ZLATKO DALIĆ IZNENADIO

Organizirana obrana zaštitni znak

Nedjelja, 17. lipnja 2018. 15:08 Napisao/la  Igor Vranić

Do sada primljen jedan pogodak iz prekida

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

 Hrvatska reprezentacija pobijedila (2:0) je Nigeriju u prvom kolu i stekla značajnu prednost u pripremi utakmice protiv Argentine.

Utakmica između Hrvatske i Argentine igra se u četvrtak, dan kasnije igraju Island i Nigerija.

Island je neodlučenim (1:1) rezultatom protiv Argentine istaknuo kandidaturu za plasman u drugi krug natjecanja.

Za sada je Island u prednosti jedino zbog toga što će utakmicu 2. kola igrati dan kasnije nego Hrvatska i Argentina.

Utakmice 3. kola igraju se 26. lipnja u isto vrijeme (20), ne bi valjalo da utakmica Hrvatska - Island izravno odlučuje o plasmanu u osminu finala.

Island bi bio u psihološkoj prednosti budući da Hrvatska u toj utakmici nosi teret favorita.

Hrvatska reprezentacija nije prikazala očekivani nogomet u utakmici protiv Nigerije.

U kratkom mandatu Zlatka Dalića razina konstruktivne igre protiv Nigerije bila je daleko ispod sadržaja u trima kvalifikacijskim utakmicama protiv Grčke (4:1, 0:0) i Ukrajine (2:0).

Daliću je utakmica protiv Nigerija bila tek četvrta natjecateljska u izborničkom mandatu.

Prvu natjecateljsku utakmica Dalić je vodio u listopadu prošle godine u Ukrajini, kada je pobijedio (2:0) i osigurao dodatne kvalifikacije protiv Grčke.

Otada je prošlo osam mjeseci pa se nakon prve utakmice na jednom velikom natjecanju sa znatnom dozom sigurnosti može konstatirati da je Dalićevo poimanje nogometa postalo veliko iznenađenje.

Najave o Dalićevu napadačkom nogometu protiv Nigerije statistički se svode na jednu jedinu izrađenu priliku (Kovačić, 92) i dva pogotka (autogol i penal) iznuđena kroz pritisak.

Hrvatska protiv Nigerije nije postignula pogodak iz igre iako je Dalić utakmicu počeo u izazito napadačkoj formaciji!

U četirima natjecateljskim utakmicama u Dalićevu mandatu, hrvatska reprezentacije primila je samo jedan pogodak.

Ni jedan pogodak hrvatska obrana nije primila iz igre, Grci su u Zagrebu smanjili na 2:1 nakon ubačaja iz kuta.

Nakon utakmice protiv Nigerije više nema sumnje da organizirana obrana postaje zaštitni Dalićev znak, što je ugodno iznenadilo svih koji su imali priliku upoznati njegov "give mi five" euforični nogomet.

Iako je početna postava u medijima danima najavljivana kao najotvorenija u povijesti velikih natjecanja, hrvatska momčad protiv Nigerije više je mislila na obranu nego na napad.

Gledano kroz stručnu prizmu Dalić je u 1. kolu ostvario najvažniju pretpostavku uspjeha u natjecateljskom nogometu: Nigerija nije uputila ni jedan ozbiljni udarac prema vrataru Danijelu Subašiću, tijekom cijele utakmice nigerijska momčad ni jednom nije bila u mogućnosti odigrati kontru!

Da u većem dijelu utakmice hrvatske linije nisu bile previše razmaknute, dojam je da Nigerijci s loptom ne bi stigli ni do zadnje trećine!

Na kraju su velike praznine u međuprostoru više utjecale na jalovu igru u napadu nego na funkcionalnu igru u obrani!

Upravo je obrana ključ uspjeha protiv Argentine!

Islanđani su djelatno pokazali kako se jedino može igrati protiv Lea Messija, koji se u drugom dijelu utakmice osjećao kao da igra cageball.

Ako Dalić u četvrtak uspije Messija zatvoriti u kavez, zadnja utakmica protiv Islanda možda ništa neće odlučivati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.