Matjaž Kek igrom podsjetio na uspješno razdoblje Elvisa Scorije

Nedjelja, 07. travnja 2013. 12:52 Napisao  I. V.

Velike su razlike u poimanju igre između Keka i Scorije, ali se konkretan učinak protiv Osijeka sveo na isto

Nogometaši Rijeke pobijedili su Osijek minimalnim rezultatom 1:0 u utakmici koja je po sukusu podsjetila na većinu domaćih izdanja tijekom sezone. U utakmici protiv Osijeka momčad je ovisila isključivo i samo od konkretnog učinka dvojice napadača, Danijela Cesarca i Leona Benka. Osim što je u 31. minuti prvi idealno asistirao drugome za jedini pogodak, obojica su bili jedina konkretna prijetnja osječkoj obrani.

U utakmici protiv Osijeka Cesarec je bio većom prijetnjom u pripremi nego u realizaciji napada, Rijeka je kroz pas-igru bila opasna jedino kada bi napadač naoko tromih pokreta primio loptu u zoni tzv. zadnjeg pasa. Riječ je o igraču istančana osjećaja za igru na suženom prostoru kakvo je riječko igralište, gdje se bolje snalazi u ulozi povučenije špice. Kada je fizički spreman, Cesarec je jedini igrač Rijeke kojega svaki protivnički trener mora stjerati u mrtvi kut ako ne želi stradati na Kantridi. Ukratko, Rijeka je protiv Osijeka bila naopasnija kada bi Cesarec primio loptu na poludistanci i kada bi Benko zauzeo karakteristični borbeni stav negdje u središtu kaznenog prostora. Sve drugo dogodilo se stjecajem okolnosti kao logična posljedica pritiska, što je već viđeno u ovoj sezoni.

Oslanjajući se na nadahnuće napadačkog dvojca Benko – Cesarec, Rijeka je u završnici prošle sezone u zadnjem kolu propustila priliku zimsku stanku provesti na drugom mjestu. U većini domaćih utakmica igrala je slično kao protiv Osijeka, Matjaž Kek u četvrtoj pobjedi načinom igre podsjetio je na uspješno razdoblje Elvisa Scorije. Naravno da je i utakmica protiv Osijeka pokazala da između Keka i Scorije ima velikih razlika u poimanju igre kroz linije kretanja, ali se konkretan učinak sveo na isto. Rijeka je nakon utakmice 26. kola opet druga na ljestvici zahvaljujući izdvojenom učinku dvojice napadača.

Kek je odahnuo nakon pobjede protiv Osijeka, koji je u Rijeku stigao bez šest, sedam standardnih prvotimaca s dvojicom debitanata na mjestima stopera (Tomašević, Šimunec) od kojih je jedan junior (Šimunec) ulaznog godišta. Statistika drugog poluvremena ukazuje da razloga za strah nije trebalo biti. Osječani u drugom dijelu nisu ozbiljno zapucali prema vrataru Manceu, koji je dao veliki obol pobjedama protiv Intera, Cibalije i Slavena Belupa. U utakmici protiv Osijeka vratar Rijeke obavio je nekoliko rutinskih intervencija, ali su 1:0 na semaforu od 31. minute svijetlili kao upozorenje da se uz onakvu igru uvijek može dogoditi nešto neplanirano.

Nakon tri utakmice u kojima je momčad kroz igru rasla zajedno s Kekom, dogodila se utakmica u kojoj je momčad posrnula bez posljedica na rezultat. U utakmici protiv slabije momčadi presudila je pojedinačna kvaliteta napadača, momčad ni približno nije igrala kao protiv Slavena Belupa kada je Cesarec potpuno zakazao. Sada na red dolaze utakmice protiv Splita, Lokomotive, Hajduka i Dinama u kojima pojedinačna kvaliteta nije jamstvo da će Rijeka ostati na drugoj poziciji.

Rijeka ulazi u seriju utakmica protiv najboljih momčadi koje će mjerodavno pokazati koliko igrači mogu slijediti ideje Matjaža Keka. Važno je da u četirima Kekovim pobjedama ideje nije nedostajalo ni kada igra nije bila na potrebnoj razini.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.