila je prednost ispred Fabris na poziciji korektora i zahvaljujući njenoj seriji servisa Hrvatska je već u ranoj fazi utakmice imala nešto osjetiniju prednost (8:4). Brzo se i istopila, Bugarke su uhvatile priključak, povezale redove i pred kraj seta stvorile 19:17. Hrvatska je spojila tri poena i kod 24:23 uzela poen na svom servisu za premijerni set na Europskom prvenstvu.

I drugi je set bila gotovo pa preslika onog prvog, samo što je u završnici mirnije i preciznije ruke bila Bugarska. Hrvatska je ostala bez bloka, bez prijema, no i to je bilo sasvim zadovoljavajuće kada se pogleda ono što je odigrala u trećem setu. Totalan raspad sustava u kojemu je nakon 12:12 Bugarska osvojila 11 od sljedećih 12 poena.

Vercesi je s Fabris i drugom tehničarkom Grbac pokušao promijeniti tijek utakmice, ali do sredine četvrtog seta nije otišlo nabolje. Bugarske su imale sve u svojim rukama, imale su 17:13, a onda je Hrvatska odigrala najbolji period meča. Stabilizirao se prijem, raditi je počeo i blok, u napadu je Brčić imala puno raznovrsnija rješenja i gotovo je stalno i uspješno prolazio „penal“ s Miloš koja je bila i najučinkovitija hrvatska igračica.

Ni Bugarke nisu ostalei mune na pogreške, i kod njih se uvukla manja nesigurnost na prijemu što je po njih došlo u najgorem mogućem trenutku. U petom setu Hrvatice su konstantno bile na dva koraka prednosti, sve do završetka kada je prednost prvi put bila +3 (12:9). Bugarske su se brzo izvadile, poravnale na 12:12, a onda je završni posao odradila Topić. Prošla je u napadu za prvu meč-loptu i na drugoj blokom završila veliki hrvatski preokret.

Dva boda ostavila su Hrvatsku u poziciji koja i dalje ne garantira ništa previše uoči posljednjeg dana. Protiv aktualnih europskih prvakinja Ruskinja, koje su osigurale prvo mjesto, trebat će ići na bodove, a uoči tog susreta bit će i kristalno jasno koja će količina biti potrebna jer će ranije svoj susret odigrati Bjelorusija i Bugarska u kojoj bi nas bilo kakva bjeloruska pobjeda sigurno odvela dalje.

Europsko prvenstvo, skupina C, 2. kolo
Hrvatska – Bugarska 3:2 (25:23, 22:25, 14:25, 25:22, 15:13)
Rusija – Bjelorusija 3:0 (25:18, 25:16, 25:21)

Ljestvica:
1. Rusija 6 bodova
2. Bjelorusija 3 boda
3. Hrvatska 2 boda
4. Bugarska 1 bod

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.