PROMJENA SUSTAVA

UEFA mijenja način klupskih kvalifikacija

Utorak, 12. prosinca 2017. 14:12 Napisao  I. V.

 Liga prvaka iduće sezone ima pet pretkola

UEFA mijenja način klupskih kvalifikacija


UEFA mijenja sustav eliminiracija u europskim ligama. Ubuduće se španjolska, engleska, talijanska, njemačka liga imati po četiri predstavnika izravno u skupinama Lige prvaka

Umjesto dosadašnja četiri pretkola, Liga prvaka od sljedeće sezone imat će pet pretkola!

Prvaci Hrvatske, Austrije i Rumunjske počinju natjecanje u drugom pretkolu Lige prvaka.

U drugom pretkolu uključuju se i doprvaci Turske, Češke, Švicarske, Nizozemske, Grčke i Austrije.

Novost u odnosu na protekla izdanja kvalifikacija za Ligu prvaka je mogućnost popravnog europskog ispita.

 Klub koji ne prođe drugo pretkolo u Ligi prvaka seli u treće pretkolo Europske lige. Ista stvar vrijedi i za viša pretkola kvalifikacija.

U trećem pretkolu, pobjednicima  iz drugog pretkola priključuju se prvaci Nizozemske i Grčke, koji su izgubili izravno mjesto u skupinama Lige prvaka.

Izravna mjesta izgubili su također prvaci Češke i Švicarske, koji se priključuju u posljednjem, četvrtom pretkolu (play-offu).

Europska liga također uvodi preliminarno kolo kvalifikacija, a hrvatski klubovi igraju u prvom pretkolu ili drugoj rundi kvalifikacija (trećeplasirani ili četvrtoplasirani klub HNL-a), drugom pretkolu (doprvak ili trećeplasirani) te trećem pretkolu (osvajač Kupa ili drugoplasirani).

UEFA je ovaj dio kvalifikacija podijelila na dio za prvake i neprvake, što znači da se hrvatski prvak u slučaju ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka,  neće moći susresti s klubovima iz "Liga petice".

HNL ovu sezonu završava na 16. mjestu europske ljestvice s koeficijentom 26.000 te ga samo jedno mjesto dijeli do toga da ima dva predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.