Zlatko Dalić: Pretrčali smo više od Nigerije i Argentine, a sve je bilo pitanje karaktera

Petak, 22. lipnja 2018. 21:03 Napisao/la  SC
Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

 

Zlatko Dalić izašao je pred novinare dan nakon pobjede protiv Argentine.

- Svi smo umorni, ali sretni smo i zadovoljni. Najvažnije je da smo ostvarili osnovni cilj, plasirali se u drugi krug. Da, očekivali smo to, ali i ne baš da ćemo to ostvariti na ovako impresivan način, nakon dvije utakmice. Nadam se da ćemo ovako nastaviti i dalje. Protiv Argentine je to bilo izrazito dobro, ali sada sam malo analizirao. U mojih pet službenih nastupa kao izbornik, primili smo samo jedan, a zabili čak 11 golova. Tu ne govorim o prijateljskima, već samo službenim utakmicama. Nema govora o tome da nismo efikasni, možda smo malo mijenjali stil u nekim situacijama, ali vrlo smo efikasni, kaže Dalić koji je ostvario najveću pobjedu u karijeri:

- Ovo je hrvatska reprezentacija, to je bila moja najveća pobjeda kao trenera u karijeri. Ali svaka nova utakmica za mene je najteža i najvažnija, ali dobiti Argentinu i Messija sa 3:0 ovako superiorno, biti bolji u svim segmentima je nešto što se rijetko doživi. Njihov novinar me pitao poslije utakmice je li Argentina bila neuredna. Ma nije, mi smo bili baš dobri, pa ni Messi nije imao ni šanse ni prostora. Marcelo Brozović ga je čekao polulijevo, Strinić mu bio iza leđa, a Perišić u tim situacijama pratio Salvija. I tako Messi nije imao prostora, a kada on primi sam loptu teško ga je čuvati. Svi su trčali, udvajali su ga Brozović i Strinić, pa bi onda tu došao i Luka. A kod Messija se po govoru tijela vidjelo da je nemoćan. Moramo biti ponosni, ali to nas ne smije prebaciti i ne smijemo prijeći u euforiju. Za sada smo tek prošli u drugi krug i ništa više. Mi moramo gledati samo sebe, naravno da smo ovakvom utakmicom skrenuli pažnju na sebe. I sada nas sigurno cijeli svijet drugačije gleda, naše akcije rastu. Ali, mi sami sebi možemo biti najveći suparnici, na turniru ima puno teških i čudnih rezultata, vidjeli ste kako se i Brazil namučio s Kostarikom. Svi danas igraju dobar nogomet, a veseli me da ulazimo u grupu favorita. No, moramo ići korak po korak, mi imamo vjeru u sebe, sada u nas vjeruju i drugi, rekao je Dalić.

Hrvatski izbornik pohvalio je suradnike:

- Moram pohvaliti naš skauting, Nikola Jerkan i Ognjen Vukojević su napravili odličan posao, mi smo do zadnjeg detalja znali kako će igrati Nigerija i Argentina. Samo smo čekali imena s kojima će zaigrati, odmah znali način kako će igrati. Naši su igrači sve imali na ploči, skauting je fantastično odrađen i tu se zahvaljujem svima. Mi radimo skupa, dogovaramo se, moja je naravno zadnja, govori Dalić.

Ante Rebić postao je čovjek odluke:

- Ante nam je donio brzinu i agresivnost na jedno krilo, što poslije ozljede Pjace nismo imali. Odlično nam je došao, on ne odustaje, gazi i ruši sve pred sobom, ali nekada mora pronaći mjeru. Da, gledao sam snimku, bio je na granici crvenog kartona, možda ga i treba dobiti, ali on još sazrijeva kao igrač, to ne ide preko noći. Pričali smo na poluvremenu, čekali 10-ak minuta sa zamjenom, a do tada je zabio. Ante se jako troši u fazi obrane, pa nekada od naših krilnih igrača imamo prevelika očekivanja. Danas smo dobili analizu, pretrčali smo više i od Nigerije i od Argentine. A sve je bilo pitanje karaktera, samo nismo smjeli odustati. A kada tu pukne jedan igrač, cijeli sistem ode u krivom smjeru, smatra Dalić koji je pojasnio uvođenje Vedrana Ćorluka u sudačkoj nadoknadi

- Ćorluku sam nakon vodstva 1:0 poslao na zagrijavanje, znao sam da će nam u završnici trebati skok igra, te faza obrane. Odradio je to kako treba, a što mogu reći o njemu? Ćorluka je 12 godina u reprezentaciji, ima 100 nastupa, uđe u produžecima i ništa ne pita, već da sve od sebe. To je odličan primjer svima, kada takav igrač, nakon 12 godina reprezentativnog staža, s 32 godine uđe u produžecima pripremljen kao da utakmica traje još 100 minuta. Rekao mi je kako je spreman za Hrvatsku ako treba igrati i minutu, nije mu ispod časti. On ne postavlja pitanja, on nikada nije bio problem. Znam da mu je teško biti na klupi, ali je veliki profesionalac, hvala mu na tome. A bez takvih stvari mi ne možemo napraviti ništa. Svi moraju biti željni i spremni za igru, ali i navijati, gurati i biti podrška kada su na klupi, to je prava momčad. Vedran Ćorluka zaslužuje sve pohvale, svaka mu čast, naglasio je Dalić.

Luka Modrić preuzeo je ulogu vođe i strijelca:

- Mislim da ne mogu ja puno pričati o njemu, sve je već rečeno, sve se zna. Čovjek svaku utakmicu za Hrvatsku igra na maksimalnom nivou, na bilo kojoj poziciji, pa ga je onda i nagradio taj gol. Rekao sam da će nam na ovakvom turniru trebati i sreća, ali ako nismo hrabri i odlučni neće biti ni sreće. Luka ju je zaslužio, dati gol protiv Messija u dvoboju najboljih 'desetki' je za njega velika nagrada. Messi nije napravio ništa, a Luka je napravio sve za Hrvatsku. Vidjelo se i po rekaciji nakon gola koliko mu to sve znači, ali i sama izjava da će bilo koju poziciju, govori sve o njemu. Kapetan reprezentacije nas je vodio do tri boda, sve pohvale Luki, kaže Dalić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.