UEFA odredila format Lige nacija, 2018. godine počinje novo natjecanje na kontinentu

Petak, 22. rujna 2017. 20:24 Napisao/la  SC
UEFA odredila format Lige nacija, 2018. godine počinje novo natjecanje na kontinentu


Izvršni odbor UEFA odredio je format Lige nacija, novog koje će početi 6. rujna 2018. godine u Rusiji.

Liga nacija je projekt koji je zamišljan kao zamjena za većinu prijateljskih utakmica, a koja će reprezentacijama omogućiti jače utakmice u kojima će se natjecati s podjednako snažnim momčadima.

 Natjecanje će biti podijeljeno u četiri lige (A-B-C-D), a svaka liga bit će podijeljena na četiri skupine od po tri ili četiri reprezentacije.

U natjecanju će sudjelovati svih 55 momčadi pod okriljem Uefe, a bit će podijeljene u ligama ovisno o Uefinom nakon završetka europskog dijela kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. godine.

 Liga A uključivat će najboljih 12 reprezentacija Europe, sljedećih 12 najboljih će biti smješteno u Ligi B, 15 u Ligi C, a preostalih 16 u Ligi D. Lige A i B će imati četiri grupe s po tri momčadi, Liga C jednu grupu od tri momčadi i tri grupe s četiri momčadi, a Liga D četiri skupine s četiri momčadi.


Igrat će se domaće i gostujuće utakmice između rujna i studenog 2018. godine, a pobjednici skupina (B-D) izborit će promociju u viši rang natjecanja, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama (A-C) ispasti u niži rang.

Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnicu odnosno Final Four koji će se održati u  lipnju 2019.

Ovo će ići na ruku reprezentacijama srednjeg i najnižeg renkinga kojima će biti lakše izboriti plasman na Euro.

Do sada su imali problem da u kvalifikacijskim skupinama igraju protiv barem dvije reprezentacije značajno jače od sebe, a sada će u Ligi nacija igrati protiv ekipa iz svog ranga te će u konačnici jedna izboriti plasman na Euro.

Prema sadašnjim koeficijentima na osnovu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ovako bi izgledale skupine.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Rusija, Hrvatska, Island

Liga B: Wales, Nizozemska, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Mađarska

Liga C: Slovenija, Albanija, Češka, Rumunjska, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Cipar, Estonija, Azerbajdžan

Liga D: Litva, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora,  Kosovo, San Marino, Gibraltar

Euro 2020. godine igraju 24 momčadi, niti jedna momčad neće se kvalificirati kao domaćin, jer će 13 zemalja ugostiti prvenstvo.

Momčadi će u kvalifikacijama biti podijeljena u deset grupa od po pet ili pest momčadi, a prve dvije iz svake skupine će u glavni turnir.

Preostala četiri mjesta će biti popunjena play-offom u kojemu će igrati pobjednici 16 skupina Lige nacija.

Ako se pobjednik neke od skupina ranije kvalificira na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj momčad u ligi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.