SP KATAR 2022

Amerikanci otkrili prevaru

Utorak, 18. lipnja 2019. 18:01 Napisao/la  Igor Vranić

Sarkozy pod istragom oko kupovine PSG-a

Bivši mađarski premijer Ferenc Gyurcsány, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i pokojni šef HNS-a Vlatko Marković u Cardiffu 2007. godine
Bivši mađarski premijer Ferenc Gyurcsány, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i pokojni šef HNS-a Vlatko Marković u Cardiffu 2007. godine

 

Uhićenje Michela Platinija nikoga tko imalo poznaje prljave rabote FIFA-e i UEFA-e nije iznenadila.

Kao što Platini nije iznenadio kada je 2007. godine UEFA za domaćina EP-a 2012. godine proglasio Ukrajinu i Poljsku.

Tri mjeseca nakon što je Platini postao predsjednik UEFA-e, protukandidati domaćinu EP-a 2012. godine, Hrvatska&Mađarska i Italija, u Cardiffu su se osjećali kao magarci.

Isto su se osjećali protukandidati Katara kada je obznanjeno tko je domaćin SP-a 2022.

Međutim, ovog puta su se umiješale američke tajne službe, SAD su shvatile što se događa u FIFA-i i UEFA-i čim su istaknule kandidaturu.

Katar je u završnoj rundi glasanja pobijedio SAD 14:8, u glasanju su sudjelovala 22 FIFA-ina dužnosnika.

Podatak da su čak 16-orica njih billi pod istragom ili su suspendirani zbog korupcije i raznog kriminala u sportu, dovoljno govori sam za sebe.

Vijest da je uz Platinija u utorak uhićena i Sophie Dion, savjetnica bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, te da je njegov tajnik Claude Gueant priveden na ispitivanje, ukazuje na prave razmjere korupcije.

Nicolas Sarkozy je u studenom 2010. godine, deset dana prije glasanja o domaćinstvu, organizirao ručak u Elizejskoj palači.

Uz predsjednika Sarkozyja na ručku su bili njegova savjetnica i tajnik, Platini, tadašnji katarski emir Tamim Ben Hamad Al Thani te njegov premijer i ministar vanjskih poslova.

- Nisam znao da će ljudi iz Katara biti na tom ručku. No, kad sam saznao, pretpostavio sam da predsjednik od mene očekuje da glasam za njih. Nikad to nije izričito tražio, ali to se od mene očekivalo. Nakon sastanka sam sve javio Seppu Blatteru, rekao je tada Platini za Le Monde.

Francuske vlasti bave se ručkom kod Sarkozyja već devet godina!

Osam mjeseci nakon ručka PSG je prodan Qatar Sports Investmentu za 76 milijuna eura plaćenih u kešu!

PSG je od 2006. godine bio u vlasništvu američkog fonda Colony Capital koji je u Francuskoj predstavljao Sebastien Bazin, inače Sarkozyjev dugogodišnji prijatelj.

Gle čuda, 2017. godine Sarkozy je postao član Upravnog odbora grupacije Accor Hotel čiji je izvršni direktor upravo Bazin.

Dvije godine kasnije Accor je postao jedan od sponzora PSG-a, reklamu na dresu plaća 50 milijuna eura godišnje.

Francuska policija istražuje koliko ručak u Parizu ima veze s osnivanjem televizijskog kanala BeIN Sports, koji je dio Al-Jazeere, a predsjednik je Nasser Al-Khelaifi, vlasnik PSG-a koji je također vrlo blizak sa Sarkozyjem.

Ukratko, sve je počelo onoga trenutka kada su Amerikanci ispali magarci, a Katar domaćin SP-a 2022. godine.

Da su Amerikanci kojim slučajem bili u Cardiffu 2007. godine, nije baš sigurno da bi se EP 2012. godine održalo u Ukrajini i Poljskoj.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.