Šime Fantela i Igor Marenić brončani na Svjetskom prvenstvu u klasi 470

Nedjelja, 20. svibnja 2012. 09:09 Napisao/la  HJS

Četvrtu godinu zaredom imamo medalju na Svjetskom prvenstvu, malo je reći da smo zadovoljni, rekao je Fantela

 Izniman uspjeh za hrvatsko jedrenje na Svjetskom prvestvu za klasu 470 u Barceloni. Šime Fantela i Igor Marenić ušli su u plov za odličja kao četvrti, s istim bodovima kao trećeplasirani Finci Lindgren/Lindgren.

Fantastičnom taktikom na startu Šime Fantela i Igor Marenić odmah su Fince ostavili iza sebe, kao i Argentince Calabrese/De la Fuente koji su uoči plova za odličja bili peti, devet bodova iza i stoga u nekim kombinacijama također mogli igrati za broncu. Na polovici regate Argentinci su prošli jedno mjesto ispred naše posade, međutim to im nije bilo dovoljno. Šime i Igor koncentrirali su se na Fince. Opet smo pratili oznaku po oznaku, Hrvatska ispred Finske. Tako je bilo i u cilju, kojih deset metara prednosti za našu posadu odlučilo je da upravo njima pripadne brončana medalja.

- Bilo je stvarno izazovno, mi smo tako prihvatili i tako smo i odvozili regatu, odlučno i hrabro i to se uvijek pokaže najboljim riješenjem. Od starta smo krenuli čvrsto, praktički start je bio i odlučujuć, jer smo „zatvorili“ Fince i još nekoliko posada uz regatni brod. U vjetar je bilo lakše nego niz vjetar, ali kontrolirali smo Fince cijelo vrijeme i ušli u cilj jedno mjesto ispred njih, što je bilo dovoljno. Četvrtu godinu zaredom imamo medalju na Svjetskom prvenstvu, malo je reći da smo zadovoljni, rekao je Fantela


- Po ovakvim uvjetima svi mogu proći dobro, ali stvarno smo odlično otvorili plov za odličja i nakon prve dionice u vjetar ostalo nam je samo paziti na Fince. Ušli smo hrabro u regatu i ispalo je dobro. Sad nam slijedi nekoliko dana odmora i idemo za Veliku Britaniju, na pripreme i regatu Svjetskog kupa početkom lipnja. Zadovoljni? Prezadovoljni!, kaže Marinić.

 Enia Ninčević i Romana Župan su bile unutar olimpijske norme, međutim s vrlo malom bodovnom prednošću u odnosu na konkurentice, posade Austrije i Rusije. Od starta su kontrolirale situacije i oznaku za oznakom kursa okretale ispred Austrijanki i Ruskinja. Uspjele su izdržati tako do cilja i zagrljene uplovile u cilj.

- Znale smo da tu moramo jedriti bez nekih velikih grešaka. Prvi dio prvenstva je prošao jako dobro, znale smo da moramo ući u zlatnu skupinu, to smo i napravile. Prva dva dana finala bili su uvjeti koji nam stvarno nisu odgovarali, bilo je uspona, padova, suza, smijeha, svega, ali kad se sve na kraju zbroji drago mi je da sam proživjela jednu ovako napetu regatu, još jedan plus u iskustvu. Jedva čekam doći doma i proslaviti sa svima koji su nam dali podršku, a bilo ih je jako puno, kaže Enia Ninčević


Svjetske prvakinje su Britanke Hanah Millis i Saskia Clark, a naše su djevojke zauzele 24. mjesto. Svjetski prvaci su Australci Belcher/Page.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.