Počinje novo doba nogometa, FIFA uskoro uvodi tehnološka pomagala

Ponedjeljak, 16. travnja 2012. 20:28 Napisao  I. V.

Uskoro će prestati diskusije je li Marijo Strahonja trebao suditi penal u Puli ili nije. Umjesto sudaca, ključne odluke će donositi tehnološka pomagala i stručnjaci koji će kontakte u kaznenom prostoru analizirati u tragovima DNK-a

Gordon Taylor, izvršni direktor Profesionalne udruga prvoligaša (PFA), javno se zalaže za uvođenje tehnologije u nogomet. Povod je utakmica polufinala FA Cupa između Chelsea i Tottenhama na kojoj je sudac Martin Atkinson dosudio nepostojeći pogodak kojim je Chelsea poveo 2:0.

Prema opće uvjerenju, drugi pogodak je prelomio utakmicu koja je na kraju završila 5:1 za Chelsea. Nakon utakmice najviše se pričalo o izmišljenom pogotku, koji je menadžeru  Harryju Redknappu postao alibi za težak poraz.

Alibi ili ne, pogodak nije postojao što je fotografijom ilustrirao Daily Mail. Pozicija u kojoj su se nalazili glavni i pomoćni sudac naprosto vapi za tehnološkom pomoći budući da ni jedan od njih nije mogao vidjeti loptu.

Istodobno s Taylorovim protestima oglasila se FIFA, koja duže razdoblje razmatra mogućnost uvođenja tehnologije u nogomet. Jedno od prvih tehnoloških pomagala upravo se testira i moglo bi doživjeti primjenu početkom iduće sezone. Slučajno ili ne, FIFA prvo misli uvesti kameru na gol-liniju koja će otkloniti mogućnost pogrešne procjene u ključnom trenutku svake utakmice. Jedan pogrešno dosuđeni pogodak ne znači samo gubitak bodova nego i gubitak novca, što veliki klubovi više ne žele tolerirati.

Nakon što su uvedena petorica sudaca, FIFA će uvesti tehnološku pomoć čime počinje novo razdoblje u nogometu. Uskoro će prestati diskusije je li Marijo Strahonja trebao suditi penal u Puli ili nije. Umjesto sudaca, ključne odluke će donositi tehnološka pomagala i stručnjaci koji će kontakte u kaznenom prostoru analizirati u tragovima DNK-a.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.