MUHAMMAD ALI (1942 - 2016)

Preminuo najveći boksač svih vremena

Subota, 04. lipnja 2016. 08:48 Napisao/la  SC

Alija  ugledni Sports Illustrated 1999. godine  proglasio sportašem stoljeća

Muhammad Ali preminuo je u 74. godini. Jedan od najboljih boksača svih vremena, po mnogima najbolji, prije dva dana završio je u bolnici zbog problema s disanjem. Nažalost, organizam iscpljen dugogodišnjom borbom protiv Parkinsonove bolest nije više izdržao..

Cassius Marcellus Clay Junior rođen je 1942. godine u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky. Ime koje je postalo svjetski poznato, Muhammad Ali, uzeo je 1964., kada je odlučio prijeći na islam.

Olimpijski pobjednik u lakoteškoj kategoriji ostvario je briljantnu profesionalnu karijeru načinom zbog kojega je ugledni Sports Illustrated 1999. godine Alija proglasio sportašem stoljeća. Osebujni karakter i karizma zajamčili su mu pretežito vodeće mjesto u izborima za najboljeg sportaša u povijesti.

Ali je 1964. godine postao svjetski prvak u teškoj kategoriji pobjedom protiv Sonnyja Listona, a tri godine kasnije odbio je služiti američkoj vojsci u Vijetnamu. Zbog toga je bio osuđen, oduzete su mu titule, tri godine se nije borio. Vojnu odoru odbio je odjenuti zbog vjerskih razloga.

U velikoj karijeri u 61 meču upisao je 56 pobjeda (od čega 37 nokautom) i pet poraza, ostao je jedini boksač koji je tri puta zaredom bio svjetski prvak u teškoj kategoriji. Njegov ples na ringu uspoređivan je s baletom, fantastičan rad nogu i iznimna tehnika priskrbili su mu posebno mjesto u povijesti boksa.

Ali je zapravo bio jedna od najvećih medijskih zvijezda u povijesti sporta, njegovo rivalstvo s Joeom Frazierom postalo je mitsko. Nekoliko njihovih borbi smatraju se najboljim što boks može pružiti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.