Sociološki fenomen riječkog nogometa

Napisao  I. V.

Ove nogometne jeseni mitološki lik u Rijeci postao je jedan beskrajno daroviti nogometaš


Hrvatsko društvo toliko je ogrezlo u hipokriziji i proturječjima da je nogomet postao sredstvo kaotičnog obračuna različitih interesnih skupina. O notornim huliganima raspravlja se u Saboru, čelnike jednog sportskog saveza jednako se prezirno proziva kada talijanska policija na stadion u Milanu pusti suspektnu skupinu navijača i kada hrvatska policija sličnoj skupini zabrani uzlaz na stadion u Zagrebu. Sportsko dioničarsko društvo Hajduk postalo je narodni, a udruga građana Dinamo privatni klub, smjenu predsjednika traži udruga navijača kojoj je HNS uskratio financijska sredstva. Svi ostali traže predsjednika HNS-a, koji je nepovratno nestao u bespućima vlastitog brendiranja.

U jednom dijelu države navijači dobivaju bezmalo mitološki značaj! Njima je prepušteno otkazivati utakmice i utjecati na odluke većinskog vlasnika kluba. U drugom dijelu države navijači su praktično svedeni na razinu uličnih bandi! Ne dolaze na utakmice, nogomet ih zanima manje od klupskog statuta. Predlažu da klubom umjesto okorjelog vlastodršca zavlada oksimoron, zagovaraju vladavinu demokratske anarhije ili anarhične demokracije, svejedno.

Slobodna država Rijeka

U takvom nogometnom okruženju Rijeka izgleda kao da se vratila u 1920. godinu, kada je utemeljena Slobodna država Rijeka. U Rijeci kao da vrijede zakoni oslobođeni stereotipa o beznađu hrvatskog društva kojemu nedostižni uzor postaju uljuđena pravila ponašanja koja na stadionu Kantrida zajedno promiču navijači i igrači Rijeke!

Ove nogometne jeseni mitološki lik u Rijeci postao je jedan beskrajno daroviti nogometaš. Andrej Kramarić podjednako osvaja simpatije genijalnim potezima na terenu i skromnim, bezmalo sramežljivim ponašanjem izvan terena. Rijeka ovih dana slavi jednog Slovenca! Neprijepornim znanjem i poštenim odnosom prema poslu Matjaž Kek postavio je nove standarde u hrvatskom nogometu davno prije utakmice protiv Standarda.

Povrh svih, Rijeka slavi ponosnog predsjednika kluba kojega već uspoređuju s Andrijom Adamićem, bogatim trgovcem, koji je početkom 19. stoljeća izgradio kazalište, tvornicu papira, most… Da se tada igrao nogomet, Adamić bi prvo izgradio stadion poput Damira Miškovića kojemu će vjerojatno za života dignuti spomenik u pročelju novog stadiona na Kantridi.

Europske granice

Nogomet nikada u Rijeci ne bi postao sociološki fenomen da nema vrhunskih rezultata! U protekle dvije sezone u Rijeci su igrali Stuttgart, Lyon, Betis, Sevilla, Feyenoord… Rijeka je drugu sezonu zaredom ostala neporažena na Kantridi na kojoj su igrali jedan finalist Kupa UEFA (Stuttgart), dvostruki pobjednik Kupa UEFA i pobjednik Kupa prvaka (Feyenoord) i trostruki pobjednik Kupa UEFA&Europa lige (Sevilla).

Nakon prve pobjede u Europa ligi protiv Feyenoorda u 3. kolu, utakmica protiv Standarda u 5. kolu ponovo je pomaknula europske granice! Kada je bilo najpotrebnije, Rijeka je odigrala najbolje poluvrijeme od kada se natječe u Europa ligi. Momčad je ponovo oduševila pristupom i nastupom bez obzira na slabo drugo poluvrijeme.

Rijeka 11. prosinca igra odlučujuću utakmicu u Skupini G, da bi se plasirala u drugi krug natjecanja Europa lige u Sevilli mora pobijediti aktualnog pobjednika Europa lige. Nakon utakmica protiv Feyenoorda i Standarda, pobjeda u Sevilli nikome se ne čini toliko nestvarnom da bi riječki nogomet postao manipulativno sredstvo.

U Rijeci se jednostavno uživa u nogometu bez lažnih vrijednosti!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.