Nogometni romantičari i dalje se mogu praviti Englezima, na kraju se ipak sve svodi na novac

Petak, 10. svibnja 2019. 09:46 Napisao  I. V.

Velike su razlike u ulaganjima između engleskih i ostalih klubova, sve se na kraju posložilo prema objektivnim vrijednostima momčadi osim što u poretku strši pozicija Barcelone

Nogometni romantičari i dalje se mogu praviti Englezima, na kraju se ipak sve svodi na novac

 

Četiri engleska kluba plasirali su se u dva finala europskih natjecanja: Liverpool i Tottenham igraju finale Lige prvaka (LP), Chelsea i Arsenal igraju finale Europske lige (EL).

Tri finalista dolaze iz istoga grada, London je postao europski nogometni centar usred Brexita.

Četiri engleska kluba u polufinalima su eliminirali dva španjolska (Barcelona/LP, Valencia/EL), jedan njemački (Eintracht/EL) i jedan nizozemski klub (Ajax/LP), koji se u Ligi prvaka ove sezone osjećao kao uljez na slavlju pijanih milijunaša.

Nogometni romantičari uživali su u Ajaxovu nogometu dok su padali europski velikani (Real Madrid, Juventus).

Ajax je ove sezone potvrdio tezu da je nogomet ovako popularan zato što ne postoji ni jedan sličan momčadski sport u kojemu objektivno slabija momčad ima veće šanse za uspjeh.

Vrijedi i obratno, ne postoji ni jedan momčadski sport u kojemu jača momčad može lakše doživjeti neuspjeh.

Svake sezone u europskim natjecanjima pojavi se neki klub koji ugodno iznenadi poput Ajaxa, svake sezone očekivanja ne ostvare neki velikani poput Barcelone, Real Madrida, Juventusa i Manchester Cityja ove sezone.

Međutim, na kraju se ipak sve svede na novac.

Prema transfermarktu europski poredak ove sezone prema vrijednosti momčadi izgleda ovako:

U finala plasirali su se,
LP:
Liverpool - 950,5 (milijuna eura)/67% (stranaca u momčadi)
Tottenham - 835,5/68%

EL:
Chelsea - 885,7/73%
Arsenal - 625,5/84%

U polufinalima su ispali,
LP:
Barcelona - 1,18 milijarde eura/78%
Ajax - 420,1/53%

EL:
Valencia - 353/59%
Eintracht - 261,7/64%

Velike su razlike u ulaganjima između engleskih i ostalih klubova, sve se na kraju posložilo prema objektivnim vrijednostima momčadi osim što u poretku strši pozicija Barcelone.

Barcelona je ove sezone bila najskuplja momčad u polufinalima zbog najboljega igrača na svijetu Lea Messija, koji na tržištu vrijedi više nego cijela momčad Eintrachta.

Messi  za Barcelonu na terenu vrijedi  još više nego što vrijedi na tržištu.

U uzvratnoj utakmici protiv Liverpoola jasno se vidjelo da Barcelona bez Messija vjerojatno ne bi pobijedila ni Eintracht, koji je nadigrao Chelsea na Stamford Bridgeu.

Bogati engleski klubovi dokazali su da se u nogometu jedino isplati ulagati u momčadi, Liverpool i Tottenham u finale Lige prvaka plasirali su se bez najboljih igrača.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.